Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Mogu li Raptorsi do vrha?

Kanadska momčad Toronto Raptorsi ušla je u sezonu s velikom željom da nešto napokon naprave. Naravno jedno su želje, a drugo njihove stvarne mogućnosti. No, na veliko zadovoljstvo i iznenađenje svojih navijača, Toronto ove sezone igra spektakularno. Trenutno drže prvu poziciju na istoku te imaju nekoliko pobjeda više od drugog Bostona. Za sada su ostvarili 49 pobjeda, a kako stvari stoje mogli bi prijeći veliku brojku od 60 ostvarenih pobjeda.

Treba se isto tako reći da Kanađani nisu doslovno uopće mjenjali svoju momčad. Isti igrači, isti trener, puno bolji rezultat. Sada postoji jedno veliko pitanje koliko zapravo može ova momčad. Hoće li kao i prošle sezone biti usputni prolaznici playoffom ili će možda nakon dugo vremena osvojiti titulu najbolje momčadi Istočne konferencije.

Momčad

Prije nego što dam neke uranjene zaključke vrijeme je da pogledamo kakvom snagom raspolažu Raptorsi. Vođa momčadi je kao i zadnjih nekoliko sezona DeMar DeRozen koji ovu sezonu igra fenomenalno. Za 34 minute na terenu postiže u prosjeku 23.7 poena, 5.2 asistencije i četiri skoka. Odmah iza njega po kvaliteti igre ove sezone je naravno Kyle Lowry. Za razliku od All Star natjecanja gdje nije mogao pogoditi “bazen” Lowry iznenađujuće dobro gađa trice s obzirom koliko ih uzima. Nema on neku nevjerojatnu statistiku, ali igra svaku utakmicu s 200 posto svojih mogućnosti te ni u ijednom trenutku nije razočarao svoje suigrače. U prosjeku ima negdje oko 16 poena, 5 skokova i 6.6 asistencija. Treći starter je mladi Englez Og Anunoby. Igra na poziciji niskog krila te donosi svojoj momčadi veliku dozu energije i obrambene sposobnosti. Na četvorci i petici nalaze se dva odlična visoka igrača Serge Ibaka i Jonas Valanciunas. Ovaj potonji pogotovo igra odlično ove sezone te je neizostavan član prve petorke.

Veliku podršku starterima daje njihova klupa koja isto tako ima veliku ulogu u ovako dobroj formi Toronta. Jedni od važnijih igrača na klupi su obrambeni specijalac CJ Miles, zatim Fred VanVleet, Delon Wright i Pascal Siakam.

Što se tiče njihove igre prošle sezone kada su pretežno igrali izolaciju, ove godine igraju s puno više dodavanja te stvarno se trude igrati kao tim što je više moguće. Oni se i dalje pouzdaju u DeRozena, ali ne u tolikoj količini kao i prijašnjih godina. Treba se isto tako spomenuti da dobro koriste svoju unutarnju liniju, Ibaku i Valanciunasa koji jako puno daju ove godine.

Koliko daleko mogu Raptorsi?

Gledajući njihovu današnju formi i igru mislim da Toronto ima jako velike šense da osvoji istočnu konferenciju. Trenutno na istoku ne postoji momčad koja se s njima može nositi po kvaliteti igre, osim možda Boston Celticsi. Ako bacimo pogled na poredak, Toronto za sada ide na Buckse koji su za svaku momčad nagazna mina. No, realno gledajući Toronto u svom rosteru ima igrače koji mogu barem malo zaustaviti Greek freaka te bi s tim napravili pola posla. Držim da bi čak i da dobiju Cavse, Raptorsi to vjerojatno prošli. Tome u prilog ide i činjenica da se Lebronova momčad nije baš proslavila protiv Kanađana ove sezone.Uz odličnu igru protiv Cavsa Toronto je pokazao da može igrati i protiv največih momčadi na zapadu. Namučili su i Golden State i Houstona koji su osjetili na vlastitoj koži koliko kvalitetno igraju Raptorsi. No, ipak je još prerano i nezahvalno prognozirati kako će završiti ova stvarno lijepa priča, ali sa sigurnošću mogu kazati da, ako Toronto bude igrao u playoffu s ovakvom energijom i timskom igrom, jednostavno ne mogu zamisliti scenarij u kojem oni ne dođu barem do finala istoka. A ako dođu do velikog finala NBA lige preostaje im da skupo prodaju kožu i pokušaju iznenadit favorita, a sad hoće li to biti Warriorsi, Rocketsi ili netko treći je potpuno nebitno.

Latest Posts

NE PROPUSTITE