Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ming Yao odlazi u mirovinu

Kineski div Ming Yao odigrao je u NBA ligi samo 8 sezona i, uslijed uèestalih ozljeda, nije nikada ispunio svoj puni potencijal.

Prošle sezone Yao je odigrao samo pet utakmica i odluèio je odustati od povratka u igru. “Karijera je poput utrke automobila”, rekao je Yao. “Daješ gas da vidiš koliko je dobar automobil. Potrebno je odreðeno vrijeme da postigneš brzinu od 100 milja na sat. Ovo je ista stvar, ne želiš naglo zakoèiti, a ovo je bilo naglo koèenje za mene. Da bih se ponovo pokrenuo bit æe potrebno neko vrijeme.”

Njegova najbolja sezona bila je 2008./09. kada je u 77 utakmica ostvario uèinak od 19,7 poena i 9,9 skokova po utakmici, ali nakon što su Rocketsi prošli Portland Trail Blazerse u prvoj rundi doigravanja, Yao je slomio lijevo stopalo u seriji protiv Los Angeles Lakersa. Podvrgnuo se kompliciranoj operaciji koja je spasila karijeru Zydrunasa Ilgauskasa, i propustio je cijelu sljedeæu sezonu. Od ozljede se nikada nije potpuno oporavio.

Yao je u NBA ligu došao kao prvi izbor drafta 2002. godine i cijelu je karijeru proveo u Rocketsima. Visok 2 metra i 29 centimetara, Yao se i na NBA parketima isticao svojom visinom. “Da nije bio ozlijeðen bio bi jedan od najboljih centara ikada”, rekao je Yaov bivši suigraè Rafer Alston. “Niste ga mogli èuvati, morali ste uèiniti prekršaj. Imao je popriliènu prednost u visini. Da je bio zdrav puno bi postigao. Bio bi jedan od najboljih centara svih vremena.”

Rocketsi su u Yaovoj treæoj sezoni u momèad doveli Tracyja McGradyja u nadi da æe njih dvojica postati dominantan dvojac lige. Meðutim, ozljede obojice njihovih zvijezda nisu dopustile da se to ostvari. “Poèašæen sam što sam igrao ne samo sa jednim od najboljih centara lige, veæ i zato što ga mogu nazvati svojim prijateljem”, rekao je McGrady. “Želim da Yao nastavi imati uspjeha u svim svojim životnim pothvatima.”

Svoju karijeru Yao je završio sa uèinkom od 19 poena, 9,2 skoka i 1,9 blokada po utakmici, te 6 All-Star nastupa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE