Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Moses Malone – jedan od najvećih skakača u povijesti

Današnjom NBA ligom vladaju igrači poput LeBrona Jamesa, Stepha Currya ili Jamesa Hardrna. Svi oni u NBA su otišli direktno iz srednje škole, a sve zahvaljujući Mosesu Maloneu koji je prije 34 godine napravio taj skok te postao najdominantniji centar svog doba.

“Siguran sam da bi moji Sixersi pobijedili Jordanove Bullse. Njihova momčad nije imala nikog tko bi zaustavio Mosesa Malonea”, izjavio je jednom prilikom Julius Erving.

Današnji klinci na spomen prezimena Malone većinom pomisle na legendarno krilo Utah Jazza Karla. No preko dva desetljeća NBA reketima je vladao jedan drugi Malone, veliki Moses koji je za razliku od Karla osjetio radost osvajanja naslova NBA prvaka. Kod spomena najvećih centara u povijesti stariji će spomenuti MikanaRussellaChamberlainaJabbara a mlađi OlajuwonaRobinsona ili O’Neala. Rijetko kome će na pamet pasti Moses Malone iako je na svom vrhuncu mogao igrati protiv bilo koga od njih. Iako je jedan od tek sedmorice igrača u NBA povijesti koji je osvojio 3 MVP nagrade. Iako bi bez njega veliki Julius Erving završio karijeru bez NBA naslova. Iako su on i playmaker John Lucas izmislili alley-up dodavanje. Razlog tome je i njegov stil igre. Nije se proslavio nebeskim zakucavanjima ni atraktivnim blokadama. Njegovih 40-tak minuta igre bilo je 40-tak minuta bespoštedne borbe za svaku loptu. Jedan je od najvećih skakača u povijesti.

“Uspješan skok je mješavina triju stvari – agresivnosti, pozicije i odlučnosti. Da ne steknete lošu naviku gledanja šuta prije nego skočite, trebate automatski misliti da će svaki šut biti promašaj”, rekao je Malone.

A posebno je opasan bio u posljednjoj četvrtini, kad se lomila utakmica. George Gervin“Moses je bio jedini igrač koji je mogao nakon 3 četvrtine imati 5 koševa i 4 skoka, a utakmicu završiti s 30 koševa i 20 skokova.” Vrhunske radne navike omogučile su mu da “traje” 21 sezonu, 2 u ABA i 19 u NBA ligi. Ta dugovječnost omogučila mu je da je igrao s legendarnim Rickom Barryjem u Rocketsima te s njegovim sinom Jonom Barryjem u Bucksima.

Srednjoškolska legenda

Već od najranije dobi Moses je pokazivao nevjerojatan talent za košarku. Svoju srednju školu Petersburg vodio je do 50 uzastopnih pobjeda i dva naslova državnih prvaka. Prosjek od 38 koševa, 16 skokova i desetak blokada sve govori. Bio je toliko dominantan da su mu na lokalnim igralištima dozvoljavali igrati samo ako bi obećao da neće ulaziti u reket. Sveučilišta diljem SAD-a otimala su se za njegove usluge, a najuporniji je bio Maryland. I kad se Moses već upisao tamo, stigla je ponuda iz ABA lige.

Utah Starsi su ponudili 565 tisuća dolara za četiri godine. Kao 19-godišnji klinac Moses je postao veliki hit u ABA ligi. Bio je prvi skakač i drugi strijelac momčadi koja je došla do četvrtfinala. Nagodinu je prodan u St. Louis Spiritse koji su bili skupina sjajnih individualaca (Marvin Barnes, Maurice LucasCaldwell JonesRon Boone, ML CarrDon Chaney…) koji nisu znali igrati kao momčad. Te 1976. dolazi do propasti ABA lige. Četiri najstabilnija kluba (Nets, Nuggets, Pacers i Spurs) pridružuju se NBA ligi, a svi igrači birani su na velikom ekspanzijskom draftu.

Malonea su petim izborom izabrali Portland Trail Blazersi, no oni su na centru imali sjajnog Billa Waltona s kojim su te godine osvojili NBA naslov, te su Mosesa prodali Buffalo Bravesima (današnjim Clippersima). Bila je to sjajna momčad (uz Malonea i Bob McAdooAdrian Dantley i Adrian Smith), no nisu dobili šansu da pokažu što znaju. Nakon samo dvije utakmice Moses je opet mijenjan, ovaj put u Houston Rocketse.

Alfa i omega Rocketsa

U Teksasu konačno dobija svoju šansu i sjajno je iskorištava. Već u drugoj sezoni u dresu Rocketsa osvaja MVP naslov, da bi u sezoni 1980/81 sam doveo prosječnu momčad Rocketsa u kojoj su zvijezde Calvina Murphyja i Rudyja Tomjanovichaveć dobrano usporile ozljede do velikog NBA finala. Posljednja su momčad u NBA povijesti koja je do finala stigla s negativnim skorom (40-42). No nakon te neuvjerljive regularne sezone slijedio je čaroban playoff.

U prvom krugu su izbacili aktualne prvake Los Angeles Lakerse. U odlučujućoj utakmici u L.A. Forumu Moses je s 37 koševa i 23 skoka uništio Jabbara. U drugom krugu ponovo su dobili odlučujuću utakmicu na gostujućem terenu, ovaj put je Murphy s 42 koša uništio Gervinove Spurse. Kad su Kansas City Kingsi (isto skor 40-42) svladali Sunse, u finalu Zapada Rocketsi su po prvi put bili favoriti što su i potvrdili 4-1 pobjedom. Do naslova stajali su Celticsi s BirdomParishomArchibaldomMaxwellom i McHaleom. Iako su svi bili uvjereni u metlu Celticsa, Moses se nije predavao. Štoviše, prije finala je izjavio: “Dajte mi četvoricu igrača iz moje srednjoškolske momčadi i pobijedit ću Celticse.” To se naravno nije dogodilo, no sjajnim igrama u finalu Moses je potvrdio status najboljeg centra lige.

U ljeto je individualno trenirao s centrom sveučilišta Houston Hakeemom Olajuwonom. Hakeem i danas tim treninzima pridaje veliku važnost kad sagledava svoju karijeru. Sljedeće sezone ponovo je MVP nakon individualno najbolje sezone u karijeri (31,1 koš i 14,7 skokova). Rocketsi ga potom iznenađujuće mijenjaju u Philadelphiju za Caldwella Jonesa i izbore na draftu.

“Bio sam prirodno nadaren. Nitko me nije naučio igrati košarku. Naučio sam je igrati sam. Nisam igrao zbog novaca nego ljubavi prema košarci”, rekao je Moses Malone.

Vrhunac u dresu Sixersa

Tu se Moses priključio Juliusu Ervingu, Mauriceu CheeksuAndrewu Toneyu i Bobbyju Jonesu u ponajboljoj momčadi ikad okupljenoj. Prohujali su regularnom sezonom skorom 65-17, da bi u playoffubili još uvjerljiviji (12-1). U velikom finalu pomeli su Lakerse. Trener Sixersa Billy Cunningham: “Nemojmo se zavaravati. Moses je bio prevaga. Dao nam je čvrstinu pod obručem kakvu su Lakersi uvijek imali s Jabbarom. Zapravo, dao nam je puno više od toga.” I zaista, u te četiri utakmice je Moses totalno nadigrao Jabbara (103-94 u koševima i nevjerojatnih 72-30 u skokovima). Trećim MVP naslovom pridružio se Russellu, Chamberlainu i Jabbaru. Jednoglasno je izabran za MVP-a finala, a po prvi puta je i izabran u prvu obrambenu petorku lige.

“Kad sam igrao nikad nisam pričao na terenu. Nikad nisam rekao učinit ću ovo ili ono. Jednostavno sam to učinio”izjavio je prilikom prisjećanja na svoju karijeru Moses Malone.

Iako je nakon toga Moses odigrao još sedam vrhunskih sezona, nikad više nije stigao do finala. Istokom su zavladali Birdovi Celticsi, da bi ih naslijedili Thomasovi Pistonsi i Jordanovi Bullsi. Ostarjeli Sixersi su s mladim Charlesom Barkleyjemstigli do finala Istoka 1985., no to je bio i kraj. Godine 1986. je mijenjan u Washington gdje igra dvije sjajne sezone. Kasnije kao slobodan igrač potpisuje za Atlantu, no tandem Moses-Dominique Wilkins nije ispunio očekivanja. Nakon još jedne odlične sezone u Milwaukeeju Moses se bliži petom desetljeću života i jedna velika karijera se bliži kraju. Godine 1993. se vraća u Sixerse kao mentor mladom centru Shawnu Bradleyju, da bi karijeru završio kao rezerva Davidu Robinsonu u Spursima. Teška ozljeda tetive nakon 17 utakmica u dresu Spursa, njegovom devetom profesionalnom klubu prisiljava ga na umirovljenje.

Slijede izbori u TOP 50 1996. i u Hall of Fame 2001. Njegov broj 24 umirovljen je u Houstonu, a broj 2 u Philadelphiji. I mada mu mediji i publika nikad nisu pridavali zasluženu pažnju, njemu to ne smeta. Više mu znači poštovanje svih igrača protiv kojih je igrao, priznanje Olajuwona i Barkleyja da im je strašno pomogao u početku karijere te zahvalnost Garnetta i Bryanta što im je svojim uspješnim skokom iz srednje škole u profesionalnu košarku omogućio ono što danas imaju. Ili kako ga je jedan američki novinar lijepo opisao: “Moses Malone je jedini igrač koji je izgubio neke ratove, ali je dobio sve bitke.”

Fo’ fo’ fo’

Kad su ga prije početka playoffa 1983. novinari upitali kako će se stvari odvijati, Moses je odgovorio “fo’ fo’ fo”, ili “četiri, četiri, četiri”, čime je najavio tri prolaza u četiri utakmice. I nije bio daleko. Sixersi su izgubili samo jednu utakmicu u finalu Istoka protiv Bucksa, tako da je Mosesova prognoza promjenjena u “fo’ five, fo’”. Moses za to kaže: “Znao sam da imamo najbolju momčad i da ćemo biti prvaci. Želio sam da to obavimo što prije i tri ‘metle’ su mi se činile kao najbolje rješenje.”

Osobni karton

Ime: Moses Eugene
Prezime: Malone
Datum rođenja: 23. ožujka 1955.
Mjesto rođenja: Petersburg, Virginia
Visina: 208 cm
Težina: 115 kg
Pozicija: centar
Hall of Fame: Uvršten 2001. godine

Latest Posts

NE PROPUSTITE