Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: New Orleans Hornets

New Orleans Hornetsi ulaze u sezonu koja æe biti tek “zagrijavanje” i sazrijevanje mladih igraèa, kako bi za nekoliko godina, ako održe ekipu na okupu, postali sudionik doigravanja. Danas donosimo najavu sezone za momèad koja æe privuæi velik broj NBA pratitelja jer u svojim redovima imaju prvog izbora drafta, Anthonyja Davisa.

Prošla sezona Hornetsa bila je za zaborav. Napustio ih je dugogodišnji voða i najbolji igraè Chris Paul, a za uzvrat su dobili skupinu mladih igraèa èije vrijeme tek dolazi. Najzvuènije ime je Eric Gordon koji je zbog ozljede koljena prošle sezone igrao samo 9 utakmica, a od ove sezone se oèekuje da preuzme vodstvo u napadaèkim akcijama ekipe. S 21 pobjedom i 45 poraza ekipa trenera Montyja Williamsa završila je na posljednjem mjestu Zapada, a o njihovoj nemoæi govore i podaci da su bili pretposljednji u ligi po broju postignutih poena te posljednji po broju napada po utakmici.

Trenutni roster za sezonu 2012/13:
Al-Farouq Aminu, Xavier Henry, Jason Smith, Lance Thomas, Greivis Vasquez, Eric Gordon, Ryan Anderson, Anthony Davis, Austin Rivers, Darius Miller, Robin Lopez, Hakim Warrick, Solomon Alabi, Roger Mason, Dominique Morrisom, Brian Roberts, Lance Thomas, Chris Wright

Došli:
Ryan Anderson, Anthony Davis, Austin Rivers, Darius Miller, Robin Lopez, Hakim Warrick, Solomon Alabi, Roger Mason, Dominique Morrisom, Brian Roberts, Lance Thomas, Chris Wright

Otišli:
Gustavo Ayon (Magic), Trevor Ariza (Wizards), Emeka Okafor (Wizards), Chris Kaman (Mavericks), Jarrett Jack (Warriors), Marco Belinelli (Bulls), Jerome Dyson (Suns), Brad Miller (Suns)

Najvažnije pojaèanje za sljedeæu sezonu je Anthony Davis, prvi izbor ovogodišnjeg drafta. Od njega Hornetsi oèekuju da zagospodari obranom Hornetsa, dok æe sigurno biti potrebno nekoliko godina prije nego razvije i napadaèku igru, o èemu æe ovisiti hoæe li postati meðu boljim centrima u NBA ligi. Draft im je donio i beka Austina Riversa, sjajnog strijelca koji osim postizanja koševa ima problema u ostalim aspektima igre. U Hornetsima æe imati ulogu strijelca s klupe i postoje brojna razlièita mišljenja o tome hoæe li on uspjeti u NBA ligi, ali priliku æe dobiti i na njemu je da je iskoristi. Sjajan potez napravili su iz uprave ekipe razmjenom kojom su poslali Emeku Okafora i Trevora Arizu u Wizardse u zamjenu za Rasharda Lewisa, èiji su ugovor odmah otkupili i tako uvelike popravili stanje na salary capu, što im omoguæuje bistar pogled u buduænost. Taj prostor dijelom su iskoristili za potpisivanje Ryana Andersona iz Orlanda, koji æe igrati važnu ulogu u ekipi.

Hornetsi su mlada ekipa koja neæe odmah biti spremna na doigravanje, ali nakon nekoliko godina potrebnih za stasanje njihovih mladiæa mogli bi postati redovan sudionik završnice lige. Prvo ime ekipe trebao bi biti Eric Gordon, sjajan šuter koji je u Clippersima skrenuo pažnju na sebe i istaknuo kandidaturu za ulazak meðu najbolje bek-šutere u ligi. Prošlu je sezonu gotovo cijelu propustio, a veæ je i prve predsezonske utakmice propustio zbog problema s koljenom. To sigurno diže alarm kod navijaèa Hornetsa jer bi Gordon ako ovako nastavi mogao biti još jedan od iznimno talentiranih mladiæa èija je karijera zaustavljena zbog brojnih ozljeda. Ipak, nadamo se najboljem scenariju, da Gordon bude u potpunosti spreman za poèetak sezone i izraste u voðu ekipe.

Najzanimljiviji igraè Hornetsa svakako je mladi Anthony Davis, prvi izbor drafta 2012. godine. O njemu su se bajke prièale, kako je jedan od onih igraèa koji mogu sami podiæi razinu franšize za nekoliko stepenica, a hoæe li to uspjeti preostaje za vidjeti. Obrambeno je sjajan i nakon prilagodbe na brzinu igre u NBA ligi sigurno æe postati meðu boljim obrambenim igraèima lige. U ekipi su još mladiæi poput Austina Riversa, Al-Farouq Aminua i Greivisa Vasqueza, od kojih se oèekuje da imaju znaèajnu ulogu u momèadi. Vasquez æe dobiti ulogu prvog razigravaèa i od njega æe kretati napadi ekipe. Do sada je pokazao kako ima solidan pregled igre, ali ne posjeduje iznimnu brzinu niti sjajan šut, tako da bi Hornetsi mogli imati problema na ovoj poziciji. Aminu je svestrano krilo koje ne može šutirati, no svojim kretnjama u napadu može doæi do lakih pozicija za poentiranje. Takoðer je veoma pokretan i ima duge ruke, što æe biti iznimno korisno u obrambenom dijelu igre.

Vrijeme je da spomenemo i Ryana Andersona, prošle sezone nakon Dwighta Howarda najboljeg igraèa Orlando Magica. Sjajan je šuter i skakaè, tako da ne bi iznenadilo ako sezonu završi blizu double-double uèinka po broju poena i skokova. Bit æe iznimno važna karika ekipe u napadu i o njegovom šutu æe puno toga ovisiti. Prošle je sezone dobio nagradu za igraèa koji je najviše napredovao, a Hornetsi su mu ponudili velik ugovor od 34 milijuna dolara za sljedeæe 4 sezone, što znaèi da imaju velika oèekivanja od njega. U napadu je iznimno koristan jer ne treba loptu u rukama veæinu vremena, nego kažnjava greške koje obrana napravi svojim brzim šutem. To æe omoguæiti da se napadi ekipe vrte oko Gordona, koji je najuèinkovitiji kada je lopta u njegovim rukama.

Klupa Hornetsa je solidna, Rivers æe biti zadužen za postizanje koševa, a visoki trojac Jason SmithRobin LopezHakim Warrick bit æe zadužen za održavanje visokog obrambenog intenziteta kada starteri odmaraju. Tu su još Xavier Henry i Darius Miller, mladiæi kojima još uvijek predstoji dokazivanje da mogu igrati u NBA ligi i biti korisni svojoj momèadi.

Iako je mladost dobra odlika za buduænost, u sadašnjosti æe to biti problem za Hornetse. Imaju jednu od najmlaðih ekipa u ligi i trebat æe im nekoliko godina da sazriju prije nego postanu znaèajna toèka na NBA karti. Problem æe biti i na bekovskim pozicijama, gdje osim Gordona nemaju dokazano NBA ime te æe na oba kraja parketa biti problem kada Gordon sjedne na klupu odmoriti, ili ako zbog ozljede mora propustiti cijele utakmice. Osim Gordona u ekipi nemaju igraèa koji može bez problema uzeti loptu i kreirati napade za sebe i druge, tako da æe ih protivnièke obrane vrlo brzo “proèitati” i dok Davis ne postane konstantna prijetnja u napadu imat æe velikih problema u tom segmentu igre.

Prognoza: Pri dnu Zapadne konferencije

Hornetsi su ekipa sastavljena za buduænost i trebat æe im koja godina da postanu “trn u oku” svojih protivnika. Sljedeæa sezona æe biti bolja nego prošle, maknut æe se s dna Zapada, no to neæe biti veliki pomak i doigravanju još uvijek neæe biti blizu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE