Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Na Zapadu se zahuktava utrka za doigravanje

Ostalo nam je još tek nešto više od mjesec dana do početka doigravanja i dok su se osam putnika iz Istočne konferencije već dobrano odvojili od konkurencije, na Zapadu počinje luda utrka za tri posljednja mjesta koja vode u nastavak sezone. San Antonio, Oklahoma, L.A. Clippersi, Memphis i Denver odvojili su se od ostatka Zapadne konferencije te nam, što se njih tiče, ostaje gledati spektakularnu borbu za prvih pet seedova Zapada.

Ništa manje spektakularno, dapače možda i još zanimljivije jer su u cijelu priču uključeni i Lakersi, nije gledati borbu za posljednje tri pozicije za doigravanje u Zapadnoj konferenciji. Zasad najbolje stoje Warriorsi, ali detaljnija analiza borbe za doigravanje pokazat će da bi se s trenutačne šeste pozicije vrlo lako mogli srozati na poziciju broj osam.

Golden State Warriors (36-29)

U godini koja je nadmašila očekivanja čak i onih najzagriženijih navijača Warriorsa i promaknula ovu mladu momčad u jednu od najboljih ekipa lige, pred Golden Stateom je najteži mjesec sezone koji će uvelike odrediti koliko daleko mogu dogurati u doigravanju. Momčad trenera Marka Jacksona, koji je i sam jedan od kandidata za trenera godine, treba odigrati još 17 utakmica do kraja regularnog djela sezone.

U 11 preostalih domaćih utakmica, od ozbiljnijih ekipa, dočekat će Bullse, Lakerse, Jazzere, Oklahomu i San Antonio, ali i nekoliko ekipa protiv kojih na domaćem terenu, uzevši u obzir vrlo dobar omjer kod kuće (21-9) pobjeda ne bi trebala doći u pitanje. Warriorsima nikako u prilog ne idu međusobni omjeri protiv izravnih konkurenata za šestu poziciju jer u dosadašnjih pet susreta protiv Rocketsa i Lakersa nisu ostvarili nijednu pobjedu (omjer protiv Rocketsa 0-3, protiv Lakersa 0-2).

Ovi podaci pridodaju još veću važnost utakmicama koje će Warriorsi u gostima igrati protiv upravo ovih momčadi u sljedećih mjesec dana. 11 domaćih utakmica u posljednjih 17 susreta ulijevaju optimizam navijačima Golden Statea, ali Stephen Curry, David Lee i društvo nemaju pravo na nikakva opuštanja ukoliko namjeravaju zadržati šestu poziciju i izbjeći Oklahomu i San Antonio u prvoj rundi doigravanja.

Prognoza konačnog omjera pobjeda i poraza:  47-35

Houston Rockets (34-30)

james-harden-tony-parker

Rocketsi su sedma momčad Zapadne konferencije i zaostaju jednu i pol utakmicu za šestim Warriorsima dok protiv istih tih Warriorsa u sezoni imaju omjer 3-0. Run and gun stil igre koji forsira trener Kevin McHale nešto bolje funkcionira kada Houston igra u svom Toyota Centru i kada pogledamo da su 12 od posljednjih 18 utakmica za Rocketse domaće utakmice za pretpostaviti je da Houston neće biti jedna od ekipa koja će na kraju utrke za doigravanje izvisiti na devetoj ili desetoj poziciji.

Već spomenuta domaća utakmica s Warriorsima bit će prvi pravi test za momčad Houstona koja će kod kuće morati pobijediti još i Jazzere, San Antonio, Indianu i Clipperse dok će im od šest preostalih gostujućih utakmica najviše glavobolja zadavati one u Memphisu, Denveru i Staples Centru kod L.A. Lakersa. Rocketsi imaju pozitivan omjer protiv svih konkurenata za doigravanje, ali susreti protiv Jazzera kod kuće i gostovanje u Los Angelesu mogu u potpunosti izmijeniti situaciju u kojoj se nalaze pa te dvije utakmice, uz onu s Warriorsima, označavamo kao najvažnije u sljedećih mjesec dana.

Velik broj domaćih utakmica do kraja sezone, u kojima, uz već spomenute ekipe, dočekuju ispodprosječne momčadi poput ozljedama desetkovanih Cavaliersa i Timberwolvesa trebao bi osigurati Rocketsima kartu za doigravanje ukoliko se ne poskliznu na jednoj od utakmica u kojima su već unaprijed upisali pobjede poput one s Phoenixom.

Prognoza konačnog omjera pobjeda i poraza:  46-36

Los Angeles Lakers (34-31)

howard-bryant-nash-lakers

Los Angeles Lakersi su bez ikakve dvojbe momčad o kojoj se ove sezone najviše govorilo. Nakon trenerskih promjena, ozljeda, momčadskih trzavica i kojekakvih drugih naslova koji nemaju veze s košarkom, Lakersi su napokon izdigli glavu iznad vode i nalaze se na poziciji koja bi mogla spasiti već gotovo izgubljenu sezonu. Nakon sinoćnje pobjede u Orlandu, u kojoj je Dwight Howard svojoj bivšoj momčadi zabio 39 poena i odigrao najbolju utakmicu sezone, momčad se popela na osmo mjesto Zapadne konferencije i s optimizmom gleda na posljednjih 17 utakmica sezone.

U preostalih 9 domaćih utakmica (10 ako uključimo “gostovanje” kod Clippersa) Lakersi od ozbiljnijih ekipa igraju još protiv Grizzliesa, Warriorsa, Spursa i Rocketsa, od kojih su one protiv Warriorsa i Rocketsa od iznimne važnosti u borbi za doigravanje, pogotovo ako se Lakersi poskliznu na gostovanju u Oaklandu koje im predstoji za nešto više od desetak dana.

Osim međusobnih dvoboja s izravnim konkurentima za šestu poziciju, Lakersi će jednim okom morati pratiti i što radi Utah jer će u slučaju istog broja pobjeda svoje mjesto u doigravanju morati prepustiti upravo Jazzerima koji su ih porazili dvaput u tri ovogodišnja susreta. S obzirom na formu Kobea Bryanta i društva te činjenicu da uglavnom sami odlučuju o svojoj sudbini pozicija u doigravanju ne bi trebala doći u pitanje, ali ne treba zaboraviti na Jazzere koji će iskoristiti i najmanju mogućnost da se domognu osme pozicije Zapadne konferencije.

Prognoza konačnog omjera pobjeda i poraza:  46-36

Utah Jazz (33-31)

c.j.-miles-paul-millsap

Nakon što su u prosincu ostali bez Moa Williamsa, jednog od najboljih igrača i glavnog pokretača napadačkih akcija Jazzera, malo tko je očekivao da će Utah mjesec dana prije kraja regularnog djela sezone još biti u mogućnosti da se bori za doigravanje. Igrači poput Ala Jeffersona, Randyja Foyea i Paula Millsapa napravili su sjajan posao doguravši momčad Jazza na prag doigravanja, a Mo Williams vratio se u najboljem mogućem trenutku kako bi pomogao momčadi da se dokopa osme pozicije i drugu godinu zaredom osigura doigravanje.

Jazzeri imaju jako težak raspored u preostalih 18 susreta i usprkos 10 domaćih utakmica imat će težak posao domoći se doigravanja. Kada vam kod kuće predstoje utakmice protiv Memphisa, Knicksa, Houstona, San Antonija i Denvera teško da se možete pouzdati u sigurnost domaćeg parketa čak i kada imate najbolji domaći omjer od svih konkurenata za doigravanje (23-8). Kada bi Jazzeri nekim čudom i izvukli pozitivan omjer iz narednih 18 utakmica, još uvijek se moraju nadati velikom padu nekog od konkurenata za doigravanje.

Najviše će se navijači Jazzera nadati upravo posrtanju Los Angeles Lakersa s obzirom na činjenicu da imaju bolji međusobni omjer, ali kada usporedimo rasporede za Jazzere i ostalih konkurenata teško je za povjerovati kako ćemo ih i ove godine gledati u NBA doigravanju.

Prognoza konačnog omjera pobjeda i poraza:  43-39

Minimalne šanse za izboriti doigravanje imaju još i Dallas Mavericksi (30-33) i Portland Trail Blazersi (29-34), ali obje ekipe bi morale ući u veliku seriju pobjeda te se nadati lošim igrama ekipa koje su ispred njih, no nerealno je takvo nešto za očekivati, stoga nećemo podrobnije analizirati njihove šanse za playoff.

Latest Posts

NE PROPUSTITE