Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava drafta: Krila

Šećer na kraju. Kao uvod u draft noć donosimo krilne igrače sa sveučilišta i inozemstva, a ova pozicija ujedno daje i najviše talentiranih igrača gdje se možda kriju nove NBA zvijezde i budući All – Star igrači.

1. Jabari Parker (Duke) – 31 minuta, 19 poena (6,7 – 14,3 ili 47% ukupan šut, 1,1 – 3 ili 36% za tri poena, 4.6 – 6.1 ili 75% s linije slobodnih bacanja), 8,7 skokova, 1,2 asistencije, 2,3 izgubljene lopte, 1,2 blokade, 1 ukradena lopta

Definitivno najkompletniji strijelac na NCAA razini, a najjače oružje mu je post igra koju je koristio u 18% svojih akcija s realizacijom od 1,06 poena po posjedu što ga svrstava na drugo mjesto u ligi na poziciji krila, te bi ovaj segment igre mogao vrlo lako prebaciti na NBA razinu jer već sada ima tijelo spremno za borbu s najvećim izazovima na poziciji niskog krila. Posjeduje odličnu unutar – van igru, te je u prosjeku zabijao 0,93 poena po posjedu iz skok šut situacija (obožava uzimati step back šuteve), a odlično je koristio blokove suigrača kada je izlazio u catch and shot akcije odakle je dogurao do 1,18 poena po posjedu. On je praktički one man offense koji privlači veliku pažnju kompletne protivničke ekipe i njegovim suigračima ostaje dovoljno prostora za manevar na terenu. Njegovo snalaženje u gužvi prilikom prodora je na visokoj razini, pokazao je odličnu kontrolu tijela i lopte prilikom ulaza, a kada bi se približio obruču bio je u stanju završiti s obje ruke.

Ozbiljan problem je obrambeni dio, dovoljno je reći da su ga na NCAA razini morali skrivat na tom dijelu terenu, a on nije baš pokazao veliku želju da zaustavi protivnika premda ima odlične predispozicije s visinom od 207 centimetara i rasponom ruku od 212 centimetara. Postavlja se pitanje da li je dovoljno brz na nogama da čuva NBA niska krila, te može li pomoći u branjenju reketa ako će ga se koristiti na visokom krilu. Pokazuje da ima problema s održavanjem kilaže (vaga mu trenutno pokazuje 109 kilograma)i kondicije. Jedini problem u napadačkom dijelu je spor izbačaj i ne baš dobar šut za tri poena, te će na ove dvije stvari morati poraditi ako već ne želi igrati obranu.

NBA usporedba: Michael Beasley/Antoine Walker

2. Andrew Wiggins (Kansas) – 33 minute, 17 poena (5,4 – 12,1 ili 45% ukupan šut, 1,2 – 3,6 ili 34% za tri poena, 5 – 6,5 ili 77,5% s linije slobodnih bacanja), 6 skokova, 1,5 asistencija, 1,2 ukradene lopte, 1 blokada i 2,3 izgubljene lopte

Wiggins je totalna suprotnost Jabariju jer on će svoje novce zarađivati primarno obranom i na tom dijelu terene će biti u stanju čuvati protivničke vanjske igrače od razigravača do niskog krila jer su mu predispozicije nevjerojatne s visinom od 204 centimetra i rasponom ruku od 214 centimetara, a tome dodamo fenomenalnu pokretljivost i dobijemo potencijalno možda budućeg jednog od najboljih obrambenih igrača u narednim sezonama. U napadačkom dijelu se ističe odličnom kontrom i polukontrom iz koje zabija veliku većinu poena jer je za NCAA razinu bio nezaustavljiv u tom dijelu. Ostali dijelovi napadačke igre su u razvoju, te su stručnjaci zadovoljni s njegovim napretkom u pogledu kontrole lopte, šuta nakon driblinga, a do sada se jako dobro snalazio kao catch and shot opcija i u situacijama kada je išao na obruč u jedan na jedan igri iz kojih je u 20% slučajeva završavao na linije bacanja.

Najveći nedostatk mu je skok šut iz driblinga koji mu je činio 25% njegovih napadačkih akcija, a realizirao je svega 30%, dok je u svim ostalim segmentima prosječan do ispod prosječan napadač. Prečesto mu se događa da je u napadačkom dijelu statičan i ne sudjeluje u igri, a čeka ga jako puno posla da doda neke post poteze i trebao bi malo češće ući u teretanu da pojača gornji dio tijela da ga NBA centri ne razbacuju po terenu prilikom ulaza u reket. Možemo dodati još da se često zaigra s loptom u rukama, te se ne snalazi kada protivnici pošalju double team na njega, a ima probleme kada naleti na igrača istih predispozicija koji je uz to aktivan obrambeni igrač.

NBA usporedba: Andrei Kirilenko

3. Noah Vonleh (Indiana) – 26,5 minuta, 11,3 poena (3,8 – 7,2 ili 52% ukupan šut, 0,5 – 1,1 ili 48,5% za tri poena, 3,2 – 4,5 ili 71,6% s linije slobodnih bacanja), 9 skokova, 1 ukradena lopta, 1,5 blokada, 2 izgubljene lopte)

Vonleh ima idealne predispozicije za visoko krilo na NBA razini, visina od 209 centimetara i raspon ruku od nevjerojatnih 225 centimetara kojima dodamo 113 kilograma, a uz to je jedan od najmlađih igrača na draftu. Ovdje se radi o malom projektu s igračem koji već sada daje naznake odličnog šutera, izrazito pokretljivog igrača koji će pokupiti gotovo svaki skok na oba dijela terena i iztrčati kontru svaki put kada bude imao priliku. Na postavljenim napadima uzima samo visoko efikasne šuteve i jako je izbirljiv u tom pogledu što se očitava u 1,32 poena po posjedu koje zabija i to je uvjerljivo najbolji rezultat u ovom društvu. Voli raditi u postu što mu čini 30% njegovih akcija iz kojih je na prosjeku od 0,93 poena po posjedu, a specijal mu je horog s obje ruke. Njegova mehanika šuta je jako dobra i ta kombinacija s njegovom visinom najviše golica maštu GM-ovima.

Probleme mu predstavlja kada ga ekipe krenu udvajati pod košem i Vonleh je u tim situacijama u 15% slučajeva gubio loptu, a kao dodavač se nije istaknuo i omjer asistencija i izgubljenih lopti mu je poprilično loš (previše misli i ne prepušta se igri). Gotovo je nezamislivo da se ne snalazi oko obruča i zabija samo 1,17 poena po posjedu što je izrazito nisko za igrača njegovih predispozicija. Obrambeno se prečesto oslanja na svoju visinu i raspon ruku, te mu se dogodi da brzo skuplja prekršaje zbog toga što obranu igra rukama a ne nogama.

NBA usporedba: Chris Bosh

4. Julius Randle (Kentucky) – 31 minuta, 15 poena (4,9 – 9,8 ili 50% ukupan šut, 5,1 – 7,2 ili 71% s linije slobodnih bacanja), 10,4 skoka, 1,4 asistencije, 1 blokada, 2,5 izgubljenih lopti

Zvijer pod koševima, svojom snagom i borbenošću razgrće sve oko sebe u potrazi za poenom, te s prosjekom od 1,21 poena po posjedu iz napadačkog skoka najbolji u ovom odabranom društvu. Odlično koristi svoju snagu u post potezima i ima meka lijevu ruku, te se jako dobro snalazi kao roll opcija u pick igri. Njegova snaga u postu mu donosi nevjerojatan postotak slobodnih bacanja koji je najbolji  u ligi s 26% posjeda u post iz kojih izlazi na liniju bacanja. Obrambeno se istaknuo kao jako dobar defender u reketu i odličan skakač, a u rijetkim situacijama može preuzet i vanjskog igrača. Zanimljiv je talent zbog kombinacije snage, znanja i izdržljivosti.

Nedostatci su mu loša realizacija koja se može opravdat ne baš dobrom igrom njegovih suigrača koji nisu u većini utakmica bili u stanje pogoditi šut i tako Randleu raširiti reket. Kako zbog situacije da je na terenu imao tri šutera nije bilo potrebe za njegovu mid range igru pa su mu tu postitci izrazito niski jer je većinu tih šuteva uzimao iz izolacijskih akcija. Obrambeno nikada neće imati ozbiljan pozitivan utjecaj na svoju ekipu zbog ne baš dobrih predispozicija, visina 205 centimetara i raspon ruku od 210 centimetara. Najveći problem je kriminalna igra desnom rukom koju uopće ne koristi u igri, te na skoro sve ulaze ide u lijevu stranu, a u suprotnom slučaju svejedno se oslanja na samo lijevu ruku. Obavezno mora razviti pouzdan šut s poludistance inače neće imati ozbiljnu ulogu u NBA ekipama.

NBA usporedba: J.J. Hickson/Thomas Robinson/Zach Randolph

5. Aaron Gordon (Arizona) – 31 minuta, 12,4 poena (5 – 10,1 ili 49,5% ukupan šut, 0,4 – 1,2 ili 35,6% za tri poena, 2 – 4,7 ili 42% s linije slobodnih bacanja), 8 skokova, 2 asistencije, 1 ukradena lopta, 1 blokada, 1,5 izgubljena lopta

Najbolja atleta na draftu koja većinu poena zabija iz tranzicije (čine 20% njegovih akcija) gdje je u stanju pretrčati svog čuvara s loptom u rukama. Prezentirao se kao jedan od najefikasnijih igrača na half court napadima s prosjekom od 0,99 poena po posjedu jer je pomno birao uzete šuteve, a čak 30% half court akcija mu otpada na utrčavanje iza leđa obrani i put-backove gdje je pokazao odlično čitanje igre i nevjerojatne atletske sposobnosti jer mu samo trebate baciti loptu i on će je pokupit i zakucat(možemo ga u ovom dijelu usporediti s Blakeom Griffinom). Obrambeno nikada ne staje i u stanju je čuvat pozicije od razigravača do visokog krila, a odlično razumijeme obrambene sheme u vidu pomaganja suigračima, angažiranosti kroz cijeli susret na tom dijelu, te odlično zatvara prilaze koše kada je god to moguće i praktički uspijeva staviti ruku na svaki šut.

Ozbiljan problem je napdačka igra, veliki nedostatak šuta i nije sklon igranju leđima prema košu. Njego šut nije Kidd- Gilchrist ili Tony Allen „slomljen“ već mora poraditi na konzistentosti prilikom izbačaja lopte. Trenutno je igrač manje u napadačkom dijelu na half court setovima jer s poludistance pogađa svega 29%. Obrambeno će imati problema protiv fizičkih snažnijih visokih krila koji se oslanjaju na igru leđima.

NBA usporedba: Kenneth Faried/Shawn Marion

6. Doug McDermott (Creighton) – 33,7 minuta, 26,7 poena (9,4 – 17,9 ili 52,6% ukupan šut, 2,7 – 6,1 ili 45% za tri poena, 5,1 – 5,9 ili 86% s linije slobodnih bacanja), 7 skokova, 1,6 asistencija, 1,8 izgubljeni lopti

Definitivno najbolji bombarder na draftu, predivna forma šuta i suluda efikasnost su mu glavne odlike s prosjekom od 1,18 poena po posjedu na potrošnji od 22%. Ima izrazito visok košarkaški IQ, odlično prepoznaje situacije u napadu gdje se fenomenalno otvara na off ball akcijama s 1,15 poena po posjedu iz skok šuta i 1,31 poen po posjedu iz catch and shot akcija, a uz sve to samo u 8% slučajeva gubi loptu. Kroz četiri godine na sveučilištu je svake sezone tricu realizirao s preko 40%, a ima i jako lijep šut s poludistance gdje je kopirao Dirkov skok šut, te se odlično snalazio oko obruča gdje je zabijao 1,37 poena po posjedu. U NBA ligi će sigurno preživjeti zbog širokog spektra u napadačkom dijelu u kojem ga se može koristiti.

Vidite da uopće obrmabeni dio nismo spominjali, a u to dijelu je na katastrofalnoj razini, dovoljno je vidjeti podatak da ima 0,2 ukrade lopte i 0,1 blokadu po utakmici, a uz to je većinu vremena provodio pod košem gdje se nije istaknuo niti kao pristojan napadač. Nemoguće ga je sakriti u obrani zbog ovoga na bilo kojoj krilnoj poziciji u startnoj petorci jer nema nikakvih fizičkih i atletskih predispozicija da bar se može pohrvat na kratko s visokim krilima u NBA ligi. Jednostavno je sa svojom visinom od 203 centimetra i raspon ruku od 207 centimetara nema šta raditi pod košem, a uz to ima jako slab rad nogu da bi ga se moglo staviti na perimetar,

NBA usporedba: Wally Szczerbiak/Anthony Morrow

Ostavili smo još jednu poveću grupu igrača koji imaju zanimljivih specijala za koje mislimo da ih mogu prenijeti na NBA razinu.

Adreian Payne je moderno NBA visoko krilo s domet za tri poena, te se odlično snalazio u svim napadačkim akcijama i mogao bi se isporfilirati kao pick an pop specijalist, a jako dobro je pogađa skok šut koji je realizirao s 42%. Obrambeno ne bi trebao biti beskoristan igrač jer ima lijepe predispozicije za NBA ligu s visinom od 208 centimetara i rasponom ruku od 220 centimetara.

T. J. Warren je sličan ptofil strijelca kao McDermott, ali on svoje poene većinom zabija iz reketa gdje mu je realizacija 70% (najbolja u ligi) ili predivnim i neobranjivim floaterom. U NBA ligi neće moći biti starter jer nema dovoljnu visinu za visoko krilo, a kao vanjski igrač neće biti u stanju pratiti NBA krila, te u napadačkom dijelu nije u stanju efikasno pogađati šut s poludistance niti trice. Njemu će najbolje odgovorati uloga šestog igrača.

Nažalost, u ovu grupu smo stavili Darija Šarića jer se odlučio za nastavak igranja košarke u Europi, te će mu draft dionice sigurno pasti. Njega su ljubitelji košarke imali priliku gledati u više navrata, a vidjeli smo vjerojatno najboljeg dodavača i kreatora s lakta u oboj draft klasi, jako borbenog i aktivnog obrambenog igrača, te je čak poradio na šutu bilo da je to spot up opcija ili iz driblinga.

Rodney Hood se na sveučilištu istaknuo kao najbolje krilni igrač u pick and roll akcijama gdje je u prosjeku zabijao 1,26 poena po posjedu, a tome dodajmo odličan šut za tri poena s realizacijom od 42% na više od četiri pokušaja i potencijalno više nego solidnog obrambenog igrača, pa možemo vidjeti zašto mu se projicira da će biti izabran u 20 najvećih talenata iz ovog drafta.

Imamo Jamesa Younga koji je kao jedan od mlađih igrača na draftu pokazao i pokazao da je u stanju pogoditi šut iz driblinga, zakucat preko protivničkog centra i igrati solidnu obranu. On je veliki potencijal, te bi neka ozbiljna NBA momčad s njim kao kasnim izborom prve runde mogla dobiti čak startni materijal u budućnosti.

Kyle Anderson je igrač kojeg je najveži gušt gledat, nije džabe dobio nadimak Slow Mo. Njegova lagana igra, visok košarkaški IQ, odlične fizičke predispozicije (visina 205 centimetara i raspon ruku od 215 centimetara) i igrač kojeg se može koristiti kao primarnog razigravača (u prosjeku je imao 6,5 asistencija) u momčadi ili kao spot up opciju se mora naći mjesta u ozbiljnoj ekipi.

Sada dolazi jedna „cigla“ od igrača, Jerami Grant čija je glavna odlika nevjerojatna obrana na vanjskim pozicijama, te ako vam treba netko da ga stavite na protivničkog najboljeg napadača onda je Grant vaš čovjek, te je on uz Wigginsa vjerojatno najveći talent na brambenom dijelu terenu. Napadački nije u stanju pogoditi ocean s mola.

Uz Granta imamo i nešto boljeg napdačkog talenta, K.J. McDaniels koji može ubacit loptu kroz mrežnicu, ali to najčešće radi u tranziciji, dok je obrambeno nešto lošiji od Granta. Međutim, kod njega postoji šansa da razvije vrlo dobar šut za tri poena koji bi mu uz odlične atletske predispozicije i raspon ruku od 212 centimetara omogućio da na sveučilištu ima 1 ukradenu loptu i 3 blokade po utakmici, te bi se neka momčad u drugoj rundi mogla lijepo pojačati s modernim 3&D igračem.

Posljednji igrač je momak s najboljom kombinacijom imena i prezimena u ligi, Cleanthony Early. Dobro, to mu nije jedina prednost pred ostalima već je fenomenalan strijelac iz svih napadačkih akcija bilo da je to post igra, završavnaje oko obruča, skok šut ili šut za tri poena. On bio sigurno bio top 15 izbor da nema 23 godine i da je nešto viši od 203 centimetra, a ovako će biti ozbiljna prijetnja s klupe i moguće iznenađenje draft.

Nadam se da ste uživali u ovom kratkom draft pregledu svih pozicija, te obavezno ih pratite jer se na ovom draftu sigurno krije nekoliko nevjerojatnih talenata i budućih All – Star igrača.

Latest Posts

NE PROPUSTITE