Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Na današnji dan Kareem postao najbolji strijelac u povijesti lige

Bilo je to davne 1984. godine. Te je godine David Stern zasjeo na mjesto povjerenika lige, Larry Nance pobijedio na prvom natjecanju u zakucavanju, Ralph Sampson postao prvi igrač koji je svaki mjesec bio proglašen najboljim rookiejem, između Denvera i Detroita odigrana je utakmica s najviše poena u povijesti lige (186:184 nakon tri produžetka), a na košarkaškim terenima prvi se put pojavila lopta Spalding. Međutim, niti jedan od tih događaja nije bio toliko popraćen kao rušenje rekorda Wilta Chamberlaina.

5. travnja 1984. godine, Los Angeles Lakersi gostovali su kod Ute Jazza. Rekord od 31.420 poena u karijeri koji je postavio Wilt Chamberlain bio je u ozbiljnoj opasnosti. Svi su znali da će te večeri jedan čovjek ući u povijest, a to je bio Kareem Abdul-Jabbar. Kareemu su nedostajala samo 22 poena da skine Wilta s prijestolja. Čim su se Lakersi pojavili na terenu, preko 18.000 gledatelja je ustalo u čast Abdul-Jabbara, nisu mogli dočekati da svjedoče stvaranju povijesti. Kareem im se nasmijao i podigao palčeve, a utakmica je mogla početi.

Svaki put kada je Kareem primio loptu, publika je navijala, a on je susret započeo savršeno, pogodivši svoja prva četiri šuta. Samo u prvoj četvrtini upisao je 12 poena, ali nije igrao ništa drugačije no inače. Nije želio forsirati, nego je često i asistirao suigrače, tako da je na poluvrijeme otišao sa 16 poena. Na pola treće četvrtine približio se na samo 4 poena do rekorda, ali svaki sljedeći put kada je primio loptu odlučio se za asistenciju. Samo je jedan koš zabio u tom periodu, a ulaskom u zadnju četvrtinu trener Pat Riley želio je ostaviti Kareema na klupi kako bi rekord srušio u sljedećoj utakmici u Los Angelesu, pred domaćim navijačima. Međutim, Kareem je samo mahnuo rukom i rekao: “Ma ne, idem se toga riješiti.”

Lakersi su imali ogromnu prednost u zadnjoj četvrtini i sada su svaki napad pokušavali pronaći Kareema. U jednom je trenutku James Worthy išao sam na koš, ali ipak se odlučio za asistenciju, a Abdul-Jabbar je zakucavanjem u tom trenutku izjednačio rekord Chamberlaina. Nakon dvije minute bez koša, Magic Johnson je povukao polukontru, a publika je već bila na nogama, čekajući taj povijesni trenutak. Zaustavio se na trici i spustio loptu svom centru. Mark Eaton i Rickey Green udvojili su Kareema, koji se savršeno uspio snaći. Okrenuo se na drugu stranu i svojim najpoznatijim šutem pogodio za novi rekord. Nije se bolje mogao upisati u povijest. Utakmica se u tom trenutku zaustavila, a prema njemu su pohitali igrači, novinari i navijači, svi su željeli biti dio tog događaja.

Nakon ovacija cijele dvorane, utakmica se nastavila, a Kareem je završetak dočekao na klupi s 22 poena, pet skokova i tri asistencije, dok su Lakersi pobijedili 129:115. Od tog trenutka Abdul-Jabbar samo je povećavao novi rekord, koji sada iznosi 38.387 poena, a u 30 godina nitko mu nije došao niti blizu te kako stvari stoje – stajat će na vrhu još dugo vremena.

Latest Posts

NE PROPUSTITE