Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Na putu povratka

Iza Dallas Mavericksa još je jedna sezona provedena na dnu Zapadne konferencije. Publika u Dallasu tako drugu sezonu zaredom neće gledati svoju momčad u playoffu, a Dirk Nowitzki i ostatak ekipe će doigravanje gledati samo na TV-u. Koliko će vremena trebati prvacima iz 2011. godine da se vrate u vrh lige ili bar budu stabilni konkurenti u borbi za playoff?

Mavericksi su s optimističnim najavama ušli u novu sezonu. Neuništivi Dirkenstein odlučio je igrati još i sljedeće sezone te biti uzor mladim Mavsima, mentor koji će ih pripremati za neizbježnu budućnost, onu u kojoj Dirk više neće imati svoju ulogu na parketu American Airlines Centra. Karizmatični vlasnik Mark Cuban na Draft večer oduzeo je mobitele svim svojim zaposlenicima kako Adrian Wojnarowski i slična “novinarska njuškala” ne bi saznala koga namjerava izabrati i oko njega početi graditi temelje novih Mavericksa.

Cubanov je (deveti) izbor pao na mladoga Dennisa Smitha Jr.-a, koji je u ligu stigao sa sveučilišta North Carolina State. Nakon što je propustio Ljetnu ligu u Orlandu pružio je vrlo dobrih šest utakmica u Las Vegasu te si osigurao mjesto u najboljoj petorci turnira. U svakoj se njegovoj utakmici mogla primijetiti velika doza talenta, a njegova su zakucavanja ubrzo postala viralna. Smith je od dosta košarkaških eksperata okarakteriziran čak i kao light verzija Russella Westbrooka i Derricka Rosea.

Sezona je tako za momčad iz Teksasa počela u vrlo optimističnom tonu, a ubrzo je uslijedio hladan tuš. Pred sam početak sezone izgubili su Setha Curryja za cijelu sezonu. Curry je prošle godine pružao jako dobre partije za Dallas te si “zacementirao” mjesto u startnoj petorci, a konačno više nije bio poznat samo kao “onaj mali Stephov brat”. Ipak, Mavericksi su u sezonu ušli s jako razočaravajućim omjerom od 1-10 te im nije preostalo ništa drugo nego okrenuti se novoj sezoni.

Ova je sezona samo dodatno potvrdila koliko razočaranje Nerlens Noel zapravo jest. Igrač koji je svoje pregovore o potpisu ugovora otezao i razvlačio kao da je ne znam kakva zvijezda, ničim to nije pokazao na parketu. Nerlens je dobijao sve manje i manje minuta nauštrb drugih igrača koji su željno čekali na svoju šansu, a njegovo je samopouzdanje padalo proporcionalno s minutažom koju mu je davao trener Rick Carlisle.

Kao da ono loše u košarkaškom smislu nije samo po sebi dovoljno, na Maverickse i Marka Cubana se vezuju i razni skandali unutar franšize, a na površinu je isplivalo i da je Cuban optužen za silovanje koje se dogodilo 2011. godine. Cijelu je sezonu najbolje opisao detalj s jedne utakmice u kojoj je krivo printano Dirkovo prezime na dresu.

Da ne bude sve tako crno, pobrinula se njemačka ikona s početka članka. Dirk je prešao 50 tisuća odigranih minuta i 31-u tisuću postignutih poena, što ga pozicionira kao šestog na vječnoj ljestvici, a ubrzo bi mogao pasti i peti Wilt Chamberlain. Nowitzki i u ovim godinama očarava načinom na koji igra, vraćajući dašak romantike u ovo novo doba NBA košarke.

Kao zalog za budućnost već sam spomenuo Dennisa Smitha, koji ima solidnu rookie sezonu. Najvažnije je za Maverickse da nema većih ozljeda kojima je Dennis bio često podložan u ranijim fazama svoje karijere. Nakon dobro odrađene Ljetne lige, dobro se snašao i u NBA društvu. Najviše će mladi Smith morati poraditi na svom šutu za tri poena, koji je za današnje košarkaške standarde na slabašnih tridesetak posto. Također, nastupio je i na Slam Dunk Contestu, te iako je završio na trećem mjestu, ostavio je jako dobar dojam.

Mali je paradoks da je jedan od najvećih protivnika tankiranja u NBA (Cuban) prisiljen da upravo to radi sa svojom momčadi kako bi izborio bolji položaj na nadolazećem Draftu koji je pun talenta (da, znam da tako kažu za svaki, ali sada bi tako doista trebalo i biti) među kojima se sigurno nalazi bar jedan franšizni igrač. Cuban je za svoje komentare o tankiranju “popio” i gigantsku kaznu od 600 tisuća dolara, no milijarderu kao njemu taj gubitak usporediv je s onim kad vam aparat za kavu “proguta” kovanicu od pet kuna.

Uz Dennisa Smitha, dosta obećava i Yogi Ferrell, otkriće iz pretprošle sezone. Kada dodate tome i mogući top 10 izbor drafta te solidnu situaciju s financijama za ljeto, Mavericksi bi već u idućoj sezoni mogli biti kompetitivni i polako graditi momčad za povratak na vrh NBA piramide. Jako je teško zamisliti da tamo neće biti jedan čovjek, onaj čiji trud to definitivno zaslužuje. Zato nam ne preostaje ništa drugo nego da uživamo u onome što nam Dirk još ima za ponuditi, a Mavericksima poželimo što kraći rebuild i brzi povratak u playoff.

Latest Posts

NE PROPUSTITE