Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava drafta: Jared Sullinger

Èitajuæi razne analize visokih igraèa koji se spremaju izaæi na draft velikoj veæini se uvijek iste stvari zamjeraju, da nisu fizièki dovoljno jaki i da nemaju leðnu igru. Meðutim Jared Sullinger je èista suprotnost od ostalih visokih igraèa. Ovaj 206 centimetara visoki centar ima i viška kilograma (trenutno ih ima 120), ali zato ima najuèinkovitiju leðnu igru u sveuèilišnoj košarci.

U srednjoj školi bio je rangiran kao drugi igraè svoje generacije te je svoju ekipu Northland High School odveo do savršenog 21-0 omjera. Postizao je 24,5 poena i 11,7 skokova u prosjeku. Zbog takvih predstava je dobio nagradu James A. Naismitha koja ide u ruke najboljem košarkaškom igraèu svake godine u kategoriji srednjih škola. Izmeðu ostalog bio je i èlan All-American ekipe.

Kao freshman je na sveuèilištu Ohio State prosjeèno po utakmici bilježio 17,2 poena i 10,2 skoka te je predvodio svoje sveuèilište do omjera 32-2 te su samim time i bili Top Seed. Meðutim izgubili su u Sweet Sixteenu od ekipe Kentuckyja koja je bila predvoðena trenutnim razigravaèem Detroit Pistonsa Brandonom Knightom. Da je tad izašao na draft Jared bi bio sigurno meðu prvih pet izbora meðutim žarko je htio osvojiti titulu sa svojim sveuèilištem pa je ostao još jednu godinu na koledžu.

Vratio se u boljem izdanju nego što brojke govore, izgubio je solidnu kilažu i poèeo je igrati nešto više van reketa. Poèeo je uzimati jedan šut po utakmici za tri poena kojeg je zabijao uz pristojan postotak od 45%. Koševa je zabijao 17,5 u prosjeku , ali mu je pao broj skokova na 9,3, meðutim Ohio State je dogurao do Final Foura NCAA turnira koji se održavao u New Orleansu gdje su ispali od Kansasa. U toj utakmici se najviše vidjela loša strana Sullingera koji je imao velikih problema igrajuæi protiv visokog Jeffa Whitneya koji ga je limitirao na 13 poena iz 19 pokušaja.

Sullinger je vrlo vješt pod košem i veæinu poena postiže ispod obruèa, odnosno ne zakucava pretjerano. On je jedan primjer old-school visokog igraèa, ima visoku razinu košarkaške inteligencije i teško ga koji visoki igraè može èuvati 1 na 1. U sluèaju udvajanja elegantno to rješava dodavanjem slobodnim igraèima. Veoma je agresivan skakaè, napast æe skok tako što æe ograditi veliki dio površine ispod koša pa æe mu lopta praktièki doæi u ruke. Odlièno brani visoke igraèe, jako dobrim radom nogu ih prati te im fizièkom igrom na granici prekršaja ne dopušta da prime loptu u blizini koša.

Igrao je na sveuèilištu na poziciji centra meðutim teško æe to moæi igrati u NBA ligi s visinom od 206 centimetara. Ako uspije istrenirati pouzdan šut s poludistance biti æe odlièna “èetvorka”. Loša strana mu je taj višak kilograma kojeg æe, kako je krenuo, brzo izgubiti. Takoðer valja spomenuti da je loš atleta i to mu utjeèe na poziciju na draftu.

Sve u svemu vjerujemo da æe Jared nadoknaditi taj manjak visine svojim “velikim srcem” te da æe biti jedan od boljih krilnih centara u ligi.

Osobni karton

Ime:  Jared
Prezime: Sullinger
Roðen: 4. travnja, 1992.
Pozicija: Krilni centar
Visina/težina: 206 cm/120 kg
Sveuèilište: Ohio State
Godina: Sophomore
Predviðanje: Izbor meðu prvih 10

Usporedba :  Carlos Boozer / Paul Millsap

Ekipa kojoj bi najviše odgovarao : New Orleans Hornets

Latest Posts

NE PROPUSTITE