Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava: Rose MVP, Griffin ROY, Thibodaeu najbolji trener

U narednih nekoliko dana æe glavna prièa sa one strane Atlantika biti podjela individualnih nagrada za ovu sezonu. U veoma napetoj, uzbudljivoj godini gdje u niti jednoj kategoriji osim u konkurenciji novaka godine nemamo izrazitog potencijalnog pobjednika.

Najkorisniji igraè

Derrick Rose je trenutno jedini legitimni košarkaš za ponijeti titulu najkorisnijeg igraèa lige. Meðutim svi navijaèi jedne od floridskih momèadi se ne žele pomiriti s tom èinjenicom i nekako polažu nade u ponos Orlanda, Dwighta Howarda, odnosno dvostrukog najboljeg igraèa regularne sezone, LeBrona Jamesa. Treneri svakako neæe imati lagan posao, no prema svemu sudeæi titulu najkorisnijeg igraèa lige morao bi dobiti najmlaði (22 godine), kao predvodnik najbolje ekipe Istoèkne konferencije.

Igraè koji je najviše napredovao

Prošle godine ovu je nagradu osvojio Aaron Brooks koji ove sezone nije niti u Phoenixu, kao ni poèetkom sezone u Houstonu zadržao razinu iz protekle sezone. Ove godine se kao najozbiljniji kandidat navodi prvi igraè Timberwolvesa, Kevin Love. Veæ nakon treæe sezone provedene u NBA ligi postao daleko je najbolji skakaè lige sa prosjekom od 15,2 poena, a uz to je dodavao i 20,2 poena. Njegov niz uzastopnih double-double uèinaka su svakako obilježili ovu godinu i teško je povjerovati da bi mu LaMarcus Aldridge ili Russell Westbrook mogli odnijeti titulu. Ovom prilikom moramo naglasiti odliènu sezonu Aldridgea i velika je šteta što je Love imao toliko dobru sezonu, no na kraju realno gledajuæi ova titula je samo neka mala utjeha, jer se njezini pobjednici relativno brzo zaborave.

Najbolji obrambeni igraè

U konkurenciji su samo dva igraèa, Kevin Garnett i Dwight Howard. No, prema svemu sudeæi titulu bi morao ponijeti košarkaš Orlando Magica koji je i šestu sezonu za redom upisao više od 1000 skokova i 100 blokada. Bolji od njega je samo legenda lige, Moses Malone kojem je to uspjelo èak sedam puta.

Najbolji šesti igraè

I ovdje bi mogli slobodno zapisati da je dvojba izmeðu dvojice košarkaša. To su Jason Terry iz Dallasa, i Lamar Odom iz Lakersa. Zadnja dvojba je vjerojatno pala prije nekoliko dana kada su te dvije ekipe meðusobno rješavale drugu poziciju na Zapadu. Slavili su tada košarkaši Lakersa, a samim time vjerojatno je i potvrðena te mala dvojba kojem od ove dvojice igraèa bi trebala pripasti nagrada. Inaèe, tijekom cijele sezone Odom je èesto vukao svoju momèad kada glavne zvijezde nisu bile razigrane, bio je važna karika u posljednjim èetvrtinama, èesto i u posljednjim minutama, raèunavši sve te njege zasluge za pobjede svoje momèadi, trebao bi ipak dobiti pokoji glas više od Terryja.

Novak godine

Jedina individualna nagrada koja je zasigurno bila poznata veæ prije nekoliko tjedana, možda èak i prije nekoliko mjeseci. Bez dvojbe najbolji novak godine je Blake Griffin, atraktivni košarkaš LA Clippersa koji je ove godine i slavio na poznatom natjecanju u zakucavanju u sklopu All-Star vikenda. Inaèe, Griffin je jedan od trojice košarkaša koji ove sezone bilježi više od 20 poena, 12 skokova i 3 asistencije. Šteta za odliènog razigravaèa Wizardsa i prvog izbora prošlogodišnjeg NBA drafta (Griffin je bio prvi pick prije dvije godine, ali je zbog ozljede propustio cijelu prošlu sezonu) Johna Walla koji ima isto tako dobru sezonu, ali zauvijek æe biti zapisano da je upao u tu ‘Griffin generaciju’.

Trener godine

Za mene i ovdje nema posebnih dvojbi. Bez konkurencije bi morao biti imenovan struènjak iz Chicaga, Tom Thibodeau. Da se možda George Karl uspio ranije riješiti ‘problematiènog’ Anthonyja bilo bi nekakvih dvojbi o moguæem iznenaðenju, ali zbrojivši sve sada je definitivno (pre)kasno i Tom æe, ukoliko sve bude prema oèekivanju, primiti svoju prvu titulu. Drugu æe možda dobiti poèetkom lipnja.

Latest Posts

NE PROPUSTITE