Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Heatovi igrači od zadatka

Miami Heat je ekipa koja je odlaskom LeBrona Jamesa izgubila svoj status glavnog favorita za NBA prsten i to je pokazala prošla sezona kada nisu uspjeli ući u playoff. To je neko generalno mišljenje koje po meni nije tačno. Iako nisu direktni favoriti, po meni će se ove sezone, ako bude zdravlja naravno, vratiti na kolosijek pobjeda i biti barem treći na Istoku. Sada bi vi rekli da je to zato što je tu Goran Dragić kao taj treći igrač, a tu su naravno lice franšize Dwayne Wade i jedan od pet najboljih krilnih centara u ligi Chris Bosh. Međutim, iako su oni ti nositelji igre, smatram da je bitnije šta će uraditi pomoćna ekipa koju predvode Luol Deng i Hassan Whiteside iz prve petorke, te Mario Chalmers, Gerald Green, Justise Winslow, Josh McRoberts i Amar’e Stoudemire sa klupe. Vrijeme je da se pozabavimo jednom od „najdubljih“ ekipa u NBA ligi ove sezone.

Krenuti ćemo sa dva startera, a to su Deng i Whiteside. Luol Deng je dokazani scorer i čovjek koji je jedan dobar veteran. Startno nisko krilo u Miami je došlo iz Clevelanda kada je LeBron otišao u drugom pravcu, a u jednoj sezoni za Miami Deng je bio standardno solidan. Ono što je zanimljivo kod njega je da od prve sezone u NBA ligi ima uvijek dvocifren broj poena u prosjeku te se radi o igraču koji je vrlo nametljiv u obrani i može zasmetati i najboljima u ovoj ligi. Dragić i Wade nisu elitni defanzivni igrači tako da će čuvanje najboljeg igrača (pod uslovom da nije centar) ići njemu u opis posla. Također, osim trice može igrati i krilnog centra i širiti obrane svojim, recimo prihvaljivim, šutem za tri poena. Šut sa distance mu nije iznadprosječan ali za njegovu poziciju je prolazan.

Hassan Whiteside je čovjek koji je prošle godine imao najbolji omjer plaće i igre na terenu – za malo manje od 800 tisuća dolara, Miami je dobio elitnog rim-protectora i ofanzivnu silu pod košem. Igrač kojeg košarkaški život baš i nije mazio napokon je došao na svoje i sada se sprema za statistički četvrtu, ali realno drugu sezonu u NBA ligi. U 48 utakmica, Whiteside koji je svoj kruh zarađivao igrajući u Libanonu imao je blizu 12 poena uz „okruglo“ 10 skokova, pri tome imajući 2.6 blokade i sve to za malo manje od 24 minute na parketu. Ofanzivni i defanzivni rejtinzi su mu bili na rangu All-stara ali treba malo povući ručnu. Moramo sačekati ovu krucijalnu drugu sezonu kada se dijamant odvaja od granita, i vidjeti ćemo u koju kategoriju će spasti Whiteside. Da li može da se približi brojevima koje je imao prošle godine? Da li može da smanji broj ličnih kako bi duže ostao na parketu? Da li može da igra sa Boshom s kojim je proveo mal broj minuta na parketu prošle godine? To su sve pitanja koja ne možemo još odgovoriti, ostaje nam samo da gledamo Miami i da vidimo kako će se uklopiti duo Bosh-Whiteside.

hassan-whiteside

Preći ćemo lagano na bench mob Miamija koji sam po sebi izgleda bolje nego prva petorka nekih NBA „ekipa“. Od koga krenuti nego od prvog, a to je razigravač imena Mario Chalmers. Chalmers je bivši starter a sada još jedan dio Miamijeve opasne klupe. Neće sigurno startati umjesto treće zvijezde Dragića a sa klupe po meni može napraviti još više damagea. Tokom Kraljeve ere na Floridi Marija su vrlo često zvali najvećom rupom u tim timovima, ali ja u njemu vidim jednog odličnog back-up razigravača. Može dodati, može pogoditi tricu a i nije skroz loš defanzivac, sve u svemu prosjek. Gledajući jednu zanimljivu analizu na internetu sam našao kako je Chalmers igrač koji je među najbližim, statistički, da bude čisti prosjek za playa u NBA ligi. U svakom slučaju, nije loše za 34. izbor na draftu i nekoga tko je plaćen samo $4 milijuna.

Čovjek koji je već duži niz godina odličan šesti igrač je Gerald Green a njega nikako ne vidim kao NBA startera. Jednostavno, bolje se snalazi igrajući protiv drugih petorki i tu je našao svoje mjesto pod suncem. Kada smo kod sunca, on je prošlu godinu proveo u Sunsima gdje je bio drugi izbor na mjestu beka šutera, odmah iza Erica Bledsoea a sada će biti drugi izbor iza legende Heata, Dwaynea Wadea. 30-godišnjak koji je u ligu ušao direktno iz srednje škole još 2005. kada su ga kao 18. birali Boston Celticsi potpisao je veteranski jednogodišnji ugovor sa Miamijem za malo ispod $1.4 miliona, a za mene je to jedan od boljih poteza koji nije dobio tako veliku medijsku pažnju. Green je odličan atleta sa solidnim šutem za tri poena i jedan poprilično potentan scorer od kojeg se ne očekuje mnogo. Kako ne bi predugo pričao o Greenu, samo pogledajte što to točno radi Jamal Crawford u Clippersima i to je ono što se očekuje od Greena – da uđe kako bi se Wade odmorio, šutne par trica i vrati se na klupu. Inače može igrati i nisko krilo, ali tu neće dobiti mnogo šanse jer Deng ima snage da igra mnogo minuta a odmah iza njega u rotaciji je rookie i čovjek o kojem ću sada pričati, Justise Winslow. Naravno, tu je i James Ennis ali od njega ne očekujem mnogo pored dvojca Deng-Winslow.

Winslow je osoba zbog koje je svijet pomislio kako se Pat Riley bavi crnom magijom. Naime, da ti takav igrač padne na deseto mjesto nakon par u najmanju ruku upitnih izbora (prvenstveno Kristaps Porzingis kao četvrti i Frank Kaminsky kao deveti), stvarno moraš imati sreće. Winslow je sa svojim fizičkim predispozicijama možda budući defanzivac godine. Teško je to naravno sada reći, ali što da ne? Ovo je doba kada igrači poput njega dobijaju tu nagradu a on je sličan kao Deng – može braniti četiri pozicije vrlo dobro. Posjeduje dobru snagu, istančan košarkaški IQ i agresivan je u obrani. Nitko sa sveučilišta ne dolazi savršen, pa tako to nije ni Winslow. Naime, ofanziva će biti veliki problem u NBA ligi za mladića sa sveučilišta Duke. Tokom NCAA sezone imao je solidne brojeve ali NBA je potpuno druga priča. Mislim da će mu karijera ići sličnom putanjom kao karijera Kawhia Leonarda – na osnovu svojih fizičkih predispozicija razvijati će svoju obrambenu igru i dignuti je na vrlo visok, elitan nivo, dok će ofanziva ići malo teže. Za 10. izbor, Winslow je krađa drafta sigurno.

Josh McRoberts je sljedeći u ovoj analizi, a po meni on je i najmanje cijenjen u ovoj grupi, mada ja ne vidim što. Po meni, McRoberts je kao pravljen za ovaj današnji period NBA lige kada dominira taj small-ball sa strech četvorkama koje mogu da pogode s perimetra. McRoberts je svoju karijeru napravio u godinu i pol igre u Charlotteu, s kojim je bio u playoffu te je bio vrlo bitan član te ekipe. Sjajno se popunjavao sa Alom Jeffersonom i radio ono što je Big Alu falilo prošle godine – širio igru i bio stvarna prijetnja sa distance, čime je odvlačio tog drugog visokog igrača sa Jeffersona. Nažalost, prva sezona u Heatu bila mu je skraćena ozljedom ali se sada vraća da bude back-up Chrisu Boshu, a ja mislim da će to raditi dobro. Nije neka defanzivna prijetnja ali u napadu zna odigrati vrlo dobro. Glavno oružje je upravo taj šut za tri poena a i poprilično je dobar dodavač za svoju poziciju. Nije nešto naročito dobar u skoku pa tako očekujem da će kampirati na trici i čekati dodavanje. Bosha može zamijeniti u smislu tog vanjskog šuta, ali problem će biti hvatanje skokova, u kojem će vjerojatno pomagati mladi Winslow u drugoj petorci.

justise-winslow

Sada, ja vjerujem kako će Amar’e Stoudemire biti prva rezerva Whitesideu ali to također može biti i Birdman Chris Andersen pa ću tako nekako paralelno spomenuti obojicu. Svakako da bolji rezime ima Amar’e, radi se o šestostrukom All-staru ali isto tako o nekome tko ima problema sa zdravljem. Također, mislim da u skoku prednost drži Andersen koji je pri tome još i naviknut na sistem trenera Erica Spoelstre, pa zbog toga možda i dobije prednost. Pozicija centra će pružiti najviše minuta s obzirom na to da Whiteside zna pretjerati s agresivnošću u obrani, ali mislim da će ih ravnomjerno dijeliti Andersen i Stoudemire. Također treba spomenuti kako je u obrani bolja opcija Birdman. Još treba dodati kako na klupi svoju šansu još čekaju Udonis Haslem, Tyler Johnson, John Lucas III te već spomenuti Tyler Ennis, ali ne treba očekivati neku preveliku kontribuciju od ovih igrača.

Za razliku od prošlog pohoda na titulu Pata Rileya i njegovog Heata, sada je u fokusu jedan all-around dobar tim. Iako se svakom igraču na rosteru može naći mana, ponajviše zdravlje, mislim kako je Heat spreman za povratak među najbolje ekipe Istoka. Ispred njih su sigurno Kraljevi Cavsi, a za poziciju koja garantira prednost domaćeg parketa u prvoj rundi playoffa boriti će se sa Bullsima, Wizardsima, Hawksima i možda Raptorsima. Ostale ekipe na Istoku će se boriti za preostala dva mjesta u postsezoni, a po mom mišljenju tu će se naći Milwaukee i Orlando.

Latest Posts

NE PROPUSTITE