Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Minnesota – još jedna sezona suprotna očekivanjima

Posljednjih godina Minnesota Timberwolvesi izrazito rade na pojačavanju momčadi kako bi se vratili na visoke pozicije gdje nisu bili još od vremena Kevina Garnetta. Svake godine očekivanja su uoči sezone velika, ali momčad nikako da ih opravda. Tako smo i ove godine svjedoci da Minnesota opet “gravitira” dnu Zapada, opet daleko od playoff pozicija, a rješenje kao da nije na vidiku.

Timberwolvesi su posljednje tri godine momčad koja drži one najnezahvalnije pozicije u ligi, a to je sredina ljestvice. Dovoljno su dobri da ne budu pri dnu, ali i dovoljno loši da ne mogu izboriti doigravanje. S obzirom na činjenicu da iste te godine pokušavaju složiti što bolju momčad koja bi se natjecala za najviše pozicije, ne može se reći da mogu biti zadovoljni posljednjim rezultatima. Trenutni omjer 25-28 vodi na to da će i ova sezona završiti kao i nekoliko prethodnih. Što je problem Minnesote?

Velika većina analitičara ne mogu pronaći pravu riječ zašto Minnesota nikako ne može u red s najboljima. S obzirom da su vrlo dobro popunjeni na svim pozicijama, a uz to ih vodi i jedan od boljih NBA trenera Rick Adelman, mnogi smatraju da ova momčad može puno više.

I dok napad izgleda gotovo impresivno (zabijaju odličnih 105,5 koševa po utakmici) zahvaljujući vrlo dobrom i brzom protoku lopte (23,3 asistencije), ali i činjenici da su jedna od najboljih skakačkih momčadi, pogotovo u napadu (12,9 po utakmici), ovosezonski Timberwolvesi imaju velikih problema u obrani. Problem postoji u obrani bekova gdje Minnesota nema pravog “specijalca”, a koja je i vrlo slaba u rotaciji. I dok obrana na poziciji od tri poena solidno funkcionira, problem je što je protivnici Minnesotine bekove vrlo lako prolaze i  tako ostvaruju lake koševe. Isto tako, igrači Minnesote u mnogim trenutcima utakmice izgledaju potpuno nezainteresirano za obranu. Kao rezultat svega navedenog proizlazi statistički podatak prema kojem Timberwolvesi primaju velikih 101,8 koševa po utakmici, a uz to su i momčad koja dozvoljava protivnicima najveći postotak šuta iz igre (čak 46,8%).

Ovogodišnji All-Star Kevin Love (25,8 koševa, 13,2 skokova, 4 asistencije) igrač je oko kojeg uprava pokušava sagraditi momčad, ali očito je da nikako ne uspijeva. Love igra najbolju sezonu u karijeri, što i pokazuju brojke, međutim, problem je što u nekim trenutcima zna pretjerati s vanjskim šutevima zbog čega ekipa gubi mnogo vrijednih napada koji su se mogli završiti i bolje. Nikola Peković (18,0 koševa, 9,1 skokova), isto tako, igra najbolju sezonu u karijeri, stoga nije ni čudno da su se prošlo ljeto borili s ostalim ekipama da ga zadrže ponudivši mu sjajnih 60 milijuna dolara na 5 godina. Iako na početku podcijenjen, Peković se uspio dokazati te je postao jedan od boljih centara lige, a zajedno s Loveom čini ponajbolji centarski tandem u ligi. Uz njih dvojicu valja spomenuti i Kevina Martina (19,0 koševa), koji je napustio Oklahomu radi veće minutaže i važnije uloge, i koji je ponovo pokazao da se radi od izuzetno kvalitetnom strijelcu. Momčad ima i solidnu klupu (Budinger, Barea, Shved (koji je dosta lošiji od lani), Turiaf, Cunningham,…), ali nitko se od njih posebno ne ističe, pogotovo ne u obrambenom dijelu.

Mali problem Wolvesa leži i u njihovom prvom playu Rickyju Rubiju. Iako jako nadaren, s odličnim košarkaškim IQ-om, odličnim pregledom igre i dodavanjem (8,3 asistencije), Rubio još nije dosegao razinu igrača koji može voditi momčad prema boljem doigravanju. Iako se vidi da je dosta radio na šutu izvana, njegov napadački arsenal je još uvijek preslab (zabija tek 8,9 koševa uz slabih 36% šuta, što je lošije i od njegove rookie sezone), a iako je sjajni “kradljivac” lopti (2,5 po utakmici) njegova individualna igra u obrani je poprilično mlaka.

Minnesota je ove godine pokazala i da vrlo loše privode utakmicu kraju zbog čega su izgubili nekoliko egal utakmica koje su mogle otići na drugu stranu, a problem je što se momčad u tim trenutcima previše oslanja na Lovea očekujući njegov potez. Nedostatak snage pokazuju i u situaciji kada nakon dostizanja negativnog omjera ne mogu napraviti još jedan korak naprijed ka učinku od više od 50% pobjeda.

Sve u svemu, dojma smo da ova Minnesota može bolje nego što pokazuje. Svakako da se ne može bolje očekivati bez bolje obrane te da je Zapad izuzetno jak, ali momčad ima dovoljno kvalitete da stvari, bar malo, okrene na bolje. Ovogodišnji playoff im je vjerojatno već pobjegao, a samo će budućnost pokazati hoće li konačno ispuniti očekivanja.

Latest Posts

NE PROPUSTITE