Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

MVP sezona Allena Iversona – drugi dio

Druga utakmica iz ciklusa o MVP sezoni Allena Iversona odigrala se samo tjedan dana nakon pobjede protiv Sacramento Kingsa. Philadelphia 76ersi su 6. siječnja 2001. godine u goste otišli Cleveland Cavaliersima, momčadi koja te godine nije vidjela doigravanje, ali je u tom trenutku imala omjer 16-15 i snove o igranju u kasno proljeće. Međutim, Cavsi su sezonu završili s 30 pobjeda, uz 52 poraza, a to nije bilo dovoljno.

Osovina ekipe bio je današnji razigravač Nuggetsa Andre Miller, a pomoć je imao u centru Zydrunasu Ilgauskasu i krilu Lamondu Murrayu. U to vrijeme, Cavsi već treću sezonu zaredom nisu ušli u doigravanje, a “zlatni dani” Marka Pricea, Craiga Ehloa, Larryja Nancea i Brada Daughertyja su već izgledali kao daleka povijest. Legendarni i nikad zaboravljeni Richfield Coliseum, dvorana koja je bila dom Cavsa puna dva desetljeća, srušena je 1994. godine, a franšiza se preselila u današnju Quicken Loans Arenu, tada pod imenom Gund Arena.

Allen Iverson je, prije uništavanja Cavsa, samo večer prije Seattle Supersonicsima ubacio 41 poen, čuvao ga je vrhunski defenzivac Gary Payton, ali pomoći nije bilo. Iverson je bio u nevjerojatnoj šuterskoj formi, izgledao je nezaustavljivo do te mjere da je sam mogao pobijediti većinu NBA ekipa. Međutim, Iverson je iz posve drugih razloga volio igrati u već spomenutoj Gund Areni, dvorani koja je bila domaćin All-Star vikenda 1997. godine.

“Dolazak u ovu dvoranu uvijek bude poseban jer se prisjetim kako su me navijači Cavsa izviždali nakon što sam dobio nagradu za najboljeg igrača rookie utakmice. Sve što sam čuo su bili zvižduci i to mi nikada nije bilo jasno. Uvijek se radujem dolasku pred njihovu publiku jer im moram dati nešto posebno”, izjavio je tada Iverson.

Navijači Cavaliersa već su jednom osjetili Iversonov gnjev, i to baš u rookie sezoni, nakon te poznate All-Star utakmice za najbolje novake NBA lige. Naime, Iverson je u travnju 1997. Cavsima utrpao 50 poena te je postao prvi rookie u povijesti koji je zabio 40 i više poena četiri utakmice zaredom (prvi je do tada bio Wilt Chamberlain s tri utakmice zaredom). S obzirom na sve navedeno (motivacija, šuterska forma, igra kluba), od Iversona se te večeri očekivalo nešto posebno, a on je upravo to i napravio.

Lider Sixersa je već u prvom poluvremenu zabio 28 poena, uz šut 11/16. Andre Miller je bio bespomoćan, obrana Cavaliersa je bila bespomoćna, a suigrači su samo “hranili zvijer”. Iverson je u prvom poluvremenu zabio točno polovicu poena svoje momčadi, a kliniku je nastavio i početkom treće četvrtine kada je zabio prvih 13 poena Philadelphije. Iako su borbeni domaćini držali egal kroz cijelo drugo poluvrijeme, Iverson bi uvijek našao snage da zabije ili nestvarni step-back ili polaganje uz prekršaj. Pomoći nije bilo, Sixersi su na kraju pobijedili 107:103, a ovo slavlje im je bila osma pobjeda zaredom na gostujućim terenima te su s omjerom 24-8 bili prva momčad NBA cirkusa.

MVP regularne sezone zabio je 54 poena (šut 20/30), u to vrijeme Iversonova treća utakmica s 50 i više poena, ali i novi rekord karijere. Osim što je skinuo svoj rekord po broju poena, Iverson je srušio i rekord dvorane Cavaliersa koji još i danas stoji. Već punih 12 godina nitko nije zabio više od 54 poena u Quicken Loans Areni.

Iverson je pohvalio svoje suigrače i trenera: “Kada namjestite ruku, koš vam izgleda kao ocean, a lopta kao kamenčić. Tako sam se osjećao večeras. Moji suigrači su postavljali blokove za mene, otvarali mi prostor i dodavali loptu u pravom trenutku. Moj trener je zvao akcije i bez njih nikada ne bi zabio toliko poena.”

Iako Iversonu ova predstava do kraja karijere nije ostala i službeni rekord (60 poena protiv Orlando Magica), svejedno je jedna od impresivnijih individualnih utakmica u karijeri legendarnog igrača. Došla je u nezaboravnoj MVP sezoni, samo tjedan dana nakon uništavanja Kingsa i samo dan nakon što je Gary Payton osjetio što to znači čuvati 180 centimetara visokog i 75 kilograma teškog igrača koji je u suštini bio košarkaški div.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE