Wednesday, May 8, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava drafta: Centri

Za kraj ove draft balade ostavili smo centre, a ponuda nije baš pretjerano dobra jer ima previše popularnih nam “drva” i jako malo igrača koji imaju neko centarsko znanje.

1. Alex Len (Maryland) – 26,4 minute, 11,9 poena (4,5 – 8,3 ili 53,4% ukupan šut, 2,8 – 4 ili 68,6% s linije slobodnih bacanja), 7,8 skokova, 1 asistencija, 2,1 blokada i 1,6 izgubljena lopta

Rijetka kombinacija dužine, atletskih sposobnosti i vještina jer u NBA ligi nema previše igrača visokih 216 cm, teških 116 kg s rasponom ruku od 221 cm koji posjeduju odlične centarske vještine. U drugu sezonu na sveučilištu ušao je s 11 kg više i većom napadačkom odgovornosti, te je u limitiranoj ekipi (šutirali su 34% iz linije tri poena) pokazao svoj talent što se najbolje vidilo protiv atletskih snažnih centara koje je izdominirao (Nerlensu Noelu stavio je 23 poena i uhvatio 12 lopti, dok je Masonu Plumleeju zabio 19 poena i uhvatio 9 lopti). Jako dobro se kreće bez lopte, te odlično radi cutove iz kojih zabija 1,48 poena po posjedu. Također, odličan je u pick and roll i catch and finish akcijama iz kojih mu je realizacija na 65%, posjeduje jako dobru mehaniku šuta i velika je šansa da će biti jako dobar šuter s poludistance. U obrani je jako teško zabiti preko njega, te ima potencijal za biti jako dobar čuvar reketa.

Najveći problem predstavlja ozljeda gležnja zbog koje će propustiti trening kamp, predsezonske utakmice i dobar dio sezone. Mora popraviti svoju igru u postu jer ponekad djeluje izgubljeno i ne zna što da napravi, nadalje, mora poboljšati efikasnost šuta s vrha reketa, kontrolu lopte, te ima problema s disciplinom u obrani i često se zna zaboraviti na tom dijelu terena.

NBA usporedba: Kostas Koufos/Jonas Valanciunas

2. Nerlens Noel (Kentucky) – 31,9 minuta, 10,5 poena (4,1 – 6,9 ili 59% ukupan šut, 2,3 – 4,3 ili 52,9% s linije slobodnih bacanja), 9,5 skokova, 1,6 asistencija, 2,1 ukradena lopta, 4,4 blokade i 1,9 izgubljena lopta

Obrambena zvijer koja “jede malu djecu”, najbolji bloker u ovoj draft klasi i jedan od najboljih bloker koji zadnjih godina dolazi sa sveučilišta. Čudesna atleta s rasponom ruku od 224 cm, posjeduje nevjerojatnu brzinu, brze ruke s kojima krade enorman broj lopti, te strašan i borben skakač. Jako dobro razumje igru i solidan je dodavač za visokog igrača, njegova eksplozivnost će ga činiti zabavnim napadačem koji većinu svojih poena zabija nakon ally oop akcija, te igrač koji voli raditi na sebi.

Sada se sigurno pitate zašto u prvom dijelu nisam skoro uopće spomenuo njegov napadački dio, razlog je vrlo jednostavan, nema nikakve napadačke poteze, nula, nešto slično kao Andre Drummond s prošlogodišnjeg drafta. Dugo nismo vidjeli ovako drvenog centra koji će sigurno završiti u top 5 izbora, post potezi su mu nikakvi, a kao razlog se navodi da je u srednjoj školi bio više fokusiran na igru licem prema košu, nadalje, nedostaje mu osjećaja za polaganje oko obruča (možete pogledati na youtubeu, jako su zanimljiva), rad nogu mora popraviti, te treba poraditi na mehanici šuta jer je kriminalan u tom segmentu što vidimo po postotku realiziranih slobodnih bacanja.

Nismo spomenuli dva najveća nedostatka, ima samo 94 kg i doživio je tešku ozljedu prednjih križnih ligamenata, te ga na terenima neće biti do Božića.

NBA usporedba: Brandon Wright/Larry Sanders/Tyson Chandler

3. Steve Adams (Pittsburgh) – 23,4 minute, 7,2 poena (3,1 – 5,5 ili 57% ukupan šut, 1 – 2,2 ili 44,3% s linije slobodnih bacanja), 6,3 skoka, 2 blokade i 1,1 izgubljena lopta

Fenomenalne fizičke predispozicije za NBA centra s visinom od 214 cm, težinom od 115 kg i rasponom ruku od 225 cm što ga čini spremnim igračem za sve napore na ovoj zahtjevnoj poziciji. Odličan je skakač na oba dijela terena, nevjerojatno pokretan za igrača s tolikom visinom, jako je dobar u tranziciji i iznadprosječno brz igrač.

Najveći nedostatak mu je napadačka igra u kojoj je katastrofa, nema nikakve poteze u postu, jako loš šuter s linije slobodnih bacanja, velikih problema ima s hvatanjem dodavanja što rezultira s puno izgubljenih lopti, ne razumije igre i košarkaški IQ mu je nizak, vanjski šut mu nije nikakva prijetnja jer ima lošu mehaniku šuta, te će na NBA razini jako teško dolaziti do poena.

NBA usporedba: Kendrick Perkins/Brendan Haywood

4. Gorgui Dieng (Louisville) – 31,1 minuta, 9,8 poena (3,8 – 7,1 ili 53,4% ukupan šut, 2,2 – 3,4 ili 65% s linije slobodnih bacanja), 9,4 skoka, 2 asistencije, 1,3 ukradena lopta, 2,5 blokada i 1,8 izgubljenih lopti

Posjeduje odličnu dužinu i veliki obrambeni potencijal, te je jako kvalitetan šuter s poludistance. Njegov raspon ruku od 221 cm, odličan rad nogu i atletske sposobnosti čine ga potencijalnim vrhunskim čuvarom obruča. Jako dobro igra 1 – 1 obranu gdje se ne obazire i ne trza na lažne pokušaje šuta svoga suparnika, u napadu donosi dobre odluke kada treba podvaliti loptu s vrha reketa, te je igrač koji nikad ne posustaje i uvijek ostaje duže na terenu ili teretani da bi radio na svojoj igri.

Najveći problem mu je apsolutni nedostatak post poteza i završavanja oko obruča, nema nikakav go to potez, te nije igrač koji voli krenuti u tranziciju. Obrambeno je najveće pitanje nedostatak visine i mogućnosti da čuva ozbiljnije post prijetnje na NBA razini. Osim toga, Dieng ima već 23 godine i skautima je upitan njegov daljnji napredak.

NBA usporedba: Nazr Mohammed/Emeka Okafor

Ostali centri nisu vrijedni spomena, neki će samo na temelju visine biti birani u prvoj rundi, kao što su Mason Plumlee, Lucas Nogueira ili Rudy Gobert, ali ima jedan igrač koji bi mogao iznenaditi u drugoj rundi.

Mike Muscala (Bucknell) – 21 godina, 32,1 minuta, 18,9 poena (6,7 – 13,3 ili 50,6% ukupan šut, 5,3 – 6,7 ili 78,8% s linije slobodnih bacanja), 11,3 skoka, 2,3 asistencije, 2,3 blokade i 1,7 izgubljenih lopti

U četiri godine na sveučilištu postao je odličan igrač koji u napadačkom dijelu može zabiti poene na razne načine, bilo iz post igre ili šutom s poludistance, te može razigrati suigrače s vrha reketa što nam pokazuje pozitivan omjer asistencija i izgubljenih lopti. Najveće je pitanje da li može svoju post igru prenijeti na NBA razinu ili će biti samo pick and pop igrač, te kako će reagirati u obrambenom dijelu protiv puno jačih igrača u odnosu na ove sa sveučilišta (igrao je u jednoj od najslabijih sveučilišnih konkurencija).

Latest Posts

NE PROPUSTITE