Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Mogu li Atlanta Hawksi zadržati visok ritam?

Atlanta Hawksi su posljednjih godina jedan od učestalijih sudionika playoffa, ali dugo su bili ona najnezahvalnija pozicija, a to je sredina ljestvice. Nakon što su u posljednje dvije godine krenuli u laganu rekonstrukciju momčadi, svake godine bilježe sve bolje rezultate, a koji su plod vrlo dobre igre. S obzirom na to da se u ovom trenutku nalaze na prvom mjestu na Istoku (26 – 8) postavlja se pitanje hoće li i koliko će moći držati ovako visoki ritam?

Hawksi su nam ove godine zanimljivi zbog činjenice da u toj momčadi kruh zarađuje još jedan Hrvat, a koji nije na terenu, već pored njega. Naravno, radi se o Nevenu Spahiji koji je ostvario san dolaska u NBA. Spahija je u Atlantu došao na poziv glavnog trenera Mikea Budenholzera, a koji se smatra glavnim „krivcem“ za ovako dobre Hawkse. Po mnogim stručnjacima, a mislim da se i mi možemo složiti s tim, Atlanta trenutno igra možda i najljepšu košarku u ligi, a takve stvari su prije svega plod dobrog rada trenera. Budenholzer je već lani bio dosta pohvaljivan, a da je od svojih igrača napravio jako dobru i skladnu momčad pokazao je i prošlogodišnji playoff u kojem su ih jedva, u 7 utakmica, pobijedili favorizirani Pacersi.

Za one koji ih dosad nisu nikada gledali dovoljni će biti neki statistički podaci koji potvrđuju da se radi o jednoj odličnoj momčadi, odnosno jednoj odličnoj klapi. Sjajan protok lopte, jako visok tempo igre, ali i odlično poznavanje igrača među sobom donijeli su ovaj rezultat. Hawksi trenutno ubacuju vrlo dobrih 102,6 koša po utakmici, uz odličnih 47% šuta iz igre (odličnih 37% šuta za tri poena). Jako dobar protok lopte potvrđuje sjajnih 25,3 asistencija po utakmici po čemu su treći u ligi iza drugoplasiranih Celticsa, ali ako znamo da je Celticse napustio prvi asistent lige Rajon Rondo, onda je vrlo izgledno da će Hawksi ubrzo postati druga najbolja momčad u broj asistencija iza Warriorsa. Ovdje je važno reći da Hawksi nemaju izrazitog asistenta, već cijela momčad jednako dobro distribuira loptu te je svaki igrač sposoban naći suigrača u dobroj poziciji. Isto tako, treba reći da su Hawksi jedna od najboljih momčadi u ligi u držanju ravnoteže između vanjske i unutarnje igre. S obzirom na to da u Paulu Millsapu (17,2 koševa, 8,1 skokova, 3,1 asistencije) i Alu Horfordu (14,6 koševa, 6,3 skokova) imaju dva izrazito polivalentna visoka igrača, igra Atlante se svodi na stalnu izmjenu in-out igre, a i dosta pick igre, pokušavajući tako izigrati protivničke obrane.

Obrambeni dio igre je nešto na čemu Atlanta još treba malo poraditi, ali ne i sve segmente obrane. Naime, iako primaju malih 97,7 koševa po utakmici, Hawksi pokazuju slabosti u zatvaranju reketa i pogotovo skoka. Atlanta hvata samo 40,3 skokova po utakmici, ali ono što je u obrambenom dijelu važnije je to da protivnicima dopuštaju 11,2 napadačka skoka po utakmici, a što je puno za ozbiljne momčadi. Isto tako, slabo zatvaranje skoka i malo oduzetih lopti za posljedicu imaju jako mali broj poena iz kontre (samo 10,6), a s obzirom na to da se radi o momčadi koja igra brzu košarku, preslik takve igre u kontri bi jako povećao broj koševa.

Uz ove neke nedostatke trebalo bi naglasiti još neke u samom rosteru Atlante. Naime, dojma smo da im jako nedostaje još jedan igrač na bekovskoj poziciji, i to pogotovo igrač koji sam sebi može kreirati situacije i pogađati izvana. Jednostavno rečeno, Kyle Korver i DeMarre Carroll nisu igrači koji mogu rješavati utakmice te jako puno ovise o igri momčadi, ali što zasada jako dobre i koriste. Isto tako, već navedenom centarskom dvojcu trebalo bi dovesti dostojnu zamjenu jer smo i prošle godine vidjeli kakve su probleme Hawksi imali kada se ozlijedio Horford. Elton Brand je već u godinama te je jedina prava zamjena navedenom dvojcu Makedonac Pero Antić (5,9 koševa, 2,7 skokova) koji je vrlo solidan s klupe i vrlo zahvalan igrač, ali ne i kvaliteta koja je potrebna Hawksima. Općenito, možemo se složiti da je klupa još uvijek problem ove momčadi, a što najviše može doći do izražaja kako sezona bude odmicala kraju.

Uz već spomenuti centarski dvojac, naravno da vodeću riječ u momčadi i ove godine vodi Jeff Teague (17,4 koševa, 7,1 asistencija), igrač koji je strašno napredovao u posljednjih nekoliko sezona te je od pomalo podcijenjenog igrača postao vrlo cijenjen. Iako mu brojke to ne pokazuju, Teague je jako važan kotačić u ovoj momčadi te vrlo zrelo upravlja istom (slično kao Memphisov Mike Conley), a i gotovo je sigurno da će ove godine konkurirati za All – Star susret (prošli tjedan bio je i igrač tjedna). O Korverovim (13,0 koševa) šuterskim potencijalima ne treba puno pričati, a napredak bilježi i već spomenuti DeMarre Carroll (11,6 koševa, 6,0 skokova) koji se zacementirao u prvoj petorci, iako doduše, Hawksi i nemaju bolju opciju na toj poziciji. Na vrlo slaboj klupi možemo istaknuti tek mladog Nijemca Dennisa Schröder (8,8 koševa, 3,4 asistencije) koji je pravo osvježenje te igrač koji bi u budućnosti mogao biti vrlo solidan backup.

Sve u svemu, nema nikakve prepreke da Hawksi nastave s igrom koju je jako ugodno gledati svim košarkaškim zaljubljenicima. Međutim, gore navedeni nedostaci Atlantu će koštati boljih rezultata (Bullsi i Raptorsi im jako pušu za vratom). Iako playoff ne bi trebao doći u pitanje, poboljšanje kvalitete svojeg rostera bi trebalo biti nešto na čemu bi Hawksi trebali poraditi. Ako nastave ovako, te uz male korekcije u rosteru, nema sumnje da će Atlanta u budućnosti voditi glavnu riječ na Istoku jer potencijala imaju. U protivnom će ostati ona nezahvalna sredina.

Latest Posts

NE PROPUSTITE