Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Mladiæi otvaraju novi All-Star vikend

Èast da otvore veliki vikend u Los Angelesu, te da svojim atrakcijama zagriju publiku, imati æe najbolji igraèi prve (rookies), odnosno druge godine (sophomores). Ova utakmica je veæ tradicionalno po rasporedu u petak (u subotu po našem vremenu), te služi kao svojevrsna najava svega onoga što æe se dogaðati slijedeæa dva dana na All–Star vikendu. Tako æemo imati prigodu upoznati mlade talente NBA lige koji æe, vjerujem, još dugi niz godina igrati znaèajnije uloge u ligi, a meðu njima æe ove godine biti zvijezde poput Blake Griffina, John Walla, Demarcus Cousinsa, Brandon Jenningsa ili Stephen Curry.

Ova utakmica se na rasporedu All–Star vikenda nalazi od 1994. godine, ali se mora naglasiti kako nije oduvijek bila u ovakvom obliku, kada meðusobno igraju igraèi prve i druge godine. Naime, u prvih pet godina ova utakmica se zvala ”Rookie utakmica” te su na njoj nastupali iskljuèivo igraèi prve godine, odnosno rookiji. Vrijedno spomena je da su na toj prvoj utakmici nastupili i dva Hrvatska igraèa, Toni Kukoè i Dino Raða, zajedno sa imenima poput Chris Webbera, Sam Cassella, Anfernee Hardawaya, Nick Van Exela ili Bryon Russella.

Ovakav format je uveden 2000. godine, odnosno nakon sezone lockouta u kojoj nije bilo održavanja All–Star susreta. Za razliku od utakmica NBA lige, ova utakmica se igra dva puta po dvadeset minuta, odnosno onako kako se igra sveuèilišna košarka, a igraèi ne mogu biti izbaèeni iz igre zbog faula, odnosno igraè sa šest faula i dalje može ostati u igri. Igraèi nastupaju u dresovima svojih klubova, s time da igraèi druge godine nose svijetlije, odnosno ”domaæinske” dresove, a igraèi prve godine tamnije ”gostujuæe” boje dresova. Igraèe za ovaj dvoboj biraju pomoæni treneri NBA lige.

Tako æe ove godine nastupiti :

ROOKIES :

Eric Bledsoe, Los Angeles Clippers
DeMarcus Cousins
, Sacramento Kings
Derrick Favors, New Jersey Nets
Landry Fields
, New York Knicks
Blake Griffin
, Los Angeles Clippers
Wesley Johnson
, Minnesota Timberwolves
Greg Monroe
, Detroit Pistons
Gary Neal
, San Antonio Spurs
John Wall
, Washington Wizards

SOPHOMORES :

DeJuan Blair, San Antonio Spurs
DeMar DeRozan
, Toronto Raptors
Stephen Curry
, Golden State Warriors
James Harden
, Oklahoma City Thunder (umjesto Tyrekea Evansa)
Taj Gibson
, Chicago Bulls
Jrue Holiday
, Philadelphia 76ers
Serge Ibaka
, Oklahoma City Thunder
Brandon Jennings
, Milwaukee Bucks
Wesley Matthews
, Portland Trail Blazers

Kako pomoæni treneri biraju igraèi, tako i pomoæni treneri u najboljim ekipama istoène, odnosno zapadne konferencije dobivaju èast voditi ekipe, a kao pomoæ su tu bivše i sadašnje zvijezde NBA lige. Tako æe pomoæni trener San Antonio Spursa Mike Budenholzer, zajedno sa Amar’e Stoudemireom i Kevin McHaleom voditi igraèe prve godine. S druge strane su pak pomoæni trener Boston Celticsa Lawrence Frank uz pomoæ Carmela Anthonya i Steve Kerra.

Dakle ovo je dvanesti put da se ovaj dvoboj igra izmeðu igraèa prve i druge godine, a trenutni je omjer 8– 3 u korist igraèa druge godine. Prošle godine na All–Star vikendu u Dallasu pobjedu su pak odnijeli igraèi prve godine, prvi puta nakon 2002. godine i All–Stara u Philadelphiji.

Prošlogodišnja dva glavna kandidata za rookija godine, Tyreke Evans i Brandon Jennings, svoju odliènu igru su potvrdili i na Rookie Challangeu, te su zajedno postigli 48 koševa i 13 asistencija. Dodatnu snagu su donijela 22 koša i 23 skoka Dejuan Blaira te 22 koša James Hardena. Sophmoresima nije pomoglo niti 40 koševa Russella Westbrooka i 26 koševa Michaela Beasleya, te rookiji slave sa 140 – 128, a nagradu za najboljeg igraèa su podijelili Tyreke Evans i Dejuan Blair.

U odnosu na prošlogodišnju ekipu, ove godine za igraèe sadašnje druge godine neæe nastupiti Tyreke Evans, Johnny Flynn, Omri Casspi te Jonas Jerebko, dok DeMar Derozan, Jrue Holiday, Serge Ibaka i Wesley Matthews nisu nastupili prošle godine, ali su ovogodišnjim dobrim igrama izborili priliku da se pokažu.

Dobrih poteza i zakucavanja zasigurno neæe nedostajati, ali isto tako i natjecateljski naboj æe biti prisutan, jer u ovom dvoboju nastupaju mladi igraèi, željni dokazivanja kako pred publikom, tako i pred starijim igraèima. Zbog toga æe mnogi od njih htjeti sami završavati akcije, odnosno htjeti æe pokazati kako su oni bolji od onoga drugoga, uz neke vrlo zanimljive dvoboje na terenu. Tako æe se vrlo èesti u borbi nalaziti John Wall i Brandon Jennings, Blake Griffin i Serge Ibaka ili DeMarcus Cousins i Dejuan Blair, zanimljivi dvoboji koji æe, kao što sam veæ rekao donijeti mnoštvo lijepih poteza, a posebno se veselim asistencijama Johna Walla za Blake Griffina, jer Wallove lopte s oèima æe biti lak plijen za letove iznad obruèa ovogodišnje zvijeri NBA lige.

I za kraj malo zanimljivih podataka iz prijašnjih susreta :

Najviše koševa:
Kevin Durant
, 46 (2008)
Russell Westbrook, 40 (2010)
Amar’e Stoudemire, 36 (2004)

Najviše skokova:
Dejuan Blair, 23 (2010)
Elton Brand, 21 (2000)
Chris Bosh
, 14 (2005)

Najviše asistencija:
Chris Paul, 17 (2007)
Jordan Faramar
, 12 (2008)

Najviše trica :
Daniel Gibson
, 11 (2008)
Kyle Korver
, 7 (2005)

Najbolji postotak šuta:
David Lee, 100%, 14 – 14 (2007)

Momèadi koje su najèešæe davale igraèe za ovaj susret su Boston Celticsi, Memphis Grizzliesi i Cleveland Cavaliersi koji su po 13 puta imali svoje predstavnike na ovom susretu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE