Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sedme utakmice: Kako do naslova?

Kao što svi već jako dobro znamo gledat ćemo Game 7 u ovogodišnjem NBA finalu između Golden State Warriorsa i Cleveland Cavaliersa. Košarkaške teme su u našim medijima u debeloj sjeni nogometnog Eura, koji se igra ovih dana u Francuskoj. Gledamo i mi nogomet, ali u noći s nedjelje na ponedjeljak u 2 sata iza ponoći zaboravit ćemo na nogomet zato što ćemo tu večer ili jutro dobiti novog NBA prvaka. Prvo ćemo analizirati kako su Cavsi došli do sedme utakmice nakon što su bili u ”rupi” i gubili s 1-3.

Game 6 recap

Nakon četvrte utakmice mnogi su već zaključili finalnu seriju riječima da je pravo finale bilo ono protiv Thundera u konferencijskom finalu. I zaista im se nije moglo prigovoriti na tome, ali se tračak nade ukazao suspenzijom Draymonda Greena, koji je opet ”ciljao tuđu muškost” i zbog četvrtog flagrant faula u playoffu zaradio suspenziju. U toj se utakmici napokon probudio LeBron James i odigrao kako zna i odveo seriju nazad u Ohio. On i Kyrie Irving su postigli svaki po 41 poen i postali su prvi suigrači u povijesti koji su postigli preko 40 poena u utakmici finala, ali opet su mnogi govorili da je to zbog izostanka Greena.

I evo nas napokon na utakmici broj 6 koja se igrala u Clevelandu. U utakmici broj pet Andrew Bogut se ozlijedio i neće ga biti do kraja serije. Na prvi pogled to se ne čini kao preveliki hendikep, ali u praksi je itekako bio. Po meni je Steve Kerr napravio pogrešku kada je u prvu petorku umjesto Boguta stavio Andrea Iguodalu, a ne Festusa Ezelija zato što je tako poremetio ”petorku smrti” koja najbolje funkcionira kada je na parketu kod izjednačenog rezultata i onda u malo vremena stvore veću razliku.

Splash Brothers Stephen Curry i Klay Thompson su sporo i hladno ušli u susret za razliku od Irvinga i Tristana Thompsona koji je dominirao u odsustvu Boguta. Warriorsi su prve poene upisali nakon više od 5 minuta igre što dovoljno govori kako su igrali. Nakon prvih 12 minuta bilo je čak 31-11 za Cavse. Do kraja utakmice se Warriorsi nisu oporavili iako su došli do -7 u četvrtoj četvrtini, ali pobjedi nisu bili niti blizu. Zašto je tako bilo ima više razloga.

  • Razlog broj 1 je King. Od njega sve kreće za Cavse. Razlog zašto su bili slabi u prve 4 utakmice je taj što LeBron nije mogao nikoga proći i poentirati 1 na 1, niti Iguodalu, niti Greena, Barnesa, Thompsona, pa čak niti Curryja. U tim izolacijama nije bio dovoljno strpljiv, radio je i faule u napadu, krivo dodavao i promašio dosta laganih šuteva. Kada je tako onda niti trica Cavsa ne dolazi do izražaja. U tim trenucima James je izgledao kao košarkaš koji je prošao svoj prime, odnosno da su najbolje godine iza njega. I onda odjednom zabije dvaput zaredom preko 40 i uništava svoje čuvare 1 na 1.
  • Razlog broj 2 je strpljivost u napadu, ne samo LeBrona nego i Irvinga, koji igra izvrsno i ima bolje brojke od Stepha u ovom finalu. Postavljaju dosta blokova i tako traže za sebe najpovoljniji matchup, odnosno traže da Steph ostane 1 na 1 protiv nekoga od njih dvojice. Tako mu ostaje manje energije za napad, a usput su ga nakrcali ranim osobnim pogreškama što ga je izbacilo iz ritma i dosta iznerviralo, pogotovo kada mu je suđena šesta osobna i kada je dobio isključenje nakon bacanja zaštite za zube.
  • Razlog broj tri je jako slaba napadačka igra Harrisona Barnesa, a niti Shaun Livingston nakon sjajne prve utakmice nikako da dođe do šuta. Jedino je Leandro Barbosa odigrao dobro s klupe i on bi mogao imati veću minutažu u sedmoj utakmici.
  • Razlog broj 4 su ozljede, osim Boguta čije neigranje je odlično iskoristio Tristan koji je dominirao na oba kraja terene. Tu je i Iguodala koji ima očitih problema s leđima i ne može ići 100% protiv LeBrona u obrani, a jako dobro ga je čuvao na početku serije. Kada se to sve zbroji nije ništa čudno što je serija izjednačena na 3-3.

Game 7 preview

Cavsi pokušavaju srušiti tradiciju koja kaže da se niti jedna momčad u povijesti nije vratila s rezultatskog minusa od 1-3 u seriji u velikom finalu. 32 ekipe prije njih su gubile 1-3 i sve 32 su izgubile. Samo dvije su došle do sedme utakmice, ali ovi Cavsi imaju šansu. Kao što sam već više puta napisao ovog proljeća, domaćin pobjeđuje u 80% sedmih utakmica, a zadnji gosti koji su pobijedili u odlučujućoj utakmici u finalu su bili Celticsi, koji su davne 1969. u zadnjoj utakmici karijere Billa Russella pobijedili Lakerse u Forumu.

Nakon toga je odigrano 9 sedmih utakmica u NBA finalima i samo su domaćini pobjeđivali. Poraze su bilježili Lakersi od Knicksa 70-e, Bucksi od Celticsa 74-e, Sonicsi od Bulletsa 78-e, Lakersi od Celticsa 84-e, Pistonsi od Lakersa 88-e, Knicksi od Rocketsa 94-e, Pistonsi od Spursa 05-e, Celticsi od Lakersa 10-e i Spursi od Heata 13-e.

Ostalo nam je još samo 48 minuta NBA košarke ove sezone, a nakon toga se možemo posvetiti nogometu na Euru ili još bolje ”galebarenju” odnosno pokušaju lova na pripadnice ljepšeg spola po Jadranu.

Po meni su šanse 50:50 i mnogo je sitnica koje mogu odlučiti pobjednika. Za Cavse je najbitnije da LeBron bude agresivan od početka i da zabija 1 na 1 ili da dodaje na otvorene šuteve Irvingu, J.R Smithu ili čak i Kevinu Loveu koji ima katastrofalnu seriju. Ako LeBron uspije u tome onda je svima lakše igrati i svi lakše dolaze do dobrih pozicija.

Warriorsi će morati sačuvati Stepha od ranih prekršaja, odnosno morat će ga nekako probati sakriti zato što će Cavsi tražiti da nakon blokova Steph ostane na ”otoku” protiv LeBrona ili Irvinga. Dubsi se nadaju da će Splash Brothersi doći na vrijeme na utakmicu, odnosno da neće pasti u zaostatak na samom početku i tako unijeti nervozu u vlastitu dvoranu. Još jedno pitanje je hoće li startati Ezeli ili Iguodala. Ja bih startao s Ezelijem i da on pripazi na Tristana, a Barnesa bih stavio na Kinga. Dubsi se također nadaju da će Barnes, Green i ostali odigrati barem solidno u napadu i rasteretiti bekovski dvojac. Po meni Warriorsi igraju previše šablonski u napadu.

Mislim da bi na početku trebali igrati 1-2 pick and roll sa Stephom i Klayom. To su igrali par puta u četvrtoj utakmici i Cavsi su tada radili greške i nisu znali što im je činiti i tko koga treba preuzimati. Mislim da će otvaranje utakmici biti jako važno, a Cavsi žele utišati Oracle Arenu i barem donekle eliminirati prednost domaćeg terena. Također je moguće da neki role player odluči utakmicu i zabije nešto tipa 14 poena uz šut 5/7.

Prije serije sam napisao 4-2 za Cavse i mnogi poznanicu su mi se smijali, pogotovo na sredini serije. Moja prognoza je da ostajem pri svome i govorim pobjeda Cavsa u gostima i prvi naslov za grad Cleveland nakon davne 1964.

Latest Posts

NE PROPUSTITE