Thursday, November 30, 2023

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Boston Celtics

Boston Celticsi ulaze u novu sezonu puni nade da æe ona biti bolja nego prethodna u kojoj su zaustavljeni na korak do samog finala lige. Danas donosimo najavu sezone za Boston Celticse, koji uz nekoliko odlazaka ali i pojaèanja oèekuju poèetak nove sezone i jednu od posljednjih prilika za legende poput Paula Piercea i Kevina Garnetta da “ulove” još jedan naslov prvaka.

Prošle su sezone Celticsi imali raznih problema s ozljedama, prije svega Raya Allena koji u doigravanju nije bio “onaj pravi”, a i zbog problema sa srcem ostali su bez Jeffa Greena i Chrisa Wilcoxa. Tijekom doigravanja ozlijedio se i Avery Bradley, važan “kotaèiæ” igre koji je takoðer utjecao na poraz u finalu Istoka. Igraèi Bostona su regularni dio sezone završili s omjerom 39-27 i kao peta momèad Istoka prvo pobijedili Atlantu s 4-2 te Philadelphiju s 4-3 u doigravanju. Finalna serija konferencije protiv Miami Heata otišla je u sedmu utakmicu, gdje su igraèi Miamija ipak bili bolji i otišli do samog naslova prvaka. Unatoè svojim problemima Celticsi su bili najbliži svrgavanju Miamija, tako da ako ove sezone budu imali sreæe s ozljedama i svi zdravi uðu u doigravanje mogu se nadati i odlasku do samoga kraja. Forte Bostona ostala je obrana, koja je bila druga najbolja u ligi, dok je napad bio meðu najlošijima, bili su 26. po broju postignutih poena.

Trenutni roster za sezonu 2012/13:
Avery Bradley, Dionte Christmas, Jason Collins, Micah Downs, Kevin Garnett, Jeff Green, Kris Joseph, Rob Kurz, Courtney Lee, Fab Melo, Darko Milièiæ, Paul Pierce, Rajon Rondo,Jamar Smith, Jared Sullinger, Jason Terry, Chris Wilcox

Došli:
Jason Collins (Atlanta), Dionte Christmas (Houston), Micah Downs (Novgorod), Kris Joseph (Syracuse), Rob Kurz (Nancy) Courtney Lee (Houston), Fab Melo (Syracuse), Darko Milièiæ (Minnesota), Jamar Smith (Prostejov), Jared Sullinger (Ohio State) i Jason Terry (Dallas)

Otišli:
Ray Allen (Miami), Marquis Daniels (Milwaukee), Keyon Dooling (mirovina), Ryan Hollins (L.A. Clippers), JaJuan Johnson (Houston), E’Twaun Moore (Orlando), Aleksandar Pavloviæ (Portland), Mickael Pietrus, Greg Stiemsma (Minnesota) i Sean Williams

Veliku prašinu podigao je odlazak Raya Allena u “ljutite” rivale Miami Heat, ali to je sada zgotovljen posao i nema potrebe to dodatno komentirati. Boston je ostao bez najboljeg tricaša u povijesti lige, ali kao njegove zamijene dovedeni su Jason Terry i Courtney Lee, koji bi ga trebali dostojno zamijeniti. Odlazaka i dolazaka još ima velik broj, ali najznaèajnije ime meðu dolascima je još Jared Sullinger, a iako nije ondje naveden, možemo dodati i Jeffa Greena. Green je propustio cijelu prošlu sezonu zbog problema sa srcem koji su sada iza njega i pred njim je iznimno važna sezona u kojoj mora pokazati da može biti voða “druge” ekipe, odnosno igraèa s klupe. Draft sreæa ih je “pomazila”, u ruke im je pao Sullinger, koji je zbog problema s leðima pao desetak mjesta na draftu, a oni su bili spremni riskirati s njime. Ako ne bude imao problema s ozljedama, sigurno æe imati velikog utjecaja na igru Bostona.

Bostonova snaga ostat æe igra u obrani. Kao središnja figura stoji Kevin Garnett, jedan od najboljih obrambenih igraèa lige, vanjsku liniju branit æe Rajon Rondo, Courtney Lee te možda i najbolji igraè u ligi koji vrši pritisak na igraèa s loptom, Avery Bradley (koji æe zbog oporavka od operacije ramena propustiti poèetni dio sezone). Pierce æe takoðer dati svoj veliki obol obrambenoj igri i èesto biti zadužen za èuvanje najboljih protivnièkih igraèa. Problem bi mogao biti s visokim igraèima, koji ipak nisu dovoljno visoki da mogu konkurirati najboljim centrima lige, ali pod vodstvom Doca Riversa i timskom obranom sigurno æe ponovno biti meðu najboljima u tome dijelu igre. S tim ciljem doveden je i Darko Milièiæ, koji æe imati zadatak boriti se protiv suparnièkih “teškaša”, kao i rookie Fab Melo.

Možemo oèekivati i skok u napadaèkoj igri. Prošle sezone su bili u pet najgorih napadaèkih ekipa po broju postignutih poena, no razlozi za napredak su oèiti. Rajon Rondo prošle sezone nije imao dovoljno igraèa koji æe uz njega istrèavati kontre nakon dobre obrane ekipe, ali sada se to mijenja. Jeff Green je upravo jedan od igraèa kojima takva igra odgovara, a slièno vrijedi i za Leeja i Bradleyja, a i Terry æe se više puta naæi u brzom protunapadu nego Allen prošle sezone. To bi trebalo poveæati broj lakih poena Bostona, što im oèajnièki treba.

Klupa æe ove sezone takoðer biti šira, Terry æe biti šesti igraè, a o njemu ne treba puno trošiti rijeèi, igraè je koji šuterski uvijek može preokrenuti susret u korist svoje momèadi, a i rasteretit æe Ronda, Piercea i Garnetta u napadaèkim kreacijama momèadi. Courtney Lee se specijalizirao za igru u obrani, istrèavanje kontri i pogaðanje trica iz kuta, kojih æe sigurno dovoljno ispucati jer æe mu ih Rondo “namjestiti” nekoliko tijekom svake utakmice. Green je èovjek koji nije šuter, no aktivan je u napadu i stvara probleme protivnicima jer protiv nižih igraèa može odigrati leðima, a protiv viših može iskoristiti svoju brzinu kako bi prošao kraj njih i završio akciju polaganjem, što æe biti njegovo glavno oružje, uz istrèavanje kontri. Veliku ulogu imat æe draft izbor Jared Sullinger koji ima sjajno razumijevanje igre i bez problema æe se uklopiti u sastav Bostona. Tijekom predsezonskih utakmica pokazao je sjajnu sposobnost hvatanja skokova, koja æe biti iznimno vrijedna Celticsima koji su u skakaèkoj igri imali velikih problema prošle sezone. Važna æe biti njegova uloga i zbog potrebe odmaranja Kevina Garnetta, kojega æe trener Rivers pokušati što više odmoriti tijekom utakmica regularne sezone jer svi u Bostonu znaju koje je najvažnije doba godine, odnosno sezone – doigravanje. Tu je i rookie Fab Melo, koji je u obrani vrlo dobar, a u napadu katastrofalan, tako da je upitno koliku æe on minutažu imati ove sezone.

Poseban odlomak zaslužuje razigravaè Rajon Rondo, koji æe voditi igru Bostona i od koga se oèekuje da nastaviti podizati svoje brojke iz prošle godine koje su iznosile 11,9 poena i 11,7 asistencija po utakmici. Broj asistencija teško da može podiæi, ali broj poena sigurno može, a najbolji put za to je rad na šutu. U dosadašnjem dijelu karijere protivnici su mu omoguæavali slobodan šut koji je rijetko “uzimao” a još rjeðe pogaðao, a ako uspije taj dio igre dovesti na pristojnu razinu naæi æe se u krugu kandidata za najkorisnijeg igraèa lige.

Slabost Bostona je starost dvojice kljuènih igraèa, Paula Piercea i Kevina Garnetta. S 35 (Pierce) i 36 (Garnett) godina svake sezone potrebno im je sve više odmora, a i vrijeme potrebno za oporavak od ozljeda se produžuje. Zbog toga æe biti potrebno dodatno smanjiti njihovu minutažu, a tu æe najveæe uloge imati kvaliteta igre Greena (za odmor Piercea) i Sullingera (za odmor Garnetta). Odlaskom Allena izgubili su pouzdanu opasnost izvan linije s tri poena, a ako Rondo ostane na lošim postotcima šuta to æe omoguæiti protivnicima da igraju uže u obrani i tako onemoguæe prodore pod obruè igraèima Bostona, te æe njihov napad ponovno imati velikih problema. Zbog toga æe veliku važnost, kao što smo veæ spomenuli, imati brza tranzicija nakon obrane koja æe ponovno biti na vrhunskoj razini. Nakon Garnetta nemaju pouzdanog visokog igraèa, tako da bi ponovno mogli imati problema sa skakaèkim dijelom igre (prošle su sezone bili najlošija momèad u ligi po broju uhvaæenih skokova).

Prognoza: Drugo mjesto na Istoènoj konferenciji

Obrana æe ostati na sliènoj razini kao prošle sezone, napad æe biti nešto bolji i to æe utjecati na skok do drugog mjesta Istoka, odmah iza Miamija, koji je individualno gledajuæi ipak kvalitetniji.

Latest Posts

NE PROPUSTITE