Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava drafta: Anthony Davis

Doigravanje u NBA ligi je pred vratima, najbolje momèadi uglavnom odmaraju svoje glavne igraèe kako bi bili spremni za glavni dio sezone. Ekipe koje pak nisu izborile doigravanje okreæu se nadolazeæem draftu (28. lipanj) i analizi raspoloživih igraèa. Stoga æemo poèeti objavljivati preglede sveuèilišnih igraèa koji æe vrlo vjerojatno biti izabrani u prvoj rundi drafta. Prvi je naravno najbolji od njih i gotovo sigurni prvi izbor drafta, Anthony Davis.

Anthony Davis, crème de la crème ovogodišnjega drafta, drži rekord od najviše blokiranih šuteva u sezoni za jednog freshamana sa 186 blokada. Takoðer posjeduje nagradu najboljeg Freshmana, obrambenog igraèa i visokog igraèa.Uz to svoju listu nagrada nadopunio je i onom najvrijednijom, nagradom za najboljeg sveuèilišnog igraèa 2012. godine.

Vodio je svoj University of Kentucky do NCAA naslova te dobio nagradu NCAA Tournament Most Outstanding Player. Najagilniji krilni centar u zadnjih nekoliko godina, prièa se da bi mogao spasiti èak i jadne Bobcatse koji su na pragu da postanu momèad s najgorim omjerom pobjeda u NBA ligi ikada. Davis je iznimno pokretljiv i ima odlièan rad nogu, odnosno posjeduje sve što se traži od visokog igraèa u NBA ligi te osim toga posjeduje više nego solidan šut.

Napadaèki, kao i veæina visokih igraèa na sveuèilištu, blago je limitiran. Ima manjak kilograma te ne može snagom ugurati protivnièke igraèe u reket, leðnu tehniku lagano razvija i vidi se napredak u odnosu na kakvu je imao na poèetku sezone meðutim još se dosta treba raditi na tome. Defenzivno je odlièan igraè, odmah se vidi da igraèi koje ulaze u reket jednim okom gledaju gdje je Davis jer je veæ u prvoj svojoj godini na sveuèilištu postao strah i trepet za protivnièke igraèe. Uz rekord za najviše blokiranih lopti drži i rekord za najviše blokiranih pokušaja za 3 poena.

Tijekom srednjoškolske karijere bio je poznat kao nizak deèko koji šutira trice iz kornera. Kao brucoš u srednjoj školi bio je visok svega 183 centimetra, drugu godinu je zapoèeo sa 185 centimetara visine, a na kraju sezone bio je visok 193 centimetra. Treæu godinu je veæ zapoèeo s visinom od 203 centimetara. Zbog ovih podataka postoji odreðena zabrinutost meðu NBA skautima oko njegovo zdravlja. Kao što sam Davis kaže, strašno ga bole koljena otkako je naglo narastao, a problemi s koljenima su stvar koju nitko ne želi èuti kada se prièa o èovjeku koji trebao postati vodeæi igraè svoje buduæe NBA ekipe. On takoðer mora “nabiti kila i kila” mišiæa kako bi se mogao natjecati na najvišoj razini i samim time stvara još veæi pritisak na koljena. Zbog svega toga postoji opravdan strah da bi se mogao ponoviti sluèaj Grega Odena.

Unatoè tome, Davis ima sve predispozicije da bude jedan od najdominatnijih visokih igraèa u NBA ligi, prvenstveno u obrani, i tko kog da dobije prvi izbor na draftu jednostavno ga mora birati jer takav igraè se ne propušta.

Davis je u svojoj prvoj i jedinoj sveuèilišnoj sezoni prosjeèno bilježio brojke od 14,2 poena, 10,4 skoka i èak 4,7 blokade po susretu. U najvažnijoj utakmici sezone, borbi za naslov protiv Kansasa napadaèki je podbacio sa samo 6 ubaèenih koševa uz šut 1-10, no zato je ostale statistièke rubrike impresivno popunio, upisao je još 16 skokova, 6 blokada, 5 asistencija i 3 ukradene lopte.

Osobni karton:

Ime: Anthony
Prezime: Davis
Roðen: 11.ožujak 1993. u Chicagu, Illinois
Pozicija: Krilni centar
Visina/težina: 208cm/100kg
Sveuèilište: Kentucky
Godina: Freshman
Predviðanje: 1. izbor drafta

Usporedba: kombinacija Kevina Garnetta i Paua Gasola

Ekipa kojoj bi najviše odgovarao: svaka ekipa bi ga poželjela imati te oko njega graditi svoju momèad

Latest Posts

NE PROPUSTITE