Thursday, May 9, 2024

ZADNJE OBJAVE

Na Istoku dvoboj Miamija i Brooklyna, na Zapadu Spursa i Grizzliesa

Jučerašnjih 11 NBA utakmica bit će popraćeno s večerašnjih 10. Jučer nije bilo velikih dvoboja, no zato ih ima ove večeri. Prvo će i Miamiju odigrati Heat protiv Netsa a nešto kasnije kreće fantastičan dvoboj između “kontroverznih” San Antonio Spursa i Memphis Grizzliesa.

Miami Heat (11-3) – Brooklyn Nets (11-4) 01.30

Ray Allen nastavlja pobjeđivati utakmice u zadnjim trenutcima za prvake, nakon što je u utakmici sa Spursima ponovno zabio odlučujuću tricu. LeBron James igra standardno dobro i predvodi momčad u poenima, skokovima i asistencijama, a kada mu se uz Allena priključe s dobrim partijama i Chris Bosh i Dwayne Wade, Miami je skoro nemoguća misija za svoje protivnike. Ove sezone je momčad neporažena kod kuće (7-0), a danas ih čeka susret s trenutno drugom najboljom momčadi Istoka. Netsi su prije otprilike 3 tjedna igrali kod Miamija kući, te su izgubili s čak 30 poena razlike, no momčad od tada ima omjer 10-2 i igra jako dobro. U utakmici koju su igrali u petak, Netsi su svladali Orlando rezultatom 98:86, a to je bila i prva utakmica ove sezone koju su igrali bez centra Brooka Lopeza, koji je inače i najbolji strijelac momčadi sa 18,5 koševa po utakmici.

Obje momčadi love svoju šestu pobjedu u nizu, a naš favorit da to ostvari je Miami, no Brooklyn bi trebao biti dobar protivnik prvacima.

Cleveland Cavaliers (4-12) – Portland Trail Blazers (6-10) 01.30

Čeka nas derbi začelja u Clevelandu, gdje Cavsi dočekuju Portland u Quicken Loans Areni. Obje se momčadi nalaze tek na 13. mjestu u svojim konferencijama i očito je da se neće boriti za doigravanje ove sezone. Za Cleveland ove sezone nije toliko bitan rezultat, za njih je bitnije da Kyrie Irving i Anderson Varejao igraju na vrlo dobroj razini, ali ipak je jasno da njih dvojca nisu dovoljni za neke značajnije rezultate. Varejao je u formi karijere, te je obilježio double-double u posljednjih sedam utakmica. No to nije sve, on je uhvatio barem 15 skokova u čak 11 utakmica ove sezone, a i u ovom trenutku predvodi ligu u skokovima s prosjekom od 15,1 po utakmici. Portland je u sličnoj situaciji kao i Cleveland, a kod njih se ističu Damian Lillard, LaMarcus Aldridge i, pomalo iznenađujuće, J.J. Hickson. Hickson ove sezone ima double-double prosjek i samim time je od velike pomoći Lillardu i Aldridgeu koji su predvodnici Blazersa. Portland je imao omjer 6-6 prije početka svoje turneje od 7 utakmica na Istoku, no nanizali su 4 poraza na početku turneje, tako da će večeras pokušati prekinuti loš niz. Sinoć je Portland rezultatom 96:78 poražen od Bostona za koji nije igrao Rondo, a najbolji u redovima Blazersa je bio Aldridge s 23 poena.

Zanimljiva utakmica dviju mladih momčadi, a prednost dajemo Clevelandu koji, unatoč lošem omjeru ove sezone, ipak ima prednost domaćeg terena i igrače kao što su Varejao i Irving koji mogu donijeti pobjedu protiv slabašnog Portlanda.

Houston Rockets (7-8) – Utah Jazz (9-8)  02.00

Houston i Utah će večeras odigrati drugi ovosezonski dvoboj. U prvom meču u Salt Lake Cityju kao pobjednik je izašla ekipa Utah Jazza. Jazzere su do pobjede vodili Al Jefferson s 14 poena i 16 skokova, Randy Foye također s 14, dok je Gordon Hayward ubacio 15 poena, iako je utakmicu počeo s klupe. Najbolji u redovima Houstona bio je, Patrick Patterson s 19 poena. Rocketsi su u prošloj utakmici gostovali kod Oklahome, te upisali uvjerljiv poraz 120:98. Sve oči u toj utakmici su bile usmjerene ka Jamesu Hardenu, igraču koji je neposredno pred početak sezone došao u Houston iz Oklahome, u tradeu u kojem je u smjeru Oklahome otišao Kevin Martin. Mnogo se očekivalo od Hardena u toj utakmici, ali on je malo toga pokazao. Utakmicu je završio sa 17 poena, uz izuzetno loš šut iz igre, koji je bio 3/16. To je bilo jako malo, i slabo, kada pogledamo učinak Kevina Duranta i ostatka Thundera, koji su imali jako velik imperativ pobjede. Durant je utakmicu završio s 37 poena i 7 skokova, a pratili su ga Serge Ibaka koji je imao 23 poena uz 9 skokova, dok je već pomenuta pridošlica iz Houstona Kevin Martin ubacio 17 poena. Utah je također svoju zadnju utakmicu igrala protiv Oklahome, te su i oni također doživjeli poraz. Oklahoma je bila bolja rezultatom 106:94. Pozitivna strana ovog poraza je povratak Moa Williamsa u ekipu, koji je propustio zadnjih par utakmica zbog povrede, te će jako puno značiti igri Jazzera.

Teška utakmica u kojoj mi ipak prednost dajmo Jazzerima, jer imaju kvalitetniju ekipu.

New Orleans (4-10) – Oklahoma City Thunder (13-4)  02.00

New Orleans je nakon solidnog početka sezone ipak pao u krizu. Od zadnjih osam utakmica pobijedili su samo jednom. Vrijedi istaći da je ta pobjeda bila u Staples Centeru, kod Clippersa. Do pobjede su ih vodili Greivis Vasquez, s 25 poena i 10 asistencija, te Ryan Anderson sa 17 poena i 8 skokova. I dalje igraju bez svoja dva glavna igrača, Eric Gordon je out od početka sezone, a rookie Anthony Davis je propustio zadnjih 5 utakmica, stoga ne trebaju čuditi ovako loši rezultati Hornetsa. S druge strane Oklahoma na sreću nema problema s ozljedama i formom. Iz utakmice u utakmicu izgledaju sve bolje i uvjerljivije te time pokazuju da su i ove sezone jedni od glavnih favorita za naslov. Imaju četiri vezane pobjede, a zadnja je bila na domaćem parketu protiv Utah Jazza. Najzaslužniji za novu pobjedu Thundera bili su Russell Westbrook s 23 poena, 13 asistencija i 8 skokova, Kevin Durant je ubacio 25, dok je Kevin Martin dodao 19 poena.

Oklahoma je veliki favorit i pobjeda večeras ne bi trebala biti upitna.

Chicago Bulls (7-7) – Philadelphia 76ers (10-6) 02.00

Bullsi su prošlu utakmicu igrali protiv oslabljenih Mavsa. Upisali su pobjedu rezultatom 101:78. Najbolji je bio Luol Deng s 22 poena i 6 skokova, a istaknuo se i centarski igrač Joakim Noah s 13 poena i 10 skokova. Taj Gibson je rekao da oni imaju u vidu da je ovo duga sezona i da će imati još puno uspona i padova, ali će se držati zajedno. U goste im dolaze Sixersi koji traže četvrtu pobjedu u nizu. Prošla žrtva su im bili Bobcatsi (104:98). Istaknuo se Evan Turner koji je upisao double-double (25 poena i 10 skokova) uz realizaciju šuta iz igre od 66%. Na početku sezone su se još tražili, čemu je odmogla ozljeda glavne zvijezde Andrewa Bynuma (koji se još nije vratio). Na tu temu se osvrnuo i Jason Richardson koji je rekao da nije nikad sumnjao u svoj ekipu, te da je znao da imaju igrače koji mogu dobro odigrati.

Prednost dajemo gostujućoj ekipi jer trenutno pokazuju odličnu igru.

Milwaukee Bucks (7-7) – Boston Celtics (9-7) 02.30

Ovo će biti već tri meč ove sezone između ove dvije ekipe, trenutni rezultat je 1-1. Obje ekipe su poražene na domaćem parketu. Bostonu će nedostajati Rondo koji odrađuje drugu utakmicu suspenzije zbog obračuna s Humphriesom. Njega će na poziciji razigravača zamijeniti Lee koji je odigrao sinoć odličnu utakmicu za Boston u pobjedi protiv Portlanda te ubilježio 10 poena, 7 skokova, 5 asista i 3 ukradene lopte. Moramo napomenuti da je cijela ekipa Bostona odlično reagirala protiv Portlanda i svi su dali veliki doprinos u pobjedi. Pierce i Garnett su imali smanjenu minutažu zbog odlične predstave u prvom poluvremenu kada su vodili 56:33, te su većinu drugog poluvremena proveli na klupi. Najveću odgovornost u kreaciji napada Bostona će preuzeti Pierce. Bucksi su u jako lošem nizu ako izuzmemo sretnu i spretnu pobjedu protiv Bullsa. U zadnjih šest utakmica doživjeli su pet poraza, te imaju dva poraza u nizu od Knicksa i Timberwolvesa. Dva glavna napadača Ellis i Jennings su u jako lošoj formi. Jennings u zadnjih šest utakmica šutira 38% iz igre, dok je Ellis malo bolji i šutira 41%. U dosadašnjim utakmica njih dvojica su odigrali toplo-hladno protiv Bostona. Prvi meč je odlično odigrao Jennings s 21 poenom, 13 asista i 6 ukradenih lopti, dok je Ellis drugu utakmicu odigrao odlično s 32 poena i 8 asistencija. Još je bitno za spomenuti izjavu trenera Bostona Riversa da bez Ronda može u smeće baciti 80% napadačkih akcija.

Prednost dajemo Bucksima zbog nedostatka Ronda i domaćeg parketa.

San Antonio Spurs (13-4) – Memphis Grizzlies (12-2) 02.30

Sudar dviju ekipa koje igraju najljepšu košarku u ligi. Spursi se vraćaju na domaći parket nakon odlično odrađene istočne turneje na koju su ostvarili pet pobjeda iz šest utakmica. Porazili su ih dečki s Floride Miami Heat. Tu nastaje problem jer je trener Popovich odlučio odmarati sve svoje glavne igrače Duncana, Parkera, Manua i Greena. Liga i gospodin Stern na čelu kaznili su ih zbog toga sa 250.000$ jer ta odluka Popovicha nije bila u najboljem interesu lige. Miami ih je jedva pobijedio i to preokretom u zadnjoj četvrtini koji mogu zahvaliti Rayu Allenu. Protiv Memphisa za Spurse će nedostajati Jackson i odlični Leonard. Spursi su ove godine jedna od najefikasnijih ekipa i zabijaju 102 poena u prosjeku, dok primaju 95 poena. Memphis ima seriju od 4 pobjede na domaćem parketu, te fenomenalnu seriju u gostima od 4 uzastopne pobjede. Glavna snaga Memphisa je odličan presing na loptu pogotovo Conleya koji je među vodećima u ligi po ukradenim loptama. Conley igra u životnoj formi, njegov šut se drastično popravio te šutira trice 45%, a njegov ukupan šut je na odličnih 50%. Najviše napada Memphis vrti preko Gasola na visokom postu iz kojeg on fenomenalno razigrava suigrače. Najjača snaga Memphisa je obrana. Trenutno su prvi u ligi jer protivnicima dopuštaju samo 90 poena u prosjeku.

Ovo će biti odličan dvoboj i svakako preporučujemo da ga pogledate. Prednost ipak dajemo Spursima jer su odmorili svoje glavne zvijezde.

Dallas Mavericks (7-9)- Detroit Pistons (5-12) 03.00

Dallas je ubilježio tri poraza u nizu i danas protiv Pistonsa kreću s novim “pojačanjem” Derekom Fisherom. Porazili su ih Lakersi na domaćem parketu, te u zadnje dvije utakmice 76ersi i Bullsi. Protiv 76ersa su izgledali dobro najviše zahvaljujući Kamanu 20 poena i Brandu 17 poena i 8 skokova. Glavni problem im je obrana jer nemaju osim Mariona niti jednog kvalitetnog obrambenog igrača, te ove sezone primaju 101 poen u prosjeku. Napad drže odlični visoki igrači i dobri šuteri Mayo – Carter, te zabijaju 99 poena u prosjeku. Najbolji strijelac im je Mayo s 19,8 poena u prosjeku, ali on ima neke male probleme s ozljedom. Problem će im biti jer je Collison upitan za večerašnju utakmicu i najvjerojatnije će ga mijenjati Derek Fisher. Detroit dolazi u Dallas nakon sinoćnog poraza od Memphisa rezultatom 90:78. Pistonsi su pružili solidan otpor ekipi koja je trenutno u najboljoj formi, ali šansu za pobjedu su izgubili zbog prevelikog broja izgubljenih lopti, čak 22 od kojih je Monroe imao 7 i Knight 6. Kvalitetno su odigrali Monroe sa 17 poena i 9 skokova i Prince s 15 poena. Pistonsi su poraženi na zadnjih 27/28 gostovanja od ekipa sa Zapada.

Prednost ipak ide na stranu Dallasa zbog domaćeg parketa.

Golden State Warriors (9-6)-Indiana Pacers (8-8) 04.30

Utakmica dviju ekipa koje su u odličnom pozitivnom ritmu. Warriorsi su na dvije domaće pobjede u nizu protiv izravnih konkurenata za doigravanje Denvera i Timberwolvesa, dok je Indiana zapadnu turneju od 4 utakmice započela s dvije pobjede protiv Kingsa i Lakersa. Protiv Kingsa je West demonstrirao svoju moć zabivši pritom 31 poen i 11 skokova. Westa je pratio Hill koji je zabio 25 poena uz 8 asista, 6 skokova i 4 pogođene trice. U utakmici protiv Kinga neutralizirali su učinak njihovog glavnog igrača Cousinsa koji je bio na 5/17 šutu. West je u zadnjih 7 utakmica u Golden Stateu na prosjeku od 23 poena. Glavna snaga Indiane je obrana gdje protivnicima dopuštaju samo 91 poen u prosjeku, dok im je napad veliki problem jer su i dalje bez glavnog igrača i napadača Grangera koji je ozlijeđen. S druge strane su Warriorsi koji imaju možda najbolji napadački arsenal u ligi, trenutno zabijaju 98 poena u prosjeku. Za Warriorse i dalje nema startnog centra Boguta kojeg solidno mijenja rookie Ezeli, te Jeffersona i Rusha bez kojeg su ostali do kraja sezone. U zadnjoj utakmici protiv Denvera briljirao je Lee koji je zabio 31 poen uz šut 13/15, 9 skokova i 6 asista. Odlično su ga pratili Curry s 20 poena, 10 asista i 4 trice, Thompson s 21 poenom i 9 skokova i na kraju back up play Jack koji je pridonio s klupe 18 poena, 5 asista i 3 trice.

Nadamo se da će ovo biti još jedan odličan meč u ovoj jako zanimljivoj večeri. Prednost dajemo Golden Stateu zbog šire rotacije i odličnih scorera koje posjeduju u svojoj ekipi.

Los Angeles Clippers (9-6) – Sacramento Kings (4-11) 04.30

Deseti domaći susret u svom 16. nastupu u ovoj sezoni odigrat će Los Angeles Clippersi koji su na omjeru 9-6. Nije to nešto impresivna brojka, posebno kada se uzme u obzir njihov vrlo dobar ulazak u sezonu i 6 uzastopnih pobjeda u jednom trenutku. Nakon toga uslijedila su 4 uzastopna poraza, koja su prekinuta u posljednjoj utakmici protiv Minnesota Timberwolvesa. U toj je utakmici “povukao” Chris Paul s 23 poena i 11 asistencija, a solidan je bio i Blake Griffin s 18 poena. U posljednje vrijeme nešto slabije igra Jamal Crawford i postiže oko 10-ak poena po susretu, dok u prvih 11 utakmica gotovo ni nije bilo utakmice s manje od 20 njegovih ubačaja. Kingsi su pak slična ekipa kao i prošle sezone, skup vrlo dobrih i talentiranih pojedinaca koji nisu momčad. Do sada su upisali 4 pobjede u sezoni, sve na domaćem parketu. Trenutno su u nizu od dvije izgubljene utakmice, a može se očekivati da će to biti i tri nakon večeras. U prošlom susretu pobijedila ih je Indiana 97:92. Vrlo dobar bio je DeMarcus Cousins s 19 poena i 16 skokova, s klupe su dobro odigrali Garcia i Fredette s po 12 poena svaki, ali to nije bilo dovoljno. Osjetio se i nedostatak Tyrekea Evansa koji ima blažu ozljedu lijevog koljena i nije igrao, a vrlo vjerojatno će propustiti i dvoboj s Clippersima.

Momčad iz Los Angelesa je favorit i trebala bi slaviti te pri tome tražiti povratak u dobru formu s početka sezone.

Latest Posts

NE PROPUSTITE