Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

MVP utrka: Durant prekida dominaciju LeBrona?

Posljednja nagrada koja se dodjeljuje na kraju sezone je ona najprestižnija – nagrada za najkorisnijeg igrača regularnog dijela sezone, odnosno MVP nagrada. Zadnjih godina je u ovom izboru dominirao LeBron James, osvajač 4 od posljednjih 5 MVP nagrada. I kao i zadnjih godina, King James je i ove sezone bio u najužem popisu kandidata za ovu nagradu, odnosno jedan od dvojice pravih kandidata. No za razliku od zadnje dvije sezone kada je uzimao “kipića”, ove sezone će svoje mjesto vjerojatno prepustiti upravo igraču koji je u te dvije sezone bio drugi u izboru za MVP-a sezone – Kevinu Durantu.

Sama činjenica da to kažemo ovako sigurno, iako mu je glavni konkurent izvrsni James, govori o tome kakvu je sezonu imao 26-godišnji Durant. Njegov put ka ovakvoj sezoni počeo je i prije prve utakmice sezone (u kojoj je inače zabio 42 poena). Naime, odmah na početku sezone izjavio je kako je cijeli život drugi, misleći pri tom na činjenicu da je bio drugi najbolji igrač na sveučilištu, drugi izbor na draftu, drugi u izboru za MVP-a… Također, ostalo mu je u sjećanju da je upravo u finalu protiv LeBrona 2011. godine izgubio, a njegova momčad bila druga u ligi. Bio je spreman za korak više, spreman da napokon pokaže da ovako dobar igrač ne može vječno biti “onaj drugi”. Često su neki američki novinari čak i dovodili u pitanje tko je zapravo glavni igrač Thundera, Kevin ili njegov energični suigrač Russell Westbrook.

Westbrook je tijekom sezone ponovno ozlijedio koljeno, što je u pitanje dovelo koliko Thunder može igrati dobro bez njega. No tada, nakon što je do kraja prosinca u prosjeku postizao 28 poena po utakmici, probudio se neki novi Kevin Durant, ljut i željan dokazivanja. Bez Westbrooka u ekipi, Durant je vodio Oklahomu do velikih pobjeda protiv mnogih ekipa. Od siječnja, kada je u prosjeku zabijao nevjerojatnih 35,9 poena, njegovi prosjeci zabijenih poena kroz mjesece koji su dolazili nije se spuštao ispod 30. Sezonu je naposljetku završio s 32 poena, 7,4 skokova i 5,5 asistencija po utakmici. Ako k tome dodamo i činjenicu da je 41 utakmicu zaredom (točno pola utakmica regularne sezone) zabijao najmanje 25 poena u utakmicama i na taj način pretekao čak i velikog Michaela Jordana, jasno je kako ne postoji igrač u ligi koji mu može oduzeti prvi MVP naslov u karijeri.

Jedini igrač koji mu je u jednom trenutku u sezoni bio blizu u utrci za MVP-a je, kao i obično, LeBron James. Po brojkama je i ovo bila još jedna u nizu velikih sezona za LeBrona u kojoj je bilježio 27,1 poena, 6,9 skokova i 6,4 asistencija. Osim toga, imao je izvrsnu sezonu u obrambenom dijelu, a sa 61 poenom je postavio i novi rekord karijere po broju poena u jednoj utakmici. No zanimljivo je da mu je MVP nagrada počela odmicati nakon upravo te utakmice kada je uz šut 8/10 za tricu zabio 61 poen. Tada je LeBron bio na svom vrhuncu, no iz nekih razloga uslijedio je pad u njegovoj, ali i u igri Miami Heata. Dwyane Wade se cijelu sezonu borio s ozljedama, pa je veliki teret bio stavljen upravo na LeBrona od kojeg se u nekim trenucima tražilo i previše. LeBron neće puno tugovati za onime što se događalo ove sezone, jer je njegov Miami osigurao drugo mjesto na Istoku, te su u lovu na treći naslov za redom.

Osim ovog dvojca još je jedan igrač isplivao iznad drugih. Dolaskom u Los Angeles ovog ljeta i preuzevši klupu Clippersa, Doc Rivers si je kao jedan od glavnih zadataka zadao pretvaranje momčadi iz samo jedne velike NBA atrakcije u ozbiljnu momčad koja se može boriti za najviše pozicije u ligi. Zato je glavni zadatak bio iskoristit potencijale koje je ima Blake Griffin. Blake je napredovao od igrača za kojeg su mnogi govorili da igra premekano, i da osim svojih atletskih sposobnosti i strašnih zakucavanja nema toliko toga za ponuditi na najvišoj razini. Dolaskom Doca Riversa to se sve promijenilo, a Griffin je od početka pa do kraja sezone ostao “najbolji od ostatka lige”, odnosno treći igrač koji se spominje u utrci za MVP-a, odmah nakon nedodirljivih Duranta i Jamesa. Puno pametnijom i raznovrsnijom igrom došao je najvećeg prosjeka zabijenih poena u karijeri s 24 po utakmici. To je došlo kao rezultat dodavanja igre s poludistance u svoj arsenal ofenzivnih oružja, bolje igre na postu, kao i podizanje postotka slobodnih bacanja na solidnih 70%. Osim toga, s 9,5 skokova, 3,9 asistencija i 1,6 ukradenih lopti pokazao je svoju novu raznovrsnost, i u trenucima kada nije bilo Chris Paula zbog ozljede Blake je na sebe preuzeo ulogu glavnog igrača momčadi. Uz sve to, bit će zanimljivo vidjeti kako će se to sve razvijati tijekom playoffa gdje se igra ipak usporava, a obrana igra puno čvršće i pametnije.

Treba izdvojiti još par imena koja su se zaista iskazala i koja zaslužuju spomen. Prije svih svakako Joakim Noah koji je imao fenomenalnu all-around sezonu. Ovaj srčani centar Chicago Bullsa ubilježio je čak 4 triple-double učinka u sezoni, dok je u prosječnoj večeri bilježio 12,6 poena i 11,3 skokova (6. u ligi po skokovima). Svakim danom sve više je privlačio pažnju na sebe svojim sjajnim brojkama, naročito u obrani, te je zaslužio spominjanje u ovoj temi. Osim njega, valja izdvojiti LaMarcusa Aldrigea koji je imao sjajnu sezonu s Portlandom, ali i Ala Jeffersona koji je svojim strašnim igrama u dresu Bobcatsa momčad koja je nedavno imala najgori omjer u povijesti lige doveo do doigravanja. Priču zatvaraju James Harden i Stephen Curry koji su dokazali da ih se s pravom može zvati superzvijezdama lige.

Na kraju, sve je jasno. Durant će kući odnijeti svoj prvi MVP naslov, ispred LeBron Jamesa i Blakea Griffina koji će zauzeti drugo, odnosno treće mjesto. Jedino što preostaje vidjeti može li Durant ostati na vrhu lige i u lipnju kada ćemo saznati ime prvaka za ovu sezonu, ili će njegovo mjesto ponovno zauzeti LeBron…ili možda netko drugi?

Latest Posts

NE PROPUSTITE