Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Golden State Warriors

Golden State Warriorsi su jedna od ekipa koja bi mogla poremetiti raèune bilo kome ove sezone i ušuljati se u playoff. No to uvelike ovisi o nekoliko faktora, a jedan od kljuènih su ozljede. Svake godine Warriorsi ulaze u sezonu sa solidnom ekipom i prièama o potencijalnom ulasku u doigravanje, ništa drugaèije nije ni sada.

Trenutni roster za sezonu 2012/13:
Harrison Barnes, Kent Bazemore, Andris Biedrins, Andrew Bogut, Stephen Curry, Festus Ezeli, Draymond Green, Jarrett Jack, Richard Jefferson, Charles Jenkins, Carl Landry, David Lee, Brandon Rush, Klay Thompson, Jeremy Tyler

Došli:
Harrison Barnes, Jarrett Jack, Kent Bazemore, Carl Landry, Festus Ezeli, Draymond Green

Otišli:
Dorell Wright (Sixers), Mickell Gladness (Heat), Dominic McGuire (Raptors), Mikki Moore (Sixers), Nate Robinson (Bulls), Chris Wright (Raptors)

Novi trener i njegova vizija o stvaranju momèadi koja æe se iz run’n’gun igre transformirati u jednu sporiju, obrambeno orijentiranu brzo je krahirala, san o doigravanju raspršen, a igraè koji je trebao biti lice franšize poslan u Milwaukee.

Tim su potezom i službeno objavili kapitulaciju te zapoèeli s još jednim rebuildingom. Ovoga puta nisu doveli nekoga ko odgovara profilu igraèa za run n’gun ekipu veæ nekoga tko æe svojom igrom u napadaèkom i, ono što je još važnije, obrambenom dijelu igre uvelike pomoæi Warriorsima u toj transformaciji i ostvarivanju trenerove vizije.

Andrew Bogut bi mogao biti ta prevaga koja æe prekinuti godišnja druženja izmeðu Warriorsa i Adama Silvera na izvlaèenju ping-pong loptica i stvoriti momèad sposobnu prekinuti dugogodišnji playoff post. No tu se vraæamo na onaj kljuèni faktor – ozljede.

Nije sporno da je Bogut jedan od elitnih centara u ligi, veæ je sporna njegova povijest bolesti. U zadnjih 6 sezona samo je jednom odigrao više od 70 utakmica i to prije pet godina. Prvo jeziva ozljeda lakta, zatim problemi s gležnjom držali su ga izvan pogona dosta dugo što se odrazilo i na njegovom napadaèkom uèinku. Sreæom napadaèkog oružja ekipa iz Oaklanda ima na pretek.

Uz glavnog nositelja igre Stephena Curryja, koji takoðer muku muèi s ozljedama, tu je Klay Thompson koji æe pokušati prenjeti dobre predstave iz svoje rookie kampanje u novu sezonu. Thompson je odlièno iskoristio odlazak Monte Ellisa. Toliko dobro da ga neki veæ sad usporeðuju s Reggiejem Millerom jer 40-postotni šut za tri poena rijetko viðamo kod novopridošlica. Tu je takoðer i uvijek konstantan David Lee koji iz godine u godinu radi samo ono što zna i radi to odlièno. Obrambeno limitiran do granice užasa, ali zato u napadaèkom dijelu rastura.

Bob Myers, generalni menadðer Warriorsa, obavio je dobar posao ovog ljeta. Dovedena su dva odlièna veterana, Jarrett Jack i Carl Landry, a dobra pozicija na draftu osigurala im je najbolje rookie krilo u klasi, Harrisona Barnesa, te dva potencijalno korisna igraèa – centar Festus Ezeli, koji neodoljivo podsjeæa na propali projekt zvan Ekpe Udoh, i još jedno nisko krilo Daymond Green.

Potpisom na novi, dvogodišnji, ugovor Brandon Rush je potvrdio koliko mu je dobro sjela promjena okoline nakon tri godine u Indiani. Poboljšao se u svim aspektima igre i postao jedna od kljuènih karika sa klupe Warriorsa. Dobra obrana i solidan šut uz dobru visinu za svoju poziciju te atletizam moglo bi biti dovoljno da ga Jackson smjesti u poèetnu petroku.

Za tu poziciju se mora boriti sa igraèem na zalasku svoje karijere i igraèem koji tek zapoèinje svoju karijeru. Prvi je Richard Jefferson kojem je uèinak veæ godinama u padu. Prošle je sezone dotaknuo samo dno po pitanju postotka šuta, broju skokova i postignutih koševa. Iako napadaèki nije ono što je nekad bio, u obrani i dalje radi pristojan posao.

Još jedan kandidat za tu poziciju je veæ ranije spomenuti Harrison Barnes. Produkt sveuèilišta North Carolina u ligu dolazi sa popriliènom dozom publiciteta. Odliène fizièke predispozicije èine ga dobrim obrambenim igraèem, a dobar vanjski šut mogao bi biti upravo ono što Warriorsi traže, ukratko – mlaða verzija Luola Denga.

Prognoza: Borba za playoff

Myers i Jackson su složili zanimljivu ekipu ove godine sa nekoliko dobrih i talentiranih igraèa na svakoj poziciji. Ukoliko svi ostanu zdravi, pogotovo Bogut, Warriorsi imaju dobre šanse za doigravanje. U protivnom mogu odma poèet planirat izlet u New York na izvlaèenje loptica za draft.

Latest Posts

NE PROPUSTITE