Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava drafta: Austin Rivers

Nastavljamo s pregledom igraèa koji æe sljedeæe sezone zaigrati u NBA ligi. Osim Anthonyja Davisa, svi ostali igraèi o kojima smo pisali mogli varirati od 2. pa do 10. Izbora. Austin Rivers, sin trenera Bostona Celticsa Doca Riversa, ima slièan stil igre kao i Doc meðutim Austin nije playmaker nego je jedan od najboljih na poziciji beka šutera.

U srednjoj školi je bio strah i trepet za protivnièke igraèe te je svoju ekipu Winter Park High School predvodio do back-to-back titula u 6A konferenciji. Dobio je nagradu za najboljeg srednjoškolskog igraèa, bio je All-American te je takoðer bio je èlan U-18 ekipe SAD-a. Stranica rivals.com rangirala ga je kao najboljeg igraèa svoje generacije.

Nakon uspješne srednjoškolske karijere Rivers se odluèio za sveuèilište Duke predvoðeno struènjakom za mlade igraèe Mikeom Krzyzewskim. Veæ nakon godinu dana vidio se napredak  koji je Rivers napravio pod trenerskom palicom Coacha K. Istina je da mu statistika nije porasla (15,4 poena, 3,4 skoka i 2 asistencije), ali Austin je igrao sve više na poziciji playmakera jer nema idealnu visinu za beka šutera u NBA ligi, te se takoðer drastièno promijenila njegova obrana koju je igrao (tj. nije igrao) na poèetku sezone i obrana pred kraj sezone. Meðutim to mu je bila zadnja sezona u dresu Duke Blue Devilsa koji su ispali rano u March Madnessu te je postao tek èetvrti freshman Dukea koji se odluèio za NBA nakon samo jedne sveuèilišne sezone. Prethodna 3 su bila Corey Maggette, Luol Deng i Kyrie Irving.

River je scorer i bit æe uvijek scorer samo je pitanje na kojoj æe to poziciji biti. Krasi ga prije svega odlièan šut koji je još u srednjoj školi bio spreman za NBA, dobar je atleta, brz, agilan i ima eksplozivan prvi korak. Stvoren je za izolacije gdje lakoæom zabija poene. Ima odliènu kontrolu lopte, visok košarkaški IQ koji se posebno vidi kada napada koš kako izbjegava blokade polaganjem na drugi obruè. Može igrati s loptom u ruci ili bez nje, vidi se velika žar u njemu da postane najbolji. Takoðer se vidi napredak u obrani kao i fizièki napredak. Dobio je nekoliko kilograma mišiæa nakon srednje škole, što æe još morati popraviti kako bi se ravnopravno mogao nositi s ostalim igraèima na njegovoj poziciji u NBA ligi.

Loše strana mu je što je visok 193 centimetara i to nije neka visina ako planirate igrati beka šutera u NBA ligi. Takoðer je upitna obrana koju bi on mogao igrati protiv najboljih dvojki u ligi. Ako bi igrao playmakera morao bi poèeti više dodavati i smanjiti broj izgubljenih lopti te smanjiti broj šuteva, tj. uzimati rezonske šuteve.

Sve u svemu je igraè koji æe napadaèki dominirati ligom jer se dugo nije vidio napadaèki talent kakvog ima Rivers. Ako bi uspio napraviti preobrazbu u playmakera bit æe kraða drafta te igraè koji se morao birati kao prvi izbor.

Osobni karton

Ime :  Austin James
Prezime : Rivers
Roðen : 1. kolovoza 1992.
Pozicija : playmaker / bek-šuter
Visina/težina : 193 cm/ 91 kg
Sveuèilište: Duke
Godina : Freshman
Predviðanje : Lottery pick

Usporedba:  Monta Ellis

Ekipa kojoj bi najviše odgovarao:  Svi bi ga voljeli vidjeti u Bostonu stoga neæe iznenaditi ukoliko Boston napravi razmjenu kojom bi se dokopao Riversa. Ako se to ne dogodi onda æe ga izabrati Raptorsi ili Blazersi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE