Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Može li gore od ovoga?

Teško, ali pošto je u pitanju momčad iz Orlanda to nije nemoguće. Nekada organizacija koja je bila strah i trepet za protivničke momčadi, danas je predmet ismijavanja i sprdnje. Kroz Magic su prošli mnogi veliki košarkaši kao što su: Shaq, McGrady, Penny, Dwight Howard itd. Danas se u toj momčadi nalaze samo solidni igrači kao što su Dj Augustine, Gordon, Simmons i ostali. Gledajući današnju situaciju Orlanda stvarno je teško “na prvu” shvatiti kako je moguće da su pali na tako niske grane.

S obzirom da od dolaska Hezonje u redove Orlanda gledam puno njihovih utakmica nije mi bilo teško pronaći glavni razlog ovakvog raspadanja, a to je njihova uprava koja je jedna od najgorih u povijesti NBA lige. Skoro pa je gora i od legendarne uprave Netsa koja je sve svoje pickove dala Bostonu, a Kelti im se zbog toga još i danas smiju.

Odlaskom Howarda iz Magica došlo je do velikog rebouldinga ekipe. Počeli su dolaziti do visokih pickova te su po meni odabrali relativno dobre igrače, ali očito nisu znali kako iskoristiti njihov potencijal. Osvrnimo se prvo na Victora Oladipa koji je izabran kao drugi pick. Znalo se da ćemu trebati neko vrijeme da se prilagodi na NBA, ali su ga smatrali franšiznim igračem. No, svi znamo što se dogodilo s njim na kraju. Zamjenjen je u Thundere za Ibaku. To se čak nekim stručnjacima i svidjelo jer je Magic trebao čuvara reketa, a to, budimo iskreni, Vučević nije. Ipak, avantura Ibake u Orlandu nije dugo trajala te je na polusezoni poslan u Toronto. Velika glupost uprave, ali taman kad smo pomislili kako će se valjda opametiti, oni su nastavili po svojem raditi sprdačinu od svog kluba.

Nakon Oladipa draftali su Šarića koji je zamijenjen u Philadelphiju za igrača s najpoznatijom frizurom na svijetu – Elfrida Paytona. Pravi play koji je sve impresionirao svojom vizijom, ali isto tako pokazao očite mane. Jednostavno je bio loš šuter. No, ako ništa to je barem jedna od stvari koje možeš poboljšati, a to je Payton donekle i napravio. I onda opet, GM Magica Hammond i njegovi suradnici odlučili su maknuti Paytona što dalje od Magica te su ga poslali u Sunse, za, zamislite, pick druge runde. Svaka čast gospodo, ako ste ga već zamijenili jer po ovama nije bio ono što ste očekivali, mogli ste zadržati Šarića jer od početka su svi znali mane i prednosti Paytona.

To su samo neke od njihovih pogreška, a kako stvari stoje isto će se dogoditi i s Gordonom i Hezonjom. Obojica će biti slobodni igrači te ljudi u Orlandu nisu sigurni žele li ponuditi puno veću plaću Gordonu ili da ga puste u drugi klub, a što se tiče našeg igrača najvjerojatnije ga na veselje svih nas nećemo gledati u dresu Magica sljedeće sezone. S obzirom kako u zadnje vrijeme igra to bi stvarno bila još jedna loša vijest za navijače Magica, koji su napokon shvatili koliku vrijednost ima Mario, no puno prekasno.

Isto tako je zanimljivo da su svi igrači koji su otišli iz Orlanda, bili oni mlađi ili stariji, proigrali za svoje nove klubove. Oladipo je postao allstar, Payton igra odlično u zadnje vrijeme, Ibaka je jedan od nositelja Toronta, a zanimljivo je da je Mario proigrao u onom trenutku kada mu Orlando nije produžio ugovor.

Sada bi bilo vrijeme da se malo osvrnem i na trenere koji su isto veliki promašaj. Prvi je na redu Scott Skiles koji bi bio sposoban upropastiti i LeBron Jamesa. Umjesto da razvija svoje mlade igrače, on je igrao s veteranima u nadi da će doći do 20 pobjeda jer ipak je to u tom trenutku bilo najvažnije. Dok je on vodio momčad radio je velike rošade te stvarno nije bilo čudno što Mario nije igrao dobro jer kako je moguće igrati dobro kada je u jednom trenutku play, a u drugom centar i osim toga, spomenuti igrač je kao peti pick igrao 15 minuta po utakmici, i u takvim uvjetima se on njega ne smiju čuda očekivati. No, kao što je to bio slučaj i kod nekih igrača, Skiles se nije dugo zadržao, a na njegovo mjesto je došao Vogel koji je se proslavio vođenjem Pacersa. Isti slučaj kao i kod Scotta, još jedan defanzivni trener koji je na svaku najmanju pogrešku stavljao igrače na klupu. Sjetimo se samo prošle sezone kada je Maria pretvorio u najboljeg DNP-a, a ni ostali mladi igrači se nisu proslavili. Gordon već godinama stoji na istom mjestu, tek je ove nešto bolji, ali problem je što ni on sam ne zna je li trojka ili četvorka. Umjesto da sada forsira Wes Iwandua i Maria, njemu su u prvoj petorci Fournier, Vučević, ponekad i Biyombo koji zarađuje po sezoni 20 milijuna zbog toga što ostvari jednu blokadu po utakmici. Ne bi Mario ni sad dobio priliku da se pola momčadi nije ozljedilo, a kada je pokazao koliko može počeo mu je ponovno davati manju minutažu jer ne želi dovesti u opasnost dobivanje većeg picka.

Kao što već cijeli košarkaški svijet zna, Magic trenutno opet tankira te se svi u upravi očito nadaju kako će izgubiti što više utakmica. Slijedeći, 2018 NBA draft će biti prepun talenta te, i ako ne budu imali neki od prva tri picka, imat će velik izbor odličnih igrača. Za njih bi bilo najbolje kada bi  uspjeli nekako doći do Aytona, a trebao bi im i play, pa ni Dončić ne bi bio loš. No, većina stručnjaka kaže da će Orlando izabrati Trae Younga ako naravno još ostane slobodan. Za one koji ne znaju, Young je play koji igra za sveučilište Oklohoma. Odličan šuter kojeg uspoređuju s Stephom i koji zna i asistirat, ali u obrani ne postoji. Dakle, igrač koji Magicu najmanje treba. Njima je zapravo  nužan neki allaround play koji ne treba biti pretjerano dobar scorer, ali treba znati igrati obranu. Nadam se da će nakon toliko pogrešaka donijeti dobru odluku, ali nekako sumnjam u to. Primijetili ste da nisam spomenuo prošli draft u kojem je Orlando draftao Isaaca. Imali su puno boljih opcija, ali mislim da on ipak neće biti bust jer ima ono nešto zbog čega će vjerojatno uspjeti – naravno, u nekom drugom klubu.

Praćenjem Magica zadnjih godina stekao sam dojam da oni uđu u svaku sezonu relativno dobro i s željom da uđu u doigravanje, a onda već na polusezoni počinju tankirati. Orlando nije Philadelphija te jednostavno mislim da oni ne mogu uspjeti  na ovakav način. Koja je poanta draftanja mladih igrača kada im ne daješ priliku te umjesto njih igraju igrači jednom nogom u mirovini. Mislim da je stvarno vrijeme za potpunu promjenu u Orlandu. Od uprave, trenera, pa i igrača. Trebaju se rješiti velikih ugovora i počet razvijati mlade igrače. Neće se odmah vidjeti uspjeh, ali nakon par godina možemo očekivat Orlando Magic ponovno u playoffu  jer siguran sam kako svi obožavatelji NBA želi ponovno vidjeti jaki Orlando koji je vođen Shaqom i ostalim veličinama, prekrasnom košarkom demolirao protivnike.

 

 

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE