Sunday, May 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

MVP sezona Allena Iversona – treći dio

Točno tjedan dana nakon košarkaške rapsodije protiv Cleveland Cavaliersa, Philadelphia 76ersi i Allen Iverson su u dvorani Wells Fargo Center ugostili moćne San Antonio Spurse. Momčad iz Texasa je, kao i svake godine nakon draftiranja Tima Duncana, bila u vrhu lige s 50 i više pobjeda, u ovom slučaju omjer je bio 58-24.

Tony Parker i Emanuel Ginobili još nisu bili dio karavane, ali Gregg Popovich je uz veliku pomoć Duncana momčad odveo sve do finala Zapada. Međutim, Los Angeles Lakersi su ih lagano pobijedili 4-0, Kobe Bryant (33 poena, 7 skokova i 7 dodavanja) i Shaquille O’Neal bili su na vrhuncu (27 poena, 13 skokova), malo je reći nezaustavljivi.

Prije dolaska u hram Sixersa, Spursi su pobijedili pet utakmica zaredom i bili su u izuzetnoj napadačkoj formi. Osim što su briljirali napadački, Spursi su te godine bili treća obrambena ekipa lige, primali su samo 88 poena po utakmici. Iverson im je te večeri ubacio skoro polovicu od tih 88.

Početak iz snova za Sixerse i Iversona najbolje je prikazan već u prvoj dionici. Iverson je u prvih 12 minuta zabio 18 poena, a šutirao je savršenih 9/9. Zabijao je na sve moguće načine, a obrana Spursa je bila bespomoćna. Iverson je u jednom trenutku, početkom druge četvrtine, pogodio deseti šut zaredom, a prvo poluvrijeme je završio s 25 poena. Veliku pomoć imao je u našem Toniju Kukoču koji je s klupe zabio 15 poena samo u drugoj četvrtini. Kukoč je nažalost u toj istoj sezoni bio dio tradea koji ga je poslao u Atlanta Hawkse, pa nije igrao doigravanje i veliko finale protiv Lakersa. Sixersi su za Kukoča i centra Thea Ratliffa dobili obrambenu zvijer Dikembea Mutomba kojeg je nezaustavljivi Shaq uništio u finalu.

Legendarni trener Spursa na svoj način se osvrnuo na predstavu Iversona, i to na poluvremenu, prilikom odlaska u svlačionicu. Popovich ga je našao u tunelu i rekao mu: “Allene, moraš malo raditi na svom šutu, pogodio si samo 10 zaredom”. Iverson je skromno odgovorio s “hvala”, ali se nije zaustavio u nastavku.

Glavni igrač Sixersa je i u drugom poluvremenu bio nezaustavljiv. Zabio je još 15 poena te se zaustavio na 40 (peti puta u to vrijeme regularnog dijela), uz 5 skokova, 4 dodavanja, 3 ukradene lopte i 43 minute na parketu. Domaća momčad se osvetila Spursima za poraz na početku regularne sezone (96:76) i lagano je pobijedila 100:83 te su učvrstili prvu poziciju NBA lige s omjerom 27-9.

“Odlično sam otvorio utakmicu, ali u drugom poluvremenu nije bilo potrebe za mojim napadačkim učinkom, suigrači su sve napravili”, osvrnuo se Iverson nakon velike pobjede.

“Iverson je danas bio fenomenalan. Tražio sam pravi trenutak da ga pošaljem na klupu, ali igrao je toliko dobro da mi to gotovo nije ni prošlo kroz glavu. Danas je stvarno bio odličan”, rekao je glavni trener Sixersa Larry Brown.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE