Sunday, May 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

MVP sezona Allena Iversona – prvi dio

Prva, od ukupno pet utakmica iz ciklusa o MVP sezoni Allena Iversona, odigrala se u dvorani Sacramento Kingsa, u to vrijeme pod nazivom “ARCO Arena II”. Početkom novog tisućljeća hram Sacramenta bio je daleko najteže gostovanje NBA lige, što zbog kvalitete Kingsa, što zbog nevjerojatno glasne i “napaljene” publike. Te večeri, 30. prosinca 2000. godine, publika i navijači domaće ekipe gledali su izuzetno uzbudljivu, napetu utakmicu u kojoj je Iverson briljirao i oduševio.

Sacramento Kingsi su, nakon promjene grada i prelaska iz Kansas Cityja 1985., u 13 sezona samo dva puta ušli u doigravanje, a oba puta bili su izbačeni u prvoj rundi. Međutim, kultura franšize se u potpunosti promijenila dolaskom Chrisa Webbera (iz Kingsa otišli Otis Thorpe i Mitch Richmond) koji je u Kingsima, nakon nekoliko gorkih iskustava s Golden State Warriorsima i Washington Bulletsima, napokon pronašao svoj dom. Iako je u početku bio ogorčen što dolazi u klub bez ikakve šanse za naslov, itekako se prevario, često je znao reći da mu je to najbolja stvar koja mu se dogodila u 15 godina dugoj karijeri.

Dovođenjem trenera Ricka Adelmana, koji je u Kingse došao iste sezone kao i Webber, klub je dobio i vrhunskog napadačkog trenera. Doigravanje je u idućim sezonama postala rutina, Webber se prometnuo u vođu ekipe, a vrhunac timske, atraktivne i nesebične igre Kingsi su doživjeli u sezoni 2000/01, dok su samo sezonu nakon (61-21, najbolji rekord lige) bili na korak do velikog NBA finala, ali suci su spasili Los Angeles Lakerse. Nakon toga je uslijedio pad i Webberova teška ozljeda koljena koja mu je oduzela atleticizam, a Kingsi su odjednom postali povijest, samo lijepa, kratka NBA bajka s nesretnim završetkom.

Na ulazu u okršaj protiv Sixersa, Kingsi su bili prva ekipa Zapada, dok su gosti vladali Istokom. Susret je prenosila televizijska kuća NBC, a najave su bile kao da se igra sedma utakmica NBA finala. Ništa čudno s obzirom da je utakmica opravdala opširne, na trenutke i pretjerane najave.

Iverson je odigrao veličanstveno, “uništio” je Jasona Williamsa do te mjere da je razigravač Kingsa za nagradu dobio mjesto na klupi zadnjih 17 minuta, samo zbog obrane na zvijezdi Sixersa. Rick Adelman je očito procijenio da je držanje Williamsa na parketu jednako samoubojstvu, jer Iverson je izgledao toliko nezaustavljivo tijekom treće dionice da je bio u stanju sam skinuti Kingse bez ikakvog problema. Međutim, uzbudljiva utakmica riješena je tek nakon produžetka, Iverson je zabio “samo” 46 poena (pišemo “samo” jer je na ulazu u zadnju dionicu izgledalo kao da će zabiti 60), dok mu je suigrač Aaron McKie, osim trice koja je donijela pobjedu 39 sekundi prije kraja, ubilježio i triple-double učinak od 19 poena, 14 dodavanja i 10 skokova.

Osim što je zabio 46 poena, Iverson je imao 9 skokova, 9 dodavanja i 3 ukradene lopte. Chris Webber je, prije samog početka utakmice, otvoreno priznao da je večer prije imao noćnu moru u kojoj Iverson uništava njegovu momčad. Briljantnom predstavom zasjenio je Predraga Stojakovića koji je zabio 33 poena (u to vrijeme rekord karijere) i utrpao šest trica. Nakon minusa od 16 poena koji je bio uzrokovan Iversonovim konstantnim zabijanjem poena u trećoj četvrtini, Stojaković i Webber bili su glavni katalizatori preokreta Kingsa koji se dogodio u zadnjem periodu. Domaćini su u zadnjih 12 minuta Sixerse nadigrali rezultatom 32:15 te su izborili produžetke, ali to je bilo najbliže što su stigli. Sixersi su pobijedili 107:104, dok je oduševljeni Iverson nakon velike pobjede izjavio da se napokon vraća kući svojoj obitelji.

Ovo slavlje Sixersima je donijelo najbolji omjer lige (21-8) i veliku pobjedu. Naime, Philadelphia na ulazu u ovaj susret punih 12 godina nije slavila u Arco Areni, davne 1989. im je pobjedu donio triple-double Charlesa Barkleya. Iversonu je ova predstava bila druga u toj sezoni gdje je prešao granicu od 40 poena, a to je do kraja godine ponovio još 15 puta. Kingsi su bili samo jedna od mnogobrojnih žrtvi Iversonove povijesne, MVP sezone.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE