Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Memphis Grizzlies

Memphis Grizzliesi ekipa su koja je veæ nekoliko godina na rubu prelaska u ekipe koje konkuriraju za naslov prvaka, no nikako da naprave taj pomak. Slièna situacija oèekuje se i ove sezone, a danas donosimo analizu momèadi Grizzliesa pred novu sezonu.

Grizzliesi su prošlu sezonu odigrali prema oèekivanjima. Omjerom 41-25 završili su na èetvrtom mjestu Zapada i u doigravanju vodili veliku bitku protiv Los Angeles Clippersa, ali nemaju u ekipi zvijezdu poput Chrisa Paula i to je bio presudni faktor koji je prevagnuo na stranu momèadi iz Los Angelesa. Clippersi su slavili rezultatom 4-3, a Memphis je okonèao svoju sezonu. Memphis svoju igru temelji na èvrstoj obrani, a to pokazuju i brojke jer su peti najbolji u ligi po broju primljenih poena, ali problem je u napadu gdje s 95 poena zabijenih po utakmici drže tek 20. mjesto u ligi. Prošle sezone problem je bio i u ozljedi Zacha Randolpha, koji je odigrao samo 28 utakmica i vidjelo se da to nije bio onaj Z-Bo koji je prije dvije sezone gotovo sam vukao Memphis do polufinala Zapada. Tada nije igrao Rudy Gay, koji je prošle sezone odigrao 65 utakmica i bio prvi strijelac momèadi, ali je i pokazao da ipak nije klasa igraèa koja bi mogla voditi ekipu do znaèajnijeg uspjeha u doigravanju.

Trenutni roster za sezonu 2012/13:
Tony Allen, Mike Conley, Marc Gasol, Rudy Gay, Quincy Pondexter, Zach Randolph, Josh Selby, Darrell Arthur, Hamed Haddadi, Wayne Ellington, Marreese Speights, Jerryd Bayless, Tony Wroten

Došli:
Jerryd Bayless
(Toronto), Wayne Ellington (Minnesota) i Tony Wroten (University of Washington)

Otišli:
Dante Cunningham (Minnesota) i O.J. Mayo (Dallas)

Memphis je gotovo pa održao cijelu ekipu na okupu u odnosu na prošlu sezonu. Otišli su tek Cunningham i Mayo, no trebali bi ih dobro zamijeniti Bayless, Ellington i Wroten. Najznaèajnije ime je Mayo, koji æe od sljedeæe sezone igrati za Dallas. U Memphisu je imao ulogu strijelca s klupe, no nikako se nije uspio u potpunosti uklopiti u ekipu i èinilo se kao da ekipa ne koristi njegov talent do kraja. U Dallasu bi trebao imati veæu minutažu i veæe ovlasti, tako da æe imati priliku dokazati radi li se o “pravom” igraèu ili su njegove promjenjive igre iz Memphisa ipak njegova realnost. Dovoðenjem Baylessa dobili su sliènog igraèa koji æe imati sliènu ulogu, strijelca s klupe, a ta æe uloga dopasti i Waynea Ellingtona. Veliki upitnik stoji nad imenom njihovog izbora drafta, Tonyja Wrotena, za kojeg se smatra da bi mogao ostvariti veliku karijeru u NBA ligi, ali isto tako mogao bi biti i jedan od promašaja. Wroten æe vjerojatno imati ulogu rezervnog razigravaèa, neæe protivnièke ekipe “puniti” koševima, ali æe biti zaslužen za zaustavljanje protivnièkih igraèa, za što ima ogroman potencijal zbog svoje visine, snage i brzine.

Kao što je bilo i prošlih sezona, nastavit æe se i ubuduæe – Memphis æe biti sjajna obrambena ekipa koja igra agresivnu obranu te æe ponovno biti prvi vrhu što se tièe ukradenih lopti (prošle sezone su bili prvi u ligi). Zbog svih tih ukradenih lopti ostvaruju velik broj poena iz kontranapada, što je najveæe oružje Rudyja Gaya koji je nezaustavljiv na “otvorenom” terenu, a pri tome mu uvelike pomaže brzi Mike Conley, dok visoki igraèi Marc Gasol i Zach Randolph imaju ulogu igraèa oko kojih se organizira igra tijekom postavljenih napada. Gasol je odlièan dodavaè i Grizzliesi vole njemu dati loptu na liniji slobodnih bacanja, odakle on može pronaæi slobodnog suigraèa, odigrati 1 na 1 protiv protivnika ili šutirati ako mu obrana dozvoli. Ukoliko sve akcije krenu “po krivu”, mogu se osloniti na Zacha Randolpha koji je gotovo nezaustavljiv kada ga obrana ne udvaja. Prošle sezone je bio problem zbog njegove ozljede, propustio je pola sezone, a i kada se vratio nije bio tako dominantan kao i prije dvije sezone.

Mnogo æe Grizzliesi ovisiti o njemu i njegovom stanju u kojem se pojavi na poèetku trening kampa. Ako ne doðe s viškom kilograma, nego spreman za rad i trening, Grizzliesi æe imati mnogo vremena da “poslože kockice” tijekom trening kampa i budu ravnopravni s ekipama koje æe se boriti za vrh Zapada. Njihov uspjeh ovisit æe o tome koliko se uigraju jer u ekipi imaju brojne igraèe koji mogu postizati koševe, no treba ravnomjerno rasporediti lopte meðu njima. Gay, iako ima sjajan šut, ipak treba manje koristiti “duge” šuteve za dva poena. Treba loptu više dodavati visokim igraèima a zatim se izboriti za poziciju bliže košu, jer bez problema može šutirati preko gotovo svih igraèa na svojoj poziciji. Njihova prednost nad veæinom ekipa bit æe i solidna klupa, imaju talentirane igraèe razlièitih profila koji bi trebali raditi prednost dok igraèi iz poèetne petorke odmaraju. Bayless je sjajan strijelac, Speights je koristan na oba kraja terena, Arthur, koji se vraæa nakon propuštene cijele sezone zbog operacije Ahilove tetive, može bez problema pogoditi šut s poludistance, Wroten æe u obrani “gristi” protiv svih, a Ellington æe pogaðati šuteve koje mu suigraèi namjeste. Ipak, postavlja se pitanje hoæe li to biti dovoljno protiv najboljih ekipa Zapadne konferencije.

Problemi Memphisa su prije svega u napadu. Zbog brojnih igraèa koji mogu postizati koševe dolazi do problema raspodjele lopti meðu njima i èesto se zna dogoditi da akcije dovršava igraè koji nije u najboljoj poziciji. Osim toga, nemaju izrazitih šutera za tri poena, tako da kada se protivnièke obrane “povuku” unutar linije za tri poena teško im je organizirati akciju i stvoriti višak prostora. Takva situacija æe biti i naredne sezone jer nisu u predsezoni uspjeli dovesti izrazite šutere. Conley je s 38 posto pogoðenih trica najbolji šuter za tri poena u ekipi, Ellington je doveden kako bi popravio taj segment igre, ali on je prošle sezone gaðao 32 posto za tricu, tako da ni on nije sjajno rješenje. Sliène brojke ima i Rudy Gay, no njemu bi bilo bolje da igra što bliže košu jer zbog svojih sjajnih atletskih predispozicija može šutirati preko svakog obrambenog igraèa i što je bliže košu bit æe uspješniji. Osim toga, Gay mora popraviti svoje dodavaèke kvalitete, jer brojka od 2,3 asistencije za igraèa koji šutira najviše lopti u ekipi nije dovoljna i sigurno bi Grizzliesi uvelike profitirali ako bi on taj broj podigao na oko 5, èime bi napravio skok naprijed u svojoj igri i bio bliže najboljim igraèima lige, no postaje oèito da ondje nikada neæe biti. Prošle su sezone bili 24. ekipa po broju asistencija u sezoni, što je jedan od razloga njihovog slabog napada, a uzrok je veæ opisan, a zove se Rudy Gay.

Prognoza: Peto mjesto na Zapadnoj konferenciji

Iako su održali ekipu gotovo istom, te se zbog mladosti igraèa može oèekivati njihov napredak, konkurenti na Zapadu su dovodili pojaèanja te æe Memphis sezonu vjerojatno okonèati izmeðu pete i sedme pozicije u konferenciji, a predviðamo im borbu za peto mjesto protiv Denver Nuggetsa i dajemo prednost njihovoj obrani ispred napada Denvera.

Latest Posts

NE PROPUSTITE