Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

NAJAVA: Clippers vs Bulls

Smilovao nam se Adam Silver jer nam je redovno servirao Sunse, 76ersi i ostale loše momčadi u ovom super terminu. Vrijeme je za pravi derbi između Istoka i Zapada u 21:30 kada na scenu u Staples Centru izlaze Clippersi i Bullsi.

Novosti oko povreda igrača nema jer je Blake Griffin odlučio pokazati malo boksačkih vještina što ga je koštala slomljene desne ruke. Bullsi kroz sezonu guraju bez startnog niskog krila Mikea Dunleavyja koji bi se trebao vratiti nakon All-Star pauze, lišeni su usluga Joakima Noahe do kraja sezone zbog operacije ramena, a nemaju niti prvog visokog šutera Nikolu Mirotića.

Večeras se moramo fokusirati na tri važna match upa. Prvi je razigravački između Chrisa Paula i Derricka Rosea jer o igri Paula ovise Clippersi posebno centar DeAndre Jordan. Rose bi se danas morao više fokusirati na obrambeni dio jer u napadu je blago rečeno katastrofalan (ne zna se koji dio igre je lošiji, kreatorski ili šuterski). Njegov glavni fokus treba biti probijanje blokova Jordana da ostane u korak s Paulom kojem ne smije ostavljati niti malo prostora zbog njegovog vrhunskog šuta za tri i s lakta, dok mu centar u toj igri ne može pomoći jer se mora fokusirati na lob dodavanja koja Paul šalje za Jordana na vrh dvorane. Ovo automatski povezuje drugi važan match up između Gasola i Jordana jer se Pau 100% mora koncentrirati da odmakne DeAndrea od koša jer Jordan jedino što radi u napadu su postavljanje blokova (Gasol će biti stacioniran na liniji slobodnog bacanja prilikom pick igre), hvatanje lob dodavanja i napadačkih skokova. Gasol će na kontra strani većinu vremena provesti na high postu jer će se teško hrvati sa životinjom kao što je Jordan, te će ga šutevima s mid rangea i poludistance pokušati natjerati da izađe iz zone oko obruča što će dati priliku Jimmyju Butleru, pa čak i Roseu da dribble drive igrom dođu do laganih poena. Ako će Bullsi imati problema s obranom Paula na njega će se prebaciti Butler, a Rose u tom slučaju ide u jurnjavu za J.J. Redickom koji je ove sezone odlučio ne promašiti šut za tri poena jer je na realizaciji od 47% iz 5,5 upućenih šuteva.

Meni je zanimljivo pitanje kako će Fred Hoiberg večeras koristiti Taja Gibsona jer Clippersi na poziciji 3 i 4 koriste jako slabe prijetnje po koš, te očekujem da će Taj “čuvati” Luca Mbah a Moutea i tako će lakše pomagati suigračima pogotovo u zatvaranju obrambenog skoka. Također, klupa Clippersa bi trebala biti ultra interesantna jer se Born Ready Lance Stephenson vraća u rotaciju, a s njim i Jamalom Crawfordom kao glavnim silovateljima lopte očekujem nekoliko u najmanju ruku ludih minuta. Bullsi nemaju tih problema jer imaju konstantnu klupu gdje Bobby Portis popunjava visoke pozicije, Doug McDermott krilne, a Kirk Hinrich i E’Twaun Moore su zaduženi za zamjenu bekova premda Moore može poslužiti kao nisko krilo.

Chicago svoju najveću prednost će graditi preko Butlera jer  Clippersi već standardno nemaju bočnog igrača kojeg mogu staviti na protivniče najbolje napadače, pa se kao najbolja solucija nameće Mbah a Moute ili Wesley Johnson. Problem je što obojica jako štete napadačkoj igri Clippersa jer ako ne ubacuju šut za tri poena onda su totalno beskorisni na tom dijelu terena. Sada uračunam li da će Gasol imati dobru večer s distance onda bi ova kombinacija Butler-Gasol mogla biti dovoljna za Clipperse. Butlerovi ulazi pod koš i skoro osam slobodnih bacanja po utakmici plus Gasolovih 45% s poludistance bi trebalo napraviti pravu štetu Clippersima, a bilo bi još vrlo lijepo ako bi Rose odlučio više koristiti ulaze pod koš nego šuteve iz driblinga jer su Clippersi pod Docom Riversom više fokusirani na obranu šuteva za tri poena (krilni igrači ne pomažu u zatvaranju linija prema obruču), te bi Roseu ostalo dovoljno prostora da napadne koš.

Utakmica bi trebala biti super zanimljiva jer Rivers uvijek može poslati dodatnog šutera u liku Paula Piercea, ali sve to će mu se negativno vratiti na drugoj strani terena gdje bi Gibson u tom slučaju mogao bez većih problema smetati Jordanu u hvatanju obrambenih skokova. Zbog svega navedenog očekujem da Bullsi večeras upišu svoju 27 pobjedu u sezoni.

Imamo još dvije utakmice u ranijem terminu koje počinju u ponoć. Možemo gledati zahuktale Celticse (pet pobjeda u nitu) protiv Hezonje tj. Magica ili playoffs dvoboj Hawksa i Heata.

Latest Posts

NE PROPUSTITE