Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: NBA momčadi i kako su dobili imena?

Je li bježe oči na kalendar? Nešto taj 28.10. nikako da dođe. Malo baciš oko i na predsezonske utakmice, ali nije to to. San godi, slažem se, nešto se odmornije osjećaš ujutro, ali nema boljeg od krvavih očiju ujutro nakon vrhunske utakmice, pogotovo onih na Zapadu. Kakva te kava može razbuditi kad se počnu zatvarati okice nakon derbija Spursa i Warriorsa koji je počeo u 4.30.

Mi ćemo vrijeme kratiti pisanjem tekstova, a vi, nadamo se, čitanjem istih. Portal se zagrijava, pa krenuli se i mi za novu sezonu. Istražili smo poneku sitnicu o imenima NBA momčadi. Ako ti nije jasno što je to “clipper” i kakve veze ima s Los Angelesom, nikad nisi kužio što je sad taj “trailblazer” ili koliko se to sunca vidi iz Phoenixa, prošvrljaj malo po tekstu.

ATLANTA HAWKS

Gradovi Moline, Rock Island i Davenport (tada znani kao “Tri-Cities”) dobili su košarkašku momčad 1948. godine. Prvotno je ekipa dobila naziv Blackhawks, baš kao i hokejaška momčad iz Chicaga. Obje franšize nazvane su po poglavici Sauk Indijanaca Black Hawku. Skraćeni naziv Hawks momčad dobiva prilikom selidbe u Milwaukee 1951. godine, te se nadimak uspijeva održati nakon još dvije selidbe u St. Louis i na kraju u Atlantu 1968. godine.

BOSTON CELTICS

Ovdje nema prevelike filozofije. Pošto na sjeveroistočnoj obali SAD-a (pogotovo u Bostonu i New Yorku) ima veliki broj Amerikanaca irskog podrijetla, vlasnik Walter Brown odlučio je kako bi naziv Celtics najbolje pristajao njegovoj momčadi. Iako su ga zaposlenici iz njegova ureda za odnose s javnošću upozoravali da u Bostonu nijedna momčad koja je imala irsko ime nije osvojila naslov, Brown je ostao pri svojem naumu. Usput rečeno, danas su Celticsi najtrofejnija NBA franšiza. U užem izboru bila su još tri imena, a to su: Whirlwinds, Olympians i Unicorns.

CHARLOTTE HORNETS

Prošle godine momčad iz Sjeverne Karoline vratila je svoj stari naziv i konačno odbacila nikada prihvaćeni Bobcats. Nakon što su se Hornetsi preselili u New Orleans, a Charlotte dobio novu momčad 2004., trebalo je proći punih 10 godina da se stvari vrate na svoje mjesto. Kad se momčad osnivala 1987. godine, vlasnik George Shinn htio ju je nazvati Spirit što je izazvalo nezadovoljstvo navijača koje nije smetalo samo glupo ime. Tada je u Charlotti bila smještena istoimena evangelička televizija koja je, čudna li čuda, bila pod istragom zbog financijskih malverzacija. Shinn je ponovno otvorio glasovanje, a među šest finalista našla su se imena: Knights, Cougars, Spirit, Crowns, Stars i Hornets. Naziv Hornets (Stršljenovi) odnosi pobjedu s popriličnom prednošću. Ako mislite da je razlog velik broj tih kukaca na tom području, varate se. Zapravo nije bilo neke izravne motivacije. Vjerojatno i tamo imaju stršljenove, ne znam, ali nakon glasovanja Shinn je izjavio kako to ime nosi povijesnu važnost jer je tijekom Američkog rata za neovisnost britanski zapovjednik nazvao područje oko grada Charlotte “gnijezdom stršljenova”.

CHICAGO BULLS

Nastavljamo s američkom fascinacijom životinja i sportskih ekipa. Pravog razloga zašto košarkaška momčad iz Grada vjetra nosi naziv Bulls ne postoji, ili barem nije poznata. Navodno je tadašnji vlasnik Richard Klein tražio naziv kojim bi istaknuo status Chicaga kao najvećeg proizvođača mesnih prerađevina te je razmišljao o Matadors i Toreadors, nakon čega je njegov sin uskliknuo: “Dad, that’s such a bull!” Nešto u stilu: “Stari, to je takvo sranje.” Pošto je riječ “bull”, osim što je eufemizam za sranje, i naziv za bika, danas imamo Chicago Bullse. Priča s malo vjerodostojnosti, ali u nedostatku bolje zadovoljit ćemo se i ovim što imamo.

CLEVELAND CAVALIERS

Momčad iz Ohija dobila je naziv Cavaliers nakon glasovanja navijača 1970. godine. Moglo se birati između pet imena, a osim Cavaliers, tu su još bili: Jays, Foresters, Towers i Presidents. Jasnu motivaciju iza prva tri finalista ne znam, ali Presidents je bio u igri jer je iz države Ohio došlo čak sedam predsjednika (za one koji žele znati više: jedino je iz Virginije došlo više). Jerry Tomko, koji je predložio Cavaliers, izjavio je: “Kavaliri predstavljaju grupu hrabrih i odvažnih ljudi, čiji je životni moto nema predaje, bez obzira kakvi izgledi.” Nema predaje, ali bome, nema ni naslova. Cleveland ga u 45 godina još nisu dohvatili. Možda ova sezona to promijeni.

DALLAS MAVERICKS

Jedna radio postaja iz Dallasa organizirala je glasovanje i preporučila vlasniku momčadi Donaldu Carteru finaliste, a on je na kraju izabrao Mavericks ispred Express i Wranglers. Svi koji su predložili ime Mavericks osvojili su po dvije ulaznice za prvu utakmicu sezone (41 osoba), a jedna navijačica, Carla Springer, osvojila je i sezonsku kartu. Carla, tadašnja nezavisna novinarka, izjavila je da ime predstavlja “nezavisni, flambojantni stil građana Dallasa”.

DENVER NUGGETS

Ne, nema veze s McDonald’som ili pilećim medaljonima. Momčad iz Denvera koja je igrala u ABA ligi (American Basketball Association) bila je poznata pod imenom Rockets. Međutim, kada su prelazili u NBA 1974. godine morali su promijeniti ime jer je momčad iz Houstona nosila isto ime. Ponovno je organizirano glasanje (vrlo čest motiv primijetili ste, ili je životinja ili je glasovanje) gdje je pobjedu odnio naziv Nuggets kojim se aludira na povijest Denvera kao rudarskog grada i na zlatnu groznicu u Coloradu tijekom 1850-ih.

DETROIT PISTONS

Oni malo manje upoznati s poviješću Pistonsa vjerojatno misle da je momčad nastala u Detroitu, a kako je Detroit poznat kao grad automobilske industrije, momčad je dobila ime Pistons iliti Klipovi. Zapravo je ova savršena kombinacija imena momčadi i grada u kojem se nalazi (ili barem prije, jer je automobilska industrija u Detroitu propala) mješavina poslovnog planiranja i slučajnosti. Momčad je osnovana u gradu Fort Wayne koji se nalazi u Indiani i bili su poznati kao Zollner Pistons. Zollner nije nikakav čudnovati klip nego prezime tadašnjeg vlasnika ekipe Freda Zollnera, koji je nazvao momčad na tragu svoje proizvodne djelatnosti. Kada se momčad preselila u Detroit 1957., Zollner je odlučio izostaviti svoje prezime.

GOLDEN STATE WARRIORS

Kako su Warriorsi postali Warriorsi? Pojma nemam. Izvorno iz Philadelphije, osvojili su naslov u prvoj NBA sezoni koja se igrala 1946./1947. NBA momčadi tijekom selidbi često mijenjaju imena, ali Warriorsi prilikom relokacija u San Francisco i Oakland to nikada nisu učinili. Pronašao sam negdje da ime možda ima nekakvu poveznicu s Indijancima s područja Delaware koji su nastanjivali prostor sjevernoistočnog dijela SAD-a prije no su ih britanski kolonizatori protjerali.

HOUSTON ROCKETS

Evo još jedne zamke. Ako ne znate baš previše o selidbama NBA ekipa, vjerojatno biste dali desnu ruku u vatru da su Rocketsi osnovani u Houstonu. Pa gdje drugdje meštre? Rakete, svemir, Apollo 13… E, slično kao i s Detroitom i njihovim klipovima, Rocketsi zapravo nisu osnovani u gradu za koji ih njihov naziv tako neodoljivo veže. San Diego bio je njihov prvi dom, a ime su dobili tek tako da imaju ime, bez ikakve poveznice. Preseljenje u Houston sjelo im je kao udovici.

INDIANA PACERS

Savršen nadimak za košarkašku momčad u vrijeme današnje pace and space košarke. Pacersi su svoj nadimak dobili 1967. godine, a o njemu su odlučili investitori koji su kupili momčad. Sam naziv nema nikakve veze s košarkom već s bogatom poviješću automobilskih utrka u Indianapolisu. “Pace” bi mogli prevesti kao “tempo” ili “brzina”. Vjerojatno svi znaju za najpoznatiju automobilsku utrku u Sjevernoj Americi, “The Indianapolis 500”. Pacer je također vrsta auta, jednog od najružnijih ikad.

LOS ANGELES CLIPPERS

Kada su se Bravesi selili iz Buffala u San Diego 1978. godine vlasnici su željeli promijeniti imidž momčadi. Izgleda da je to u DNK ove ekipe, jer se isto želi i sada nakon ere Donalda Sterling. Mijenja se logo, a bilo je govora i o promjeni imena. No, da se vratim, te 1978. odlučilo se da će se momčad zvati Clippers. “Clipper” je bila popularna vrsta broda u 19. stoljeću. Vlasnici su samo nastavili s popularnom pomorskom tematikom koja je tada prevladavala u San Diegu, jer se prijašnja momčad koja je igrala u ABA ligi zvala Sails. Već spomenuti Sterling kupio je momčad 1981. godine i tri godine kasnije odlučio ju je preseliti u rodni Los Angeles, no pritom je zadržao ime.

Pa malo nautike.

LOS ANGELES LAKERS

Pretpostavljam da većina zna priču o Lakersima. No, za one koji ne znaju, jezera na području Los Angelesa i nema previše, nešto manje nego stršljenova u Charlotti. Kada su 1947. godine vlasnici momčadi selili tadašnje Gemse iz Detroita u Minneapolis željeli su zvučno ime koje će rezonirati s novim podnebljem. Shodno tome odlučili su se za Lakerse pošto se savezna država Minnesota naziva “Državom 10 000 jezera”. Nakon 13 godina Lakersi se sele u Los Angeles, ali od nadimka se nije odustalo, djelomično i zbog tradicije koju je momčad pokrenula u Minnesoti.

MEMPHIS GRIZZLIES

Vancouver je 1994. godine dobio priliku da u njemu igra nova NBA momčad. Isprva su je vlasnici željeli nazvati Mounties po poznatim kanadskim policajcima koji jašu na konjima (službeni naziv: The Royal Mounted Police). Protiv imena pobunili su se kako navijači, tako i policija pa je čelništvo kluba krenulo u potragu za novim. Ponovno se posegnulo za glasovanjem navijača i odlučeno je da će nadimak nove NBA momčadi biti Grizzlies, po medama, kojih eto, stvarno i ima poprilično u tom podneblju. Inače, kad su se Grizzliesi selili iz Vancouvera u Memphis, FedEx je ponudio 120 milijuna dolara kako bi se preimenovali u Express, ali NBA je odbio tu ponudu. Barem im je pošlo za rukom preimenovati dvoranu u FedEx Forum.

MIAMI HEAT

Nitko nije proveo besane noći kako bi imenovao novu NBA momčad koja se osnovala u Miamiju 1986. godine. U Miamiju zna biti jako vruće, pa neka nadimak bude Vrućina, a da se upotpuni dojam logo će biti košarkaška lopta oko koje suklja vrata. Navijači su poslali više od 20 000 prijedloga, a konačnu odluku donijela je uprava. U užem krugu još su se našli Sharks, Tornadoes, Barracudas i Beaches. Beaches? Svašta. Koliko god Miami Beaches bilo bezvezno ime, igri riječi stvarno ne bi nedostajalo.

MILWAUKEE BUCKS

S obzirom na bogatu tradiciju lova u Wisconsinu uopće ne čudi što se momčad iz Milwaukeeja zove Bucks (Jeleni). Prijavljeno je bilo čak 14 000 imena, a momak koji je predložio pobjedničko ime osvojio je auto. Tadašnji GM ekipe, John Erickson, izjavio je da su se odlučili za to ime zbog velikog broja jelena u tom području.

MINNESOTA TIMBERWOLVES

Još jedno ime izabrano kroz glasovanje navijača 1986. Nadimak Timberwolves odnio je pobjedu ispred Blizzard i Polars, koji su aludirali na snježne vremenske prilike u Minnesoti. Uprava je ipak željela ime koje je još vezanije za Minnesotu, pa su se prozvali Vukovi, jer je to jedina savezna država gdje još postoje čopori vukova koji su se slobodno kretali. Tim Pope, jedan od prvih navijača koji je sugerirao to ime, osvojio je putovanje na All-Star utakmicu.

BROOKLYN NETS

New Jersey Americans osnovani su 1967. godine kada su se i priključili ABA ligi, no već sljedeće godine prelaze preko mosta i sele u New York te mijenjaju ime u NY Nets (“Mrežice”), jer lopta, koš, mrežice. Time su se strpali u isti koš s braćom po rimi Jetsima i Metsima, liliputancima naspram gradskih rivala Giantsa i Yankeesa. Prije početka sezone 1977./1978. momčad opet putuje preko mosta u New Jersey, no ovog puta nema promjene nadimka. Ali do nje je skoro došlo 1994. kada su se razmatrala imena Swamp Dragons i Fire Dragons u svrhu marketinga.

NEW ORLEANS PELICANS

Mnogima je isprva ovaj nadimak bio dosta čudan, ali poprilično je vezan sa samim gradom, neprilikama u kojima se našao i odlučnosti njegovih stanovnika. Momčad iz New Orleansa dobila je novi nadimak u sezoni 2013./2014. Pelikan je simbol savezne države Louisiane i kako je vlasnik Tom Benson izjavio: “Izuzetno je važan za New Orleans. Karakterizira ga hrabrost. S Hornetsima se nikada nismo poistovjetili”. Pelikan je također shvaćen kao simbol pokušaja države Louisiane da obnovi svoju obalu nakon izljeva nafte British Petroleuma 2010. i erozije nakon uragana Katrina. Brojne su bile slike pelikana prekrivenih naftom zbog čega ih stanovnici doživljavaju kao ustrajne i borbene životinje.

NEW YORK KNICKS

Sad ćemo otputovati nekih 400 godina unazad (skoro i kad su Knicksi osvojili zadnji naslov) u vrijeme kad se New York još zvao New Amsterdam. Mnogi Nizozemci koji su se početkom 17. stoljeća doselili u Sjevernu Ameriku nastanili su područje današnjeg New Yorka, a popularni “Father Knickerbocker” bio je simbol New Amsterdama. “Knickerbockers” su bile hlače podvrnute ispod koljena koje su nosili doseljenici iz Nizozemske, a održale su se sljedeća tri stoljeća. Prva bejzbolska momčad osnovana 1845. nosila je ime Knickerbocker Nine, a ime se ponovno vraća 1946. godine kada su se osnovali današnji Knicksi. Navodno je osnivač Ned Irish odlučio nazvati momčad Knickerbockers.

Vidi ekipe.

OKLAHOMA CITY THUNDER

Kada su se SuperSonicsi preselili iz Seattlea u Oklahomu 2008. godine, organizirano je glasovanje u kojem su navijači birali između 64 moguća imena svoje momčadi. Kako u Oklahomi grmi i sijeva na sve strane ne čudi da se većina opredijelila za ime Thunder, a poveći broj glasova dobila su imena Renegades, Barons i Twisters. Inače, SuperSonicsi su nazvani po zrakoplovu SuperSonic Transport. Proizvodio ga je Boeing koji je imao ogromnu tvornicu na području Seattlea.

ORLANDO MAGIC

Veza između nadimka momčadi i grada posve je jasna. Pošto je uvjerljivo najveća atrakcija u Orlandu Disney World, čelništvo kluba nije previše dvojilo o potencijalnim imenima. Iako su najviše glasova, u natjecanju koje su organizirale lokalne novine Orlando Sentinel, dobila imena Challengers, Floridians, Astronauts, Orbits i Sentinels, vodstvo se odlučilo za Magic. Inače, ova imena vezana uz svemirska putovanja bila su tada jako popularna u Orlandu jer se tamo srušio space shuttle 1986. godine. Zapravo, jedno od tih imena bilo bi sasvim u redu s obzirom da se slična stvar dogodila i momčadi sredinom devedesetih, a ponovno i 2012.

PHILADELPHIA 76ERS

Čini se da je momčadima sa sjeveroistoka SAD-a posebno važna povijesna tematika, pa se nakon Celticsa i Knicksa opet bacamo u neka prošla vremena. Kada su se Syracuse Royalsi preselili u Philadelphiju 1963. godine, odlučeno je da se momčad nazove 76ers jer je davne 1776. u Philadelphiji potpisana Deklaracija nezavisnosti kojom je 13 američkih kolonija proglasilo nezavisnost od Britanskog carstva. Ameri su, praktični kakvi jesu, zgrabili zadnje dvije brojke i danas imamo Philadelphiju 76erse.

PHOENIX SUNS

Ovdje kao i s Heatom; princip je isti, a sve su ostalo nijanse. Popriličan dio Arizone zauzimaju pustinje. Najveća je pustinja Sonora, a na njenom sjeveroistočnom dijelu smjestio se glavni grad Phoenix. E, u pustinji je vruće, sunce samo piči, pa je momčad prikladno nazvana Phoenix Suns. Kada se momčad osnivala 1968. godine, GM Sunsa bio je sadašnji sportski direktor američke košarkaške reprezentacije Jerry Colangelo. Tada je s 28 godina bio najmlađi GM neke profesionalne momčadi, a sam je odlučio o imenu novonastale franšize između 4 finalista: Scorpionsa, Sunsa, Rattlersa i Thunderbirdsa.

PORTLAND TRAIL BLAZERS

Nova franšiza stiže u Portland, opet treba smisliti neko ime i tu je daleko najpopularnije bilo Pioneers, koje je imalo jasnu aluziju na prve migrante koji su pokušavali doći na Zapad. Od toga imena moralo se odustati jer je obližnje sveučilište Lewis & Clark nosilo identično ime. No, ostaje se na istom tragu (morao sam) i ime momčadi postaje Trailblazers, jer je Oregon bio zadnja postaje tzv. “Oregon traila”, puta koji je doveo milijune Amerikanaca na Zapad. “Trailblazer” je bila osoba koja je pronalazila rute kojima bi kočije mogle prolaziti. Uglavnom se radilo o ljudima koji su lovili životinje zbog krzna, pa su dobro poznavali okolna područja.

SACRAMENTO KINGS

Podrijetlo ovog imena zaista je plave krvi. Izvorna momčad iz Rochestera nazvana je Royals kada se osnivala 1945. godine. Nadimak su zadržali i nakon selidbe u Cincinnati, a sadašnji dobivaju poslije relokacije u Kansas gdje postaju Kansas City Kings. Zanimljivo je da su im tada domaćini bila dva grada: Kansas City (savezna država Missouri) i Omaha (savezna država Nebraska). U glavni grad Kalifornije pristižu 1985. godine. Prvotno ime Royals nema veze s nikakvim aristokratima, jer, očito, u SAD-u nema kraljevskih loza. Kao i u mnogim slučajevima do sada javno glasovanje odlučilo je o imenu momčadi.

SAN ANTONIO SPURS

Grupa investitora iz San Antonija kupila je Dallas Chaparallse koji su tada igrali u ABA ligi te su ubrzo preselili i preimenovali ekipu u San Antonio Gunslingers. No, ubrzo je uslijedila nova promjena. Prije no što je momčad stigla uopće zaigrati utakmicu u novom gradu, ime je promijenjeno u Spurs, što znači “mamuze”. Inače, jedan od glavnih investitora, Red McCombs rođen je u gradu Spur u državi Texas, pa možda je i to imalo veze.

TORONTO RAPTORS

Kada se odlučivalo o imenu nove franšize, javno mnijenje nije ispitano samo u Torontu, već i u cijeloj Kanadi. Nastojalo se novu momčad povezati s cijelom nacijom, a ne samo s gradom u kojem se će igrati. Nakon opsežnog istraživanja došlo se do nekoliko imena između kojih je trebalo izabrati, a to su bili: Bobcats, Dragons i Raptors. Izbor je pao na Raptorse, ime koje je uvelike popularizirao veliki filmski hit iz 1993. godine, “Jurassic Park”.

UTAH JAZZ

Jazz glazba svojstvena je Uti otprilike koliko i karmelićankama ludi noćni provodi. Momčad je naravno originalno iz New Orleansa, grada poznatog po bluesu i jazzu. Iako je Charlotte dobio natrag svoje Hornetse, ovoj situaciji nema pomoći. Momčad je otišla iz New Orleansa nakon samo pet godina od osnutka i novi dom pronašla u Salt Lake Cityju 1979. godine. Nekome, tko nije upoznat sa svijetom NBA-a, Utah Jazz vjerojatno zvuči kao oksimoron, ali to je ime kroz nepuna četiri desetljeća loptanja u Uti ostvarilo ogromnu tradiciju i osim u slučaju relokacije, neće se mijenjati.

WASHINGTON WIZARDS

Tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća tadašnji vlasnik Washington Bulletsa, Abe Pollin, postao je frustriran jer se njegovu momčad često poistovjećivalo s oružanim nasiljem. Pa brate, teško da neće kad ti se momčad zove “Metci”. Još bi veća komedija bila da su tada igrali za Bulletse Javaris Crittenton i Gilbert Arenas. Inače, Pollin je bio vlasnik iste NBA momčadi (samo pod različitim imenima: Packersi/Zephyrsi/Bulletsi/Wizardsi) čak 46 godina što ga čini apsolutnim rekorderom u toj kategoriji. Organizirano je glasovanje gdje su za finaliste izabrana imena Wizards, Dragons, Express, Stallions i Sea Dogs. I postaše oni Wizardsi čime navijači i nisu bili baš sretni. Tko će ih kriviti, još je ostalo nekoliko godina do Harryja Pottera i popularizacije Gandalfa. Da stvar bude gora po dobronamjernog Pollina, jedno zlo zamijenio je gorim. Novo ime odmah se povezalo s Ku Klux Klanom jer se vođa klana nazivao “The Imperial Wizard”, a vođe u pojedinoj saveznoj državi nazivali su se “The Grand Dragons” (bacite pogled na popis finalista). Ime se ipak zadržalo, ali već se neko vrijeme priča o ponovnom preimenovanju u Bulletse. Većina navijača bi to željela, ali čelništvo i dalje odolijeva.

Latest Posts

NE PROPUSTITE