Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Chicago Bulls

Momèad Chicago Bullsa je u prošloj sezoni ponovila uspjeh iz sezone 2010/11, osvojivši opet prvo mjesto regularnog dijela sezone u Istoènoj konferenciji s omjerom pobjeda i poraza 50-16. Meðutim, snovi o borbi za naslov propali su u doslovno jednoj sekundi, toènije kada je u nespretnom doskoku voða momèadi, Derrick Rose, na prvoj utakmici prvog kruga doigravanja protiv Philadelphia 76ersa potrgao ligamente koljena. Unatoè pobjedi u toj prvoj utakmici, Bullsi bez bivšeg MVP-a lige nisu mogli izbaciti borbene 76erse (2:4).

Trenutni roster za sezonu 2012/13:
Ryan Allen, Marco Belinelli, Carlos Boozer, Jimmy Butler, Luol Deng, Taj Gibson, Richard Hamilton, Kirk Hinrich, Marko Jariæ, Nazr Mohammed, Joakim Noah, Vladimir Radmanoviæ, Nate Robinson, Derrick Rose, Marquis Teague

Došli:
Ryan Allen, Marco Belinelli, Jimmy Butler, Kirk Hinrich, Marko Jariæ, Nazr Mohammed, Nate Robinson, Vladimir Radmanoviæ, Marquis Teague

Otišli:
Omer Asik, Ronnie Brewer, Kyle Korver, John Lucas, CJ Watson

Chicago Bullsi u predstojeæu sezonu ulaze kao jedna od veæih nepoznanica u ligi. Sve æe ovisiti o brzini oporavka Derricka Rosea, i razini na kojoj æe on biti kad ponovo kroèi na NBA parkete. Toèna procjena brzine njegovog oporavka još nije donesena, a u medijima se možemo èitati prognoze o povratku veæ u sijeènju, ali i one koje otvaraju moguænost Roseovog propuštanja kompletne sezone kako bi se do kraja zalijeèio i bio onaj stari na ulasku u sezonu 2013/14. Sam je Rose izjavio kako neæe žuriti te ako bude potrebno spreman je propustiti i cijelu sezonu kako bi se u potpunosti oporavio od operacije.

Zbog te neizvjesnosti s prvom zvijezdom momèadi, ove sezone na Bullse nitko ozbiljnije ne raèuna. Kao kandidati za najviše pozicije se prije Bullsa spominju Heat, Boston, Indiana, Philadelphia, te Netsi i Knicksi, što je zapravo i realna situacija iz sadašnje perspektive neizvjesnosti oko Rosea.

Bez njega æe momèadi nedostajati ona udarna igla u napadu i voða na terenu. Boozer, Noah, Hamilton i Deng su svakako kvalitetni igraèi, no nitko od njih nije predodreðen za igraèa koji bi mogao voditi momèad prema vrhu. Nadalje, pozicija razigravaèa je prošla u rosteru Bullsa potpunu “rošadu”. Drugi i treæi prošlosezonski playjevi, C.J. Watson i John Lucas, su napustili Chicago, dok su nova lica povratnik Kirk Hinrich i rookie Marquis Teague (brat Jeffa Teaguea iz Hawksa). Ovaj dvojac æe izostankom Rosea morati iznijeti golem teret za koji nijedan realno nisu u najboljim godinama. Hinrich je veæ odigrao svoje najbolje utakmice, dok one pred Teagueom one tek predstoje, ali malo vjerojatno da æe se dogoditi u prvoj sezoni.

Gubitak drugog centra i odliènog defenzivca Omera Asika djelomièno je nadoknaðen dovoðenjem prekaljenog veterana Nazra Mohammeda, no unatoè tome bi tandem pod obruèima Taj Gibson – Carlos Boozer mogao ove sezone biti viðeniji no što je to bio sluèaj u prethodne dvije.

Odlazak Ronnieja Brewera i Kylea Korvera je na tržištu solidno pokriven. Marco Belinelli je odigrao na poziciji “dvojke” prošle sezone u New Orleansu nekoliko odliènih utakmica, dok Vladimir Radmanoviæ još uvijek može bez problema pogoditi otvorenu tricu. Tu je i omaleni Nate Robinson, koji æe sigurno imati par utakmica u kojima æe biti onaj neoèekivani impuls s klupe koji bi mogao utjecati na konaèan ishod utakmice.

Najjaèa strana Bullsa æe i bez Rosea biti njihova obrana. Trener Tom Thibodeau je vrhunski strateg posebice na defenzivnom planu, te æe i ove sezone svakoj ekipi biti problem “natrpati” koš Bullsa. Meðutim, problem za momèad æe svakako predstavljati ofenzivni dio igre. Bez pravog go to igraèa i kvalitetnog razigravaèa teško æe Bullsi biti u gornjoj polovici momèadi po napadaèkoj efikasnosti. Visoka linija Noah-Boozer (Gibson) – Deng æe svakako biti nositelj igre momèadi, dok æe na niskim pozicijama (barem do povratka Rosea) Bullsi imati mnogo problema s pariranjem najboljim momèadima u ligi.

Prognoza: šesto mjesto Istoène konferencije

I ako Rose pauzira cijelu sezonu, Bullsi su i dalje playoff momèad u Istoènoj konferenciji. U sluèaju bržeg Roseovog oporavka i spremnosti za drugi dio regularnog dijela sezone, playoff sigurno neæe izmaknuti. Meðutim, uspjeh od protekle dvije sezone (prvo mjesto konferencije) nerealno je oèekivati, kao i prolazak više od eventualno jedne runde doigravanja.

Latest Posts

NE PROPUSTITE