Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Može li netko “oteti” LeBronu 4. titulu MVP-a?

Za kraj, kao šlag na tortu ostavili smo “najvažniju” nagradu sezone, onu za najkorisnijeg igrača lige ili popularno MVP. Istaknut ćemo nekoliko igrača koji se mogu nadati ovoj prestižnoj tituli. Međutim, jedno ime nameće se samo po sebi. Voljeli ga ili ne, njegovo košarkaško znanje i konzistentnost pružanja partija na visokoj razini ne možemo zanemariti.

Kao prvog, glavnog i najvećeg kandidata za osvajanje nagrade vidimo LeBrona Jamesa. Podigao je svoju igru na još višu razinu. Sezonu je završio s prosjecima od 26,8 poena (4. strijelac lige) uz 56,5% šuta (5. u realizaciji, ispred njega su samo centri), za tri poena 40,6% (rekord karijere), 8 skokova i 7,3 asistencije (u oba segmenta najbolji na poziciji niskog krila). Vodio je Heat prema nizu od 27 uzastopnih pobjeda što je drugi najduži niz u povijesti NBA lige. Postao je jedini igrač u povijesti NBA lige koji je u šest uzastopnih utakmica zabijao 30 i više poena uz postotak šuta preko 60%, te je srušio rekord Kobea Bryanta kao najmlađeg igrača koji je probio granicu od 20.000 poena. U cijeloj sezoni imao je samo 12 utakmica u kojima je šutirao ispod 50%, šest puta bio je igrač tjedna i kroz cijelu sezonu bio je najbolji igrač mjeseca na Istoku.

S druge strane imamo igrače koji bi možda mogli ugroziti Jamesovu četvrtu titulu najkorisnijeg igrača lige. Glavni protukandidat je Kevin Durant, ali jednostavno nema sreće jer bi ovakva njegova sezona u nekom drugom vremenu sigurno donijela naslov MVP-a. On je sezonu obilježio s nesvakidašnjim uspjehom, ušao je u klub 50 – 40 – 90 (50% ukupan šut iz igre, 40% šut za tri poena, 90% šut s linije slobodnih bacanja)  koji predvodi Steve Nash koji je čak četiri puta uspio ostvariti te brojke. To je još uspjelo Larryju Birdu, dva puta, Marku Priceu, Reggieju Milleru i Dirku Nowitzkom. Igrački je napredovao u svim segmentima igre. Osim šuta, najveći napredak je vidljiv u kreaciji napada, brojke asistencija povećao je s 3,5 na 4,6 po utakmici, dok je broj izgubljenih lopti neznatno smanjio. Sezonu je završio s prosjecima od 28,1 poena (51% šuta, za tri poena 41,6% i slobodna bacanja 90,5%), 7,9 skokova i 4,6 asistencija. Dva puta bio je izabran za igrača mjeseca i četiri puta je bio igrač tjedna.

Treći kandidat je vođa New York Knicksa, Carmelo Anthony. Promjenom pozicije njegov napadački talent došao je još više do izražaja i jedini igrač u ligi koji ga može usporiti je James. On je postao noćna mora za sve obrane jer ga spore četvorke ne mogu uloviti zbog odličnog prvog koraka i fenomenalnog ulaza, dok niže četvorke uništava maestralnom leđnom tehnikom. U odnosu na prošlu sezonu smanjio je broj šuteva s poludistance i povećao broj šuteva za tri poena s 3,7 (33,5% realizacije) na 6,2 (37,9% realizacije) po utakmici. Postao je drugi igrač Knicksa nakon Bernarda Kinga s tri utakmice za redom preko 40 i više poena, a izabran je tri puta za igrača tjedna. Odlično je odradio početak sezone u kojem je bio na prosjeku od 29,7 poena, te zadnjih 15 nastupa u kojima su doživjeli samo jedan poraz (gostovanje kod Bullsa) , a on je zabijao 32,3 poena (u travnju je na prosjeku od 36,9 poena). Nažalost, jako loše je odigrao središnji dio sezone, te je standardno bio loš u obrambenim zadacima.

Sljedeći kandidat je razigravač Los Angeles Clippersa, Chris Paul. Momčad Clippersa ne može funkcionirati bez njega. Posebno se to vidi u napadačkom dijelu gdje je ekipa s njima na prosjeku od 112 poena na 100 posjeda lopte, dok su bez njega na prosjeku od 101,5 poena na 100 posjeda što bi ih svrstalo među najgore ekipe lige. Treći je u poretku po Player Efficiency Ratingu (PER), jedan je od najboljih clutch igrača, najbolji je kradljivac lopti s prosjekom od 2,4 po utakmici i drugi asistent lige s prosjekom od 9,7 po utakmici. Izabran je za igrača mjeseca u prosincu i jednom je bio igrač tjedna. Najveći problem bila je minutaža od ukupno 2338 minuta ili 33,4 u prosjeku.

Peti kandidat je Jamesa Hardena iz Houston Rocketsa. Isprofilirao se kao vođa ekipe i franšizni igrač koji je lutrijsku ekipu pretvorio u sudionika u doigravanju, sve to sa samo 23 godine. Sezone je završio kao peti strijelac lige s prosjekom od 25,9 poena i bio je prvi po iznuđenim slobodnim bacanjima s prosjekom od 10,2 od kojih je pogađao 8,6 ili 85,1%. Njegova odlična kontrola lopte i pregled igre omogućili su Rocketsima da vrte gomilu pick and roll akcija iz kojih je on najčešće završavao oko obruča ili upošljavao slobodne igrače na trici. Ove sezone je po prvi puta bio izabran za igrača tjedna, točnije to mu je uspjelo tri puta. Šanse Hardena za osvajanje ove prestižne nagrade su vrlo male, a neki od razloga su veliki broj izgubljenih lopti, čak 3,8 u prosjeku što ga svrstava na drugo mjesto i realizacija od samo 43,8% ili 7,5/17.

Kandidat broj šest je Tony Parker iz San Antonio Spursa. On je u svojoj 30. godini odigrao najefikasniju sezonu karijere. Šutirao je iz igre 52,2%, a realizaciju s linije slobodnih bacanja podigao je na 84,5%, te je bilježio 8,3 asistencije po susretu. Možemo reći da ima najbolji ulaz u ligi na poziciji razigravača. Njegova realizacija oko obruča je 3,9/5,6 ili 69,4% što je fenomenalno s obzirom na to da je visok samo 188 centimetara. Usporedbe radi, Russell Westbrook ima realizaciju od 61,8%. Naravno, tu je njegov prepoznatljiv šut s poludistance koji ga niti ove sezone nije iznevjerio i u tom segmentu je među najboljima u ligi. Ove sezone je po prvi put izabran za igrača mjeseca u siječnju. Nažalost, odigrao je samo 65 utakmica u sezoni s prosjekom od 32,9 minuta po utakmici.

Kao posljednjeg kandidata ostavili smo velikog Kobea Bryanta. Kada su svi mislili da je gotov on je izvukao jednu nevjerojatnu sezonu za igrača s 34 godine. Lakerse je vodio kroz cijelu sezonu na jednom zanimljivom putu prema doigravanju jer su imali velikih problema s ozljedama. Sezonu je završio kao treći strijelac lige s prosjekom od 27,3 poena uz šut 9,5/20,4 ili 46,3%. Svima je pokazao da zna dodavati jer je bilježio 6 asistencija u prosjeku što mu je rekord karijere (sezonu 2004/05 također je bio na prosjeku od 6 asistencija). Jednom je izabran za igrača mjeseca, a jedina zamjerka u njegovoj igri ove sezone je obrambeni dio, gdje je malo popustio zbog manjka eksplozivnosti.

Odat ćemo počast jednom igraču koji nije ušao u uži krug kandidata zbog jako male minutaže, a to je Tim Duncan iz San Antonio Spursa. On je u 36. godini odigrao sezonu s prosjekom od 17,8 poena uz šut od 50,2% i 81,7% realizacije s linije slobodnih bacanja (prosjek karijere mu je 69,3%), 9,9 skokova i 2,7 blokade u 30 minuta provedenih na parketu.

Kao i za sve preostale nagrade, proveli smo anketu na našoj Facebook stranici, a upravo je utrka za najkorisnijim igračem sezone privukla najviše interesa. Svoje glasove ostavilo je 575 posjetitelja, a uvjerljivo na prvom mjestu je LeBron James s 256 glasova. Prvi mu je pratitelj Carmelo Anthony sa 123 glasa, a nije daleko ni Kobe Bryant sa 110 glasova.

Latest Posts

NE PROPUSTITE