Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava finala Istoka: Cleveland-Toronto

Raptorsi i Cavaliersi počinju večeras finale svoje konferencije, Bruno Šunjić, koji je radio seriju Heat-Raptors, i Nihad Žunić napravili su preview serije koju igraju pobjednici dvoboja serija polufinala Istoka.

Raptors

Nakon toliko kritika i galame na račun Raptorsa, oni su ipak učinili iskorak i prvi puta u povijesti franšize se plasirali u finale konferencije. Nakon što su upisali 56 pobjeda u regularnoj sezoni, što je za 7 više nego prijašnji rekord, mnogi pa uključujući i mene su bili skeptični prema njihovom playoff uspjehu. Dvije sezone prije ove su ispadali u prvom krugu iako su imali prednost domaćeg terena, 2014. od Netsa nakon 7 utakmica, a posebno ih je boljela lanjska metla od Wizardsa. I ovogodišnji playoff su otvorili domaćim porazom, ali na kraju su ipak uspjeli izboriti okršaj protiv ”strašnih” Cleveland Cavaliersa. Trebalo im je 14 utakmica, odnosno dvije sedme utakmice da dođu do Cavsa, ali sada su tu i ne misle se predati. Zanimljivo je da su obje serije, znači i protiv Pacersa i Heata gubili utakmice 1, 4 i 6, a pobjeđivali u utakmicama 2, 3, 5 i 7. Čak i oni površni poznavatelji NBA košarke znaju da su Cavsi veliki favoriti u ovoj seriji. Još jedan minus za Raptorse je što su Cavsi odigrali samo 8 utakmici u ovogodišnjem playoffu, a imali su nakon obje seriji ”godišnji odmor” od 9 dana.

Svi znamo da igra Raptorsa najviše ovisi od njihovog zvjezdanog dvojca Kyle Lowry i DeMar DeRozan, koji su jedini bekovski par uz Splash Brotherse koji su igrali All-Star utakmicu. Ako oni ne budu cijelu seriju na razini koju su prikazali u sedmoj utakmici protiv Heata, serija i sezona Raptorsa će brzo završiti. Već su opjevani njihovi šuterski problemi i statistički pad u svim kategorijama u ovogodišnjem, ali i u prijašnjim doigravanjima, kao što su prosjek poena, postotak šuta i PER. Mora se priznati da su pred kraj serije protiv Heata počeli bolje i učinkovitije igrati, posebno Lowry kojem se vratio šut za tricu bez kojeg neće biti uspjeha protiv moćnih Cavsa. DeRozan se jako muči sa šutom, ne gađa tricu, ali i dalje ispucava preko 20 lopti uz slab postotak. On osim za momčad igra i za sebe zato što na ljeto postaje slobodan igrač i želi potpisati maksimalan ugovor, bilo to s Raptorsima ili s nekom drugom momčadi. Sretno onome tko da 20-ak milijuna godišnje za volume šutera koji ne gađa tricu.

Na krilima će startati DeMarre Carroll, koji je još nije 100% oporavio od ozljede koljena i Patrick Patterson. Obojica nisu igrači koji su u stanju sami sebi kreirati šut, tako da će ovisiti o kreaciji bekova, a glavna uloga u napadu će im biti šut. Najveća zagonetka je hoće li se Jonas Valanciunas oporaviti i zaigrati barem dio serije. Bez njega gube opciju opasne napadačke post up igre pod košem kao i dobar dio napadačkog skoka. Također s njim bi možda Cavsi bili prisiljeni na udvajanje, što bi olakšalo posao šuterima. Ako neće zaigrati šanse ”Kanađana” koji niti s njim nisu velike još više padaju. Njegova rezerva je Bismarck Biyombo, koji je dobar u obrani, dosta brz na nogama, odličan u napadačkom skoku, ali i bezopasan kada je udaljen više od 3 metra od koša.

Od ostalih igrača s klupe najviše se očekuje od Terrencea Rossa i Coryja Josepha. Od njih će se očekivati da napadaju koš i da zabijaju oko 10 poena po susretu, zato što bez 15-20 poena od njih dvojice uspjeha neće biti. Tu je još i zaboravljeni Luis Scola, koji je nakon što je startao nekoliko utakmica u serija protiv Pacersa, skroz ispao iz rotacije, ali kao što znamo da je svaka serija priča za sebe, tako je moguće da ćemo ga opet gledati. Još će nekoliko minuta igrati Norman Powell, James Johnson i treći centar Lucas Nogueira. Dwane Casey je također imao puno toga za dokazati u ovogodišnjem playoffu, u prvom redu sposobnost prilagodbe i promjenama kada se vidi da neke stvari ne funkcioniraju, a mene je najviše iznenadio po dobrim i uspješnim akcijama nakon time outa.

derozan-lowry

Cavaliers

Nakon odlične analize za Toronto Raptorse mog kolege Brune Šunjića, vrijeme je da vam predstavim Cleveland Cavalierse, koje sam ispratio kroz prve dvije runde poprilično dobro. Većinu stvari ste mogli da pročitate kroz moje analize utakmica i kroz recap serije sa Hawksima, ali  sve to vrijedi ponoviti i spomenuti ponovno. Dakle, što su to snage Cavsa?

Idemo od očiglednog, a to je šut za tri poena. Ovi Cavaliersi mogu da izbace par različitih postava gdje bi barem četvorica od petorice mogli da pogode trojku, a svakako da će ubojita biti petorka sa Kevinom Loveom na centru, kada će Tyronn Lue igrati sa Kyriem Irvingom i Imanom Shumpertom u backcourtu, te još sa J.R. Smithom na trici i LeBronom Jamesom na četvorci. Snaga ove petorke je u ogromnom floor spacingu bez gubitka skoka (i James i Love nisu loši rebounderi) i sa dosta mogućnosti da se igra visok pace. Slična petorka se može izbaciti i sa Matthewom Dellavedovom koji bi preuzeo vođenje lopte (dijelio bi ga sa LeBronom) i tako bi „natjerao“ Irvinga da se kroz blokove probija i možda, na odličnu kretnju lopte kada je Australac na parketu, dobije par otvorenih trica. Još jedna petorka koja ima odlične rezultate jeste ona prva sa klupe, gdje je jedini starter James. Tu su Delly, Shumpert, Jefferson, James i Channing Frye, o kojem ću poslije malo više. Ta ekipa je većinski veteranska i obično se orijentira da se spusti pace i da se proba na odličnu kretnju lopte otvoriti šut za tri poena, s obzirom da svatko od ovih igrača pogađa svoje otvorene šuteve. Sviđa mi se kreativnost koju ponekad unese Lue u ove petorke, a ono što mi se još više sviđa jeste količina čistog talenta kojeg ima na ovom rosteru.

Jako bitno je spomenuti i na trenutke lockdown obranu Cavaliersa kada je LBJ na parketu. Istina, znaju igrati itekako dekocentrirano, ali mislim da i oni polako shvataju kako je ovo njihova najbolja šansa da krenu silovito na prsten, te da će razine koncentracije samo rasti. Ispred sebe imaju Raptorse koji su po meni dosta bolji matchup od Heata i što ih prije riješe, to će se prije moći početi spremati za pobjednika dvoboja Oklahome i Golden Statea. Jako bitnu rolu imati će LeBron (o tome više poslije), ali po meni dvije bitnije će igrati Tristan Thompson i Kyrie Irving. Irving nije neki defanzivac, ali morati će nastaviti da diže razinu truda na defanzivnom kraju (koja je, za njegove standarde, protiv Hawksa bila zavidna) kako bi što više limitirao Kylea Lowrya. On će morati biti na Lowryu jer ga nemaju gdje sakriti, ali nakon što sam pregledao sve utakmice Cavsa, vjerujem kako će Uncle Drew dati sve od sebe. TT je po meni nevjerojatno bitan kotačić ove ekipe i njegova uloga biti će vitalna. Ispred sebe će imati kombinaciju Valančiunas/Biyombo, a obojicu mora i kazniti na ofanzivnom skoku, i držati što dalje od defanzivnog skoka. TT je odličan rim protector i možda najbolji ofanzivni skakač u ligi, što znači da će Valančiunas, ionako rovit, morati da se dobro potrudi kako bi se borio sa Tristanom. Thompson je po meni bolji u onome što centar treba da radi i od Jonasa i od Bismacka, ali moje mišljenje ne znači ništa dok se ne pokaže na parketu. Ovo je vitalan matchup za seriju i možda okrene par 50/50 utakmica na stranu Clevelanda ili Toronta. J.R. Smith je još jedan bitan obrambeni igrač u ovom sistemu pod trenerom Lueom, a on već ima tu olakotnu okolnost da DeMar DeRozan ne šuta trojke kao Kyle Korver, pa će mu morati što više smetati pri ulazima pod koš. Kod midrangea će biti malo problema jer je DeFrozen malo viši, ali on ionako nije nešto efikasan, tako da će obrana Cavsa ipak živjeti s tim šutem.

Što se tiče igrača i njihovih uloga, obično se velike trojke uhvatim na kraju, pa ću to promijeniti i krenuti od njih.

Krećemo od najboljeg igrača ove ekipe, LeBrona Jamesa. On je na 23.5 poena, 8.8 skokova, 7.3 asistencije i 2.4 ukradene lopte, uz 49.7% iz igre, 31.6% za tri i 64.9% sa linije za slobodna bacanja. Na ovakav stateline smo od LeBrona navikli, a on u ovoj seriji po meni ima bitnu razigravačku ulogu, jer će igrati protiv izuzetno ispodprosječne perimeter obrane koja bi (pretpostavljam naravno) trebala da mu da puno šanse za kick-out dodavanja nakon njegovih karakterističnih ulaza. U obrani će imati bitan posao čuvanja koncentracije svoje ekipe na maksimumu, jer bi mu u interesu trebalo biti da što prije riješi ovu seriju. On je defanzivni lider i kada je on na parketu, defanzivni rejting je bolji za skoro 20 poena po posjedu (on court 102.8, off court 122.3), što znači da je vitalno za tim Cavsa, u obrani posebno, da James igra što je više moguće minuta. Kevin Love je izuzetno, izuzetno bitan član ove ekipe, a njegovi brojevi izgledaju ovako: 18.9 poena, 12.5 skokova, 2.1 asistencije, 36.4% šuta, 44.4% za tri, 81.8% sa linije za slobodna bacanja. Kao i obično, on nije neko oličenje efikasnosti, ali tri puta treba podvući game four protiv Hawksa i ovih 44.4% šuta za tri poena. Kada on izađe na centra, Clevelandu se skoro pa novi svijet otvara, a ovaj pick sa Irvingom kojeg smo imali priliku da vidimo vjerojatno će da ubija Toronto. Ako Love održi skoro 45% šuta za tri (na 7.9 pokušaja!!!), i eventualno malo poveća generalni procenat šuta, tko će ga zaustaviti? Luis Scola sigurno neće, centri također teško, a najbolju šansu vjerojatno ima Patrick Patterson.

Treći član velike trojke je ujedno i najbolji strijelac, a radi se naravno o Kyrie Irvingu. Njegovi brojevi su impresivni: 24.4 poena, 1.5 skok, 5.5 asistencija, 1.3 ukradena lopta, 47.7% šuta, 53.8% šuta za tri poena i 80.6% sa linija za slobodna bacanja. Irving mora nastaviti sa tri bitne stvari: visok procenat šuta za tri na 6.5 pokušaja, nesebičnost, trud u obrani. Trud u obrani sam spominjao već, pa to ne vrijedi ponavljati. Nesebičnost je možda sve nas malo iznenadila, a ona se očitava kroz tih 5.5 asistencija, mada priča realno ne počinje tu. Priča počinje sa gledanjem Cavsa i shvatanjem kako oni bježe od hero-ball košarke (osim u clutchu) i okreću se pametnoj, brzoj i nesebičnoj igri. Irving se podredio timu, uzima manje loših šuteva i manje mid-range šuteva pri izlazu iz picka, te generalno zbog toga igra dosta bolje. Što se tiče šuta, on je oduvijek bio elitan u šutu i elitan u ball-handlingu. Koliko god puta podvukao, ne mogu podvući dovoljno koliko je 53.8% šuta na 6.5 pokušaja po utakmici bitno za cjelokupni uspjeh Cavsa. Istina, možda Irving malo uspori ovu seriju jer je Lowry odličan defanzivac (možda i najbolji među razigravačima), ali dosta njegovih trica dolazi iz spurs-esque kretnje lopte u napadu, pa su to otvoreni šutevi. On je po meni trenutno drugi najbolji igrač ovih Cavsa, ali je isto bitan kao i onaj najbolji.

Ostale igrače i klupu vrijedi spomenuti također, a važnost Tristana sam spomenuo u dijelu o obrani Cavsa. Thompson baš i nema neku ulogu u napadu, a neću previše ni o J.R. Smithu koji ima jednostavnu ulogu – nastavi da trpaš koš sa 50.8% šuta na 7.6 pokušaja po utakmici. Klupa je toliko, toliko bitna a tu posebnu ulogu igraju dva „specijalca“ na defanzivnom kraju parketa, a to su Delly  i Shump. Obojica su pomalo i minusi u napadu (Dellavedova u seriji protiv Hawksa posebno), ali obojica su itekako pametni obrambeni igrači kojim nije „mrsko“ truditi se i više od onoga što realno mogu. Dva specijalca ofanzica/veterana s klupe su Jefferson i Frye, kojima će uloga na parketu biti jednostavna, a to je da dodaju loptu i da šutiraju otvorene šuteve. Nitko od njih nije pretjerano fantastičan defanzivac, ali su poprilično dobri šuteri za tri (Jefferson 53.3%, Frye 57.1%) i u tom segmentu se Lue na njih može osloniti itekako.

lebron-james-atlanta-hawks-v-cleveland-cavaliers

Raptorsi će pobijediti ako…

Raptorsi će pobijediti ako… Raptorsi će pobijediti ako… Raptorsi će pobijediti ako… Sjedim pred ekranom i smišljam kako početi tekst o toj temi, a da ima smisla i da barem malo vjerujem u to što pišem. Moj dragi kolega Nihad Žunić, koji je inače stručnjak za ekipu iz Clevelanda piše sa mnom ovaj tekst o finalu Istoka, a da njemu ponudite veću količinu eura da vam kaže nešto protiv Cavsa šansu su vam kao da Kevin Durant iduće sezone zaigra u ABA ligi. Zato sam tu ja da probam naći kakvu rupu u njihovom oklopu.

Prva stvar koju moraju učiniti je spriječiti ili barem malo neutralizirati šut za 3 poena Cavsa, koji su protiv Hawksa pogodili 77 trica u samo 4 utakmice uz 50% uspješnosti. To je lakše reći nego učiniti. Morat će riskirati i ostavljati više prostora u reketu, ali onda ste u velikoj opasnosti da vas Kyrie Irving i LeBron James lagano prođu i imaju otvoren put do koša. Kada su uz njih dvojicu na terenu još Kevin Love i J.R. Smith jasno vam je koliko ih je teško braniti. Pa ako još na centra stave Channinga Fryea sa svih 5 pozicija prijeti trica. Od svih njih mi je Lebron ipak najslabiji šuter, a kako je on glavni kreator igre Cavsa puštao bih ga da proba šutirati duge dvojke, odnosno Carrolla i Pattersona koji će biti njegovi glavni čuvari bih držao metar-dva udaljene od Jamesa, pogotovo kada uđe unutar trice. Ipak mislim da je bolje da James šutira duge dvojke nego ostali otvorene trice. Također treba zagrađivati na skoku Tristana Thompsona, a za to bi zadužen trebao biti njegov ”brat blizanac” po košarkaškom umijeću Biyombo. Tu je i Irving koji je izvrstan dribler i ball handler koji također vrlo lako može doći do obruča, tako da će obrambeno Raptorsi biti na sto muka. Irving igra možda u životnoj formi i pun je motiva da dokaže da je pravi momčadski igrač, a ne umišljena zvijezda. Love je u seriji protiv Hawksa većinu svojih šuteva uputio iza linije za 3 poena uz odlične postotke, tako da ga ne niti u jednom trenutku neće smjeti puštati samoga. Raptorsi će morati igrati obranu slično kako druge ekipe pokušavaju protiv Warriorsa i još se nadati nekom promašaju otvorenog šuta.

Sve to još i nekako zvuči u teoriji, ali je pitanje imaju li Raptorsi dovoljno dobre igrače da to provedu u dijelu. Čak i ako donekle uspiju u tome, a igraju vrlo dobru obranu morat će i zabiti nešto, a tu su se mučili većinu ovogodišnjeg playoffa. Lowry i DeRozan će morati odigrati na svom maksimumu, a to znači da Lowry pogađa izvana, a DeRozan iznutra. Morat će također u obrani napadati Irvinga i barem ga malo izmoriti da odigra lošije u napadu. Protiv Hawksa je većinu vremena puštao Dennisa Schroedera da šutira, ali protiv probuđenog Lowryja to neće prolaziti. Njih 2 će morati kombinirano barem 15 puta šutirati slobodna bacanja ako žele proći dalje. Morat će igrati i small-ball s Josephom i(ili) Rossom. Carroll i Patterson bi morali pogađati većinu otvorenih šuteva, koji će opet ovisiti o igri bekovskog dvojca. Litvanski centar Valanciunas će početak serije izgleda propustiti, a to je veliki minus u napadu za ekipu iz Toronta.

Prognoze

BŠ: Cavsi su favoriti i bilo bi zaista veliko čudo da ne prođu u veliko finale. Iako ću navijati za napetu i izjednačenu seriju logika i zdravi razum mi govori da će Cavsi proći. Ovo je sport i u sportu se čuda događaju. Ne stalno, ali opet dovoljno često da Raptorsi imaju pravo na nadu. Cavaliers – Raptors 4-1           

NŽ: Za kraj, nakon prognoze kolege Šunjića, ostaje još moja, a ona kaže – ovo je metla Cavsa. Jednostavno, Toronto me nije impresionirao i ne vjerujem da će dugo trebati ovakvim Cavsima da ih se riješe. Cavaliers – Raptors 4-0

Latest Posts

NE PROPUSTITE