Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Milwaukee Bucks

Odavno s manje očekivanja Bucksi nisu dočekali sezonu. Što je pozitivno jer s novim vlasnikom, novim trenerom i novom redizajniranom momčadi mogu okrenuti list i možda početi ispisivati ljepše stranice nego što su bile one prethodne.

Trenutni roster za sezonu 2014/15:

Larry Sanders, O.J. Mayo, Ersan Ilyasova, Zaza Pachulia, Jabari Parker, Jared Dudley, Jerryd Bayless, Giannis Antetokounmpom, Kendall Marshall, Khris Middleton, Damien Inglis, Nate Wolters, John Henson, Johnny O`Bryant

Došli: Jabari Parker, Jared Dudley, Jerryd Bayless, Kendall Marshall, Damien Inglis

Otišli: Jeff Adrien, Miroslav Raduljica, Ramon Sessions, Ekpe Udoh

Za razliku od klasičnih „tankera“ od prošle sezone poput Sixersa ili Magica oni nisu željeli tankirati ali dogodilo se. Njihov bivši vlasnik Herb Kohl navodno nije želio ni čuti za gubljenje utakmica i tankiranje pa je zato naredio GM-u Bucksa Johnu Hammondu prošle sezone da stvori roster koji će se opet boriti za osmu poziciju i playoff. Riješili su se balasta iz prošlosti s kojim nisu bili ni dobri ni loši, JJ Redicka, Monte Ellisa i Brandona Jenningsa, ali su sami sebi, posve bespotrebno, napravili frku potpisavši gomilu lošijih igrača od ovog trojca. Pa su tako među Buckse sletjeli ili dobiveni u tradeu role player do role playera, nabacani bez ikakvog reda i skupljeni kao otpad kojega nitko nije htio preko ljeta potpisati: OJ Mayo, Gary Neal, Luke Ridnour, Caron Butler, Khris Middleton, Ramon Sessions, Zaza Pachulia, Brandon Knight, Jeff Adrien.

Rezultat za trenera Larryja Drewa, inače solidnog trenera (koji je u tri sezone s Atlantom imao uvijek pozitivan omjer pobjeda i poraza)  bio je katastrofalan. U prva tri mjeseca imali su samo 8 pobjeda i čak 38 poraza. Spomenuta ekipa se više-manje raspala. Larry Sanders se ozlijedio u noćnom klubu trošeći bahati novi ugovor koji je dobio od Bucksa, ozlijedili su se Pachulia i Ilyasova, trejdani su Adrien, Ridnour i Neal, Butler je završio u Oklahomi, a O.J. Mayo je potpuno potonuo u formi.

Jedine svijetle točke bili su pouzdani šuter Middleton (12 poena prosječno, 41% za tricu), Brandon Knight (lani najbolji strijelac momčadi sa 17,9 poena) koji bi mogao biti odlična zamjena na razigravačkoj poziciji u dobroj momčadi, mladi John Henson, krilni centar/centar koji je krpao obje centarske pozicije u nedostatku tijela i ubijao se od rada svaku večer kada bi igrao (fantastična atleta i bloker – 1,7 blokada po utakmici lani), a potencijal je na momente pokazivao grčki rookie Giannis Antetekounmpo, čudo prirode na osnovi svojih atletsko-fizičkih predispozicija. Giannis nije impresionirao golim brojkama ali je imao fin all-round učinak s obzirom na to da se radi o igraču koji ima tek 19 godina: 6,8 poena, 1,9 dodavanja, 4,4 skoka i 41% šutom iz igre.

S ovako lošim rosterom i ozljedama koje su ih konstantno napadale nije im bilo teško biti čak ni gori od Sixersa, sezonu su završili s omjerom 15-67.

larry-sanders

I to uopće nije bilo toliko loše za budućnost Bucksa. Stari vlasnik s jednom nogom u grobu prodao je franšizu, došli su novi vlasnici (Wesley Edens i Marc Lasry). Larry Drew koji je forsirao spori tempo i half court napade te igru kroz post također je otišao (postao pomoćnik Davidu Blattu u Cavsima), a sjekira im je upala u med kada su na draftu dobili Jabarija Parkera, bivše krilo Duke i jednog od najvećih talenata u ovogodišnjoj draft klasi, koji im odmah može ubrizgati talenta i kvalitete na roster. Umjesto Drewa novi trener je Jason Kidd koji je za razliku od lani kada je trenirao veterane u Brooklynu ove sezone na raspolaganju ima dječji vrtić.

Kindergarten s kojim se može igrati koliko želi jer u rukama ima nekoliko zbilja fantastičnih košarkaša. Prvi među njima je Parker koji je već najavio da želi igrati četvorku što je za Buckse i dobro i loše. Parker svakako ima tijelo i fizikalije za četvorku, nešto u stilu Carmela Anthonyja i s njim na četvorci Kiddu se otvara prostor na perimetru gdje može ubaciti dodatnog šutera i tako napad učiniti još opasnijim. Parker je rođeni scorer koji svoga čuvara može izvlačiti na perimetar pa onda napadati driblingom ili ako je na trojci može igrati u postu. Problem je s njim kao četvorkom što se zatvara mjesto vrlo vjerojatno Johnu Hensonu, mladom krilu koji može biti sjajan defenzivac i u paru s ludim Sandersom neprolazna zadnja linija obrane dok je Parker je obrambeno neupotrebljiv i za njega će trebati raditi. Na centru se Kidd još može igrati s Pachulijom kao veteranom i klasičnim radnikom, a tu je i Ersan Ilyasova, stretch četvorka s velikim amplitudama u igri i vječno ozlijeđen. Očito je kako je ova centarska linija odlično popunjena, a na Kiddu je sada da pravilno raspodjeli minute i uloge.

Na bočnim pozicijama također Bucksi imaju zanimljivog potencijala. Prvi među njima je Giannis, atletska neman i najveći dragulj Bucksa pored Parkera, veliki potencijal s all-round kvalitetama u igri. Na krilu su još 3&D (bilo nekoć?) Jared Dudley koji je veteran kakav treba ovoj mladoj momčadi i koji neće unositi zlu krv ako ne bude igrao, te Middleton koji je lani bio svijetla točka rostera.

jabari-parker

Na dvojci je O.J.Mayo koji je najbolji kada šutira iz spot up situacija i ne glumi rasnog scorera, i nadamo se da neće imati prednost u odnosu na Middletona. Dvojku može odigrati i combo guard Knight, tu je još jedan veteran Jerryd Bayless idealan za igrača s klupe, a na jedinici su Kendall Marshall koji bi se mogao idealno uklopiti u brzu igru koju bi Kidd morao forsirati s ovakvim atletama na rosteru, i Nate Wolters koji je lani imao solidnu sezonu istaknuvši se kao solidan press obrambeni bek na loptu.

Kidd je u Brooklynu pokazao da se zna igrati s postavama i nadam se da ćemo to vidjeti i s Bucksima koje ćemo rado gledati ove sezone. Ovisno o matchupu na parket može poslati super-dugačku postavu sa Sandersom, Hensonom, Giannisom i Jabarijem, može poslati small ball s Hensonom i Parkerom kao centrima, može miksati sa šuterskim postavama Knight, Middleton, Dudley, Parker, Sanders, postave s dva playa također Knight-Marshall, a da im leđa čuvaju Henson i Sanders, i da je pored njih Parker kao kreator svojih poena.

Najveći plus ove momčadi je što nema imperativ rezultata i treneri na čelu s Kiddom se mogu posvetiti individualnom razvoju svakog igrača, ali i početi udarati temelje za budućnost u smislu izgradnje identiteta. Tu je Kidd na ispitu, jer nema puno veteranske pomoći ili prisutnosti u ekipi koja će ispuniti sve zadaće koje on traži, i između ostalog on je još uvijek nedokazan trener bez, barem do sada, prepoznatljive filozofije igre. Osim ako small-ball Netsa od prošle sezone nije filozofija, a vjerojatno nije bila, već samo nužnost zbog ozljede Brooka Lopeza. Drugi plus za Buckse je količina talenta i pojedinci iz ove momčadi mogu bez problema postati kvalitetni NBA igrači bilo kao nositelji franšize i top scoreri (Parker), zahvalni all rounderi i bočni stoperi (Antetekounmpo), specijalisti i defenzivne nemani s potencijalom da nadograde i napadačku igru (Henson i Sanders), šuteri i igrači rotacije (Knight i Middleton).

Ako izuzmemo povijesno naslijeđe Bucksa kao franšize koja je u NBA javnosti poznata kao neatraktivna ili nepoželjna NBA igračima visoke klase, bez obzira što je dala nekoliko fantastičnih košarkaša (Lew Alcindor poznatiji kao Kareem Abdul Jabbar, a za njih je igrao i Oscar Robertson), problemi Bucksa su strukturalne prirode ali koji i onako ne bi trebali biti važni u ovoj fazi rebuildinga. Pa tako na primjer nemaju pravog penetratora na vanjskim pozicijama, centri su im napadački limitirani i još nemaju isprofiliranog lidera, ili ukratko rečeno, ovo još uvijek nije momčad za ozbiljnije rezultate.

Prognoza: Gomila je opcija tu i nadam se da Kidd neće razočarati jer ima vrlo vrlo zanimljivu družinu u rukama, a 15 pobjeda iz prošle sezone trebali bi prebaciti bez da se pošteno oznoje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE