Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Denver Nuggets

Denver Nuggetsi, momèad iz hladnog Colorada, u novu sezonu ulaze s nadom da æe ponoviti ono što su napravili zadnjih devet sezona – ulazak u doigravanje. Meðutim, od tih devet ulazaka, njih osam je završilo na samom startu puta, u prvoj rundi, dok su samo 2009. godine otišli sve do finala Zapada. Nova lica su tu, trenerski majstor i veliki borac George Karl još uvijek je glavni kormilar, a navijaèi kluba su zasigurno sretni i zadovoljni novim pojaèanjima.

Nakon prošlogodišnjeg ispadanja u prvoj rundi i prvoj pravoj sezoni bez Carmela Anthonyja, Nuggetsi su igrali lijepu i atraktivnu napadaèku košarku te su bili prva momèad po prosjeku zabijenih poena (104), ali takav scenarij veæinom donese potpuno obrnute obrambene brojke te su Nuggetsi bili tek predzadnja ekipa lige po defenzivnom uèinku. Iako su bili loši u obrani, Nuggetsi su u prvoj rundi dobro namuèili Los Angeles Lakerse te su izbaèeni tek nakon sedam utakmica.

Trenutni roster za sezonu 2012/13:

Ty Lawson, Andre Iguodala, Danilo Gallinari, Kenneth Faried, Javale McGee, Andre Miller, Corey Brewer, Wilson Chandler, Anhtony Randolph, Kostas Koufas, Evan Fournier, Quincy Miller, Timofey Mozgov, Jordan Hamilton, , Julyan Stone, Ben Uzoh

Došli:

Andre Iguodala (Philadelphia 76ers), Evan Fournier (Poitiers, Francuska), Quincy Miller (Baylor), Ben Uzoh (Toronto Raptors)

Otišli:

Arron Afflalo (Orlando Magic), Al Harrington (Orlando Magic), Chris Andersen (amnestiran, trenutno bez ugovora), Rudy Fernandez (Real Madrid)

Denver Nuggetsi izgledaju skoro identièno kao i prošle sezone, a izgleda da æe igrati isti košarkaški sistem. Napadaèki æe biti jedna od boljih momèadi lige, dok æe timska obrana opet biti na dnu, ili u najboljem sluèaju po sredini lige. Nuggetsi su, što se tièe razmjene igraèa i draftiranja, ostali možda i najsliènija momèad ako æemo usporeðivati prošlu sezonu. Otišao je Arron Afflalo, došao je gotovo isti tip igraèa, Andre Iguodala. Obrambeno malo bolji od Afflaloa, ali šuterske brojke su gotovo identiène. Bivša zvijezda Sixersa novoj momèadi æe zasigurno donijeti svoju polivalentnost i dobru igru na obje strane terena, ali veliki napredak, ili nekakvu košarkašku revoluciju u Denver donijeti neæe.

Nuggetsi su na draftu izabrali dva vrlo dobra igraèa. Iz Francuske su doveli beka Evana Fourniera te su s 20. pickom napravili dobar posao. Fournier bi trebao biti izvrstan igraè s klupe, lošija verzija Jamesa Hardena, a dobro æe se uklopiti i u tranzicijsku igru Denvera jer mu takav stil igre odgovara zbog brzine. U drugoj rundi drafta Nuggetsi su 38. izborom uzeli 208 centimetara visoko krilo sa sveuèilišta Baylor, Quincyja Millera koji je prošle NCAA sezone izabran kao najbolji freshman konferencije Big 12.

Daleko najveæi problem Nuggetsa, uz timsku obranu, predstavlja i šut za tri poena. Tijekom odmora i traženja novih pojaèanja èelnici kluba nisu doveli nijednog klasnog tricaša, dok æe Danilo Gallinari imate problema jer neæe igrati ulogu spot-up šutera, veæ æe se uz razigravaèa Tya Lawsona nametnuti kao prva napadaèa opcija. Takav scenarij je prošle sezone Talijana bacio na samo 41 posto šuta iz polja, a ove godine velikog napretka ne bi trebalo biti. Unatoè svim navedenim “minusima”, Nuggetsi æe i sljedeæe sezone biti ekipa za doigravanje, što na jakom Zapadu itekako znaèi. Njihova dubina i izuzetna klupa donijeti æe pobjede kod teških gostovanja, a umor ne bi trebao biti veliki problem jer æe George Karl dobro rasporediti minutažu.

Unutarnja igra ponovno æe se svesti na tandem JaVale McGee – Kenneth Faried. Iako je McGee “atleta bez mozga”, možda sljedeæe godine i pokaže nekakav napredak u post igri, posebno u obrani – valjda ga je Hakeem Olajuwon nauèio neèemu ovo ljeto. Kenneth Faried je Nuggetsima došao kao savršen novak prošle sezone, puno bolji od Jordana Hamiltona – borben, hvata skokove, napadaèki zna zabiti, a za samo 22 minute na terenu zabijao je 10 poena uz 7 skokova i šut iz igre od 58 posto. Od Manimala se oèekuje najveæi napredak, a George Karl æe mu zasigurno poveæati minute na parketu. Kao zamjene ovom dvojcu nameæu se svestrani Anthony Randolph koji æe, uz napadaèki sistem i dobrog trenera, možda prikazati svu raskoš svog talenta te Europljani Kosta Koufos i Timofey Mozgov, dva diva koji samo svojom visinom èine ogromnu razliku na parketu. Karl æe sljedeæe sezone dobro eksperimentirati s visokim igraèima, posebno oko mjesta u prvoj petorci.

Ty Lawson se u zadnje dvije sezone nametnuo kao glavna zvijezda ekipe – mladi razigravaè donijeti æe brza polaganja, slash igru prema košu, razigravanje suigraèa te šuteve izvana. Leða æe mu èuvati Andre Miller koji æe ulaziti s klupe, a svojim iskustvom i veteranskim znanjem trebao bi pomoæi Lawsonu u napretku i pravilnom razvijanju karijere. Od igraèa s klupe još treba navesti letaèa Coreya Brewera i Wilsona Chandlera od kojih æe se tražiti uloga instant offense igraèa koji u samo nekoliko minuta mogu zabiti mnoštvo poena i preokrenuti susret.

Prognoza: šesto mjesto na Zapadnoj konferenciji

Nuggetsi su duboki, možda i najdublja momèad lige, a to je velika, ogromna prednost koja se najbolje pokazala u zadnjih godinu i pol kada su oba puta bez problema ušli meðu najboljih osam na Zapadu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE