Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Dallas Mavericks

Dallas Mavericksi su prošlu sezonu završili na sedmom mjestu Zapadne konferencije što im je donijelo suèeljavanje s Thunderom kojeg su godinu dana ranije izbacili u finalu Zapada. Bez obzira što rezultat pokazuje 4-0, tri od te èetiri utakmice su mogle otiæi u Dallasovu korist meðutim nisu. Nakon ispadanja Mavsi su se veæ okrenuli tržištu slobodnih igraèa gdje su ciljali dovesti Derona Williamsa i napraviti trade za Dwighta Howarda, ali ni jedan ni drugi nisu došli u Dallas pa su se Mavsi morali zadovoljiti sa “sporednim glumcima” na tržištu slobodnih igraèa.

Trenutni roster za sezonu 2012/13:
Josh Akognon, Rodrigue Beaubois, Elton Brand, Vince Carter, Darren Collison, Jae Crowder, Jared Cunningham, Bernard James, Dahntay Jones, Dominique Jones, Chris Kaman, Shawn Marion, O.J. Mayo, Dirk Nowitzki, Delonte West, Brandan Wright.

Otišli:
Kelenna Azubuike, Brian Cardinal, Brendan Haywood, Yi Jianlian, Jason Kidd, Ian Mahinmi, Lamar Odom, Jason Terry i Sean Williams.

Došli:
Josh Akognon, Elton Brand, Darren Collison, Jae Crowder, Jared Cunningham, Bernard James, Dahntay Jones, Chris Kaman i O.J. Mayo.

Vodstvo Mavericksa (Mark Cuban) pokušava sve kako bi dovelo odliène slobodne igraèe i zato je veæina igraèa potpisana na jednogodišnje ugovore, što može negativno utjecati na ekipu jer æe igraèi htjeti imati što bolju statistiku kako bi im se produžio ugovor, a to za posljedicu može imati zanemarivanje timske igre.

Mavsi su prošle godine bila jako stara ekipa, ali opet su bili osmi u ligi po broju dopuštenih poena po susretu što je zaista dobro uzevši u obzir kako su neki pojedinci igrali obranu. Tu se prije svega misli na Jasona Kidda koji nije mogao apsolutno ništa napraviti u obrambenom segmentu protiv mladih i brzih razigravaèa, a dovoðenje upravo takvog tipa igraèa (Collisona) bi to trebalo promijeniti. Collison se veæ dokazao kako može biti startni playmaker u ovoj ligi i definitivno æe biti pojaèanje kako u obrambenom tako i u napadaèkom segmentu Mavsa.

Jason Terry je takoðer veæ poèeo znaèajno opadati u svojoj igri, a Mavsi su takoðer i njemu našli odliènu zamjenu. O.J. Mayo je treæi izbor drafta iz 2008. godine koji nije postao ono što su mnogi mislili, a to je zvijezda u NBA. Mayo je nakon mukotrpnih sezona odigrao zadnju sezonu kao šesti igraè i vidjelo se kako mu to ne odgovara, on želi što više igrati, a Mavsi su mu upravo to omoguæili. Treæe bitno pojaèanje za Mavse je Chris Kaman, All-Star igraè iz 2010. godine, koji æe nadoknaditi rupu u obrani odlaskom Haywooda, ali za razliku od njega Kaman je i odlièan igraè u fazi napada. Uz ta tri pojaèanja može se oèekivati kako æe upravo oni pomoæi Mavsima da dignu svoju napadaèu igru, prošle sezone su bili 20. u ligi po broju postignutih poena.

Napad æe se kao i inaèe vrtjeti oko Dirka Nowitzkog kojeg ne treba puno predstavljati, 213 centimetara ubojiti šuter kojeg godine zasad ne usporavaju, prošle godine je slabo krenuo u sezonu meðutim ovo ljeto je imao dosta odmora i vjerujemo kako æe Dirk krenuti 100 posto spreman u sezonu.

Što se tièe obrane, ovdje Mavsi nemaju briga jer su prošle sezone bili osmi po broju primljenih poena po utakmici. Jedan od najboljih obrambenih igraèa, Shawn Marion æe i ove godine nastaviti istim ritmom, a uz dodatak mladih bekova može se oèekivati kako æe i ove godine igrati odliènu obranu, ako ne i bolju.

Maverickse je u zadnjih par sezona krasila duga klupa, a to æe biti sluèaj i ove godine. Nakon što su se odrekli prava na Tylera Zellera dobili su zauzvrat tri odlièna igraèa s klupe. Jared Cunningham, Jae Crowder i Bernard James su se veæ u ljetnoj ligi dokazali kako su bili odlièan potez vodstva Mavsa te da æe ove godine biti važne karike s klupe. Osim rookieja, s klupe æe takoðer ulaziti Delonte West, Roddy Beaubois, Vince Carter i Brandan Wright.

Prognoza: Dovoljno za playoff, ali ništa više od toga

Mavsi su veæ godinama u playoffu i to bi mogli ponoviti i ove sezone, ako dovoljno brzo uigraju momèad jer imaju dosta novih igraèa. U doigravanju æe “naletjeti” na neku od najboljih ekipa Zapada i ondje æe njihova sezona završiti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE