Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Može li Sun Yue naslijediti Yao Minga?

Lakersi nisu sluèajno izabrali ovog kineskog igraèa kao 40. pick na prošlogodišnjem draftu, a njegove dobre igre na olimpijskom turniru konaèno su ga dovele u zlatno-ljubièasti dres. Koliko može Sun Yue?

Simptomatièno je da uvijek nakon Olimpijade u NBA ligu doðe po jedan Kinez. I to upravo zbog toga što je olimpijski turnir savršen izlog gdje vas mogu primjetiti NBA skauti. Svoju priliku veæ su iskoristili kineski igraèi Menk Bateer (Atlanta 1996), Wang Zhizhi (Sydney 2000) i Yi Jianlian (Atena 2004). Ove godine na red je došao Sun Yue koji æe nastupati za Lakerse.

Yue je prilièno atipièan igraè, barem za Kineze u NBA. Oèekivali biste da je èovjek visok barem 2,15 jer je visina nekad bila jedini razlog zašto bi se neki ne-Amerikanac, a poglavito Kinez našao u najboljoj košarkaškoj ligi. Meðutim, èovjek je visok 2,06 i što je još neobiènije, igra na poziciji branièa. Radi se o pravom all-around igraèu koji može na terenu uèiniti sve što trener od njega traži, nešto kao naš Toni Kukoè.

Jedno je sigurno, Yue neæe imati problema s adaptiranjem na Ameriku. On veæ tri godine igra u amerièkoj ABA ligi (American Basketball Association). Iako igra u kineskom klubu imena Beijing Aoshen Olympians, u današnje doba globalizacije to nije nikakva prepreka, pa tako njegov klub sve domaæe utakmice igra u jednom gradiæu u Kaliforniji i praktièki cijelu sezonu provodi u SAD-u. Iako se radi o drugoj, ili èak treæoj po kvaliteti košarkaškoj organizaciji u SAD-u nije zanemariva èinjenica da je Yue poslijednje dvije godine izabran u prvu ABA petorku.

O kako se svestranom igraèu radi možda najbolje govori njegova statistika iz jedne ABA utakmice protiv L.A. Aftershocka. Sun Yue je u toj utakmici postigao nevjerovatnih 12 koševa, 14 skokova, 12 asista, 8 blokada i 4 ukradene lopte. Sigurno je da u Lakersima neæe postizati ovakve brojke (kakvima se od NBA igraèa može pohvaliti samo Andrei Kirilenko), ali da æe veæ prve sezone biti od pomoæi ekipi Phila Jacksona, to je sigurno.

Lakersi su se na potpisivanje Yuea odluèili nakon njegovih dobrih igara u Pekingu. 6.8 koševa, 2.5 asista i 1.33 ukradene lopte za 28 minuta na parketu možda ne govore toliko koliko je bitna njegova all-around igra i zalaganje. Kineska košarka (i ne samo košarka) je u velikom uzletu, a 23-godišnji Yue je najbolji mladi igraè kojeg imaju. Pa ipak, hoæe li dostiæi ili se barem približiti Yao Mingu ovisi o mnogo stvari. To ostaje tek vidjeti. Poželimo mu sreæu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE