Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Los Angeles Lakers

Nova NBA sezona polako se približava, za desetak dana ekipe otvaraju svoje trening kampove i NBA liga ponovno æe “oživjeti”, a samim time i portal NBACro. Danas zapoèinjemo s objavljivanjem analiza svih 30 NBA momèadi, a prvi na redu su Los Angeles Lakersi.

Los Angeles Lakersi  nisu imali lani sezonu za pamæenje, došli su do druge runde doigravanja u kojoj su izgubili od buduæih finalista, Oklahoma City Thundera s 4:1. Neki bi to okarakterizirali kao dobar rezultat meðutim opæe poznato je da Lakersi dokle god imaju Kobea Bryanta u svojoj ekipi ciljaju na prsten i NBA titulu. Sezonu su završili kao treæi na Zapadnoj konferenciji, gdje su u prvoj rundi izbacili Denver Nuggetse te zatim ispali od spomenutog Thundera. U skraæenoj sezoni su skupili 41 pobjedu, ali treba reæi da je tu dosta bilo domaæih pobjeda jer im jer omjer pobjeda i poraza u gostujuæim utakmicama dosta nizak, toènije 15-18.

Trenutni roster za 2012-13 sezonu :

Kobe Bryant, Steve Blake, Earl Clark, Chris Duhon, Devin Ebanks, Pau Gasol, Andrew Goudelock, Jordan Hill, Dwight Howard, Antawn Jamison, Jodie Meeks, Darius Morris, Steve Nash, Reeves Nelson, Robert Sacre, Greg Somogyi, Metta World Peace

Došli:

Earl Clark (Orlando), Chris Duhon (Orlando), Dwight Howard (Orlando), Antawn Jamison (Cleveland), Jodie Meeks (Philadelphia), Steve Nash (Phoenix), Reeves Nelson (UCLA), Robert Sacre (Gonzaga) i Greg Somogyi (California-Santa Barbara)

Otišli:

Matt Barnes (L.A. Clippers), Andrew Bynum (Philadelphia), Christian Eyenga (Orlando), Josh McRoberts (Orlando), Troy Murphy i Ramon Sessions (Charlotte)

Generalni menadžer Lakersa Mitch Kupchak vjerojatno je povukao najbolje poteze u ligi ovog ljeta. Prvo su od svojih dugogodišnjih rivala, Phoenix Sunsa doveli jednog od najboljih playmakera današnjice Stevea Nasha (istina, koji je veæ lagano u godinama) da bi potom pomoæu velike razmjene doveli najdominantnijeg centra današnjice, Dwighta Howarda. Znalo se i ranije da Lakersi mogu dobiti Howarda meðutim nisu htjeli previše dati za njega, u svim špekulacijama su se spominjali i Bynum i Gasol, ali Kupchak je uspio svojim sposobnostima dati “samo” Bynuma i nekolicinu igraèa uloge. Tim potezima se odmah Lakersi stavljaju kao jedni od favorita za osvajanje ovogodišnje NBA titule.

Najveæe su im prednosti što na pozicijama beka šutera i centra imaju igraèe koji su meðu dva najbolja u cijeloj ligi na svojim pozicijama, Kobea Bryanta i Dwighta Howarda. Takoðer nisu ni Steve Nash i Pau Gasol “za baciti “, može ih se svrstati meðu 5 najboljih na svojoj poziciji. Puno æe se ekipa prestrašiti visokog tandema Lakersa Gasol – Howard koji mogu dominirati na oba kraja terena. Možemo slobodno reæi da æe Lakersi ove sezone primati manje poena nego lani (101,7). Takoðer smo lani vidjeli odliènu suradnju visokih igraèa Lakersa i vjerujemo da ove sezone može biti samo bolja jer je Gasol vjerojatno najbolji dodavaè na poziciji visokog krila, a Howard najbolji finisher  na centarskoj. Problem koji je lani bio, šut za 3 poena, æe se popraviti odlaskom Bynuma i dolaskom Nasha i Jodiea Meeksa, a takoðer æe biti i puno više otvorenijih šuteva jer æe se teže braniti Howarda, a sve te greške u obrani æe vidjeti dirigent Steve Nash. U vremenima kada se rotiraju igraèi Lakersi imaju Antawna Jamisona i Jordana Hilla, no ostaje pitanje može li klupa Lakersa znaèajno pridonijeti igri ekipe.

Najveæi nedostatak je starost nositelja igre. Nash ima veæ 38 godina, Bryant 34, a Gasol 32 godine. Bekovski par ima zajedno 72 godine, samim time su jedni od najstarijih , ako ne i najstariji. Imat æe problema protiv mladih i eksplozivnih igraèa na bekovskim pozicijama, no nadaju se da æe Howard “zakrpati ” rupe propusne vanjske linije. Uzevši sve te godine u obzir poveæava se i rizik od ozljeda, a kada se veæ prièa o ozljedama onda je pitanje kako æe Howard vratiti nakon ozljede leða zbog koje æe propustiti trening kamp Lakersa. Metta World Peace više nije isti obrambeni igraè kao što je nekad bio, no ako uðe spreman u sezonu može uvelike pridonijeti defenzivnoj igri momèadi. Takoðer æe biti veliko pitanje kakvo æe biti stanje u svlaèionici jer je to ipak veliki skup zvijezda i bivših zvijezda, tako da njihov uspjeh uvelike ovisi o stvaranju “kemije” i ekipi. Mike Brown æe morati donijeti prave odluke kako u svlaèionici, tako i na terenu.

Prognoza:

Drugo mjesto Zapadne konferencije

Lakersima æe trebati neko vrijeme da se uigraju, meðutim nakon All-Star pauze æe doæi do igre kakvu æemo i viðati u playoffu, definitivno jedni od favorita ove godine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE