Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Oklahoma City Thunder

Danas donosimo najavu sezone za ekipu Oklahoma City Thundera, koja æe u novu sezonu uæi s ciljem napraviti korak više nego prošle sezone – dakle osvojiti naslov NBA prvaka.

Prošlu sezonu mladi Thunderi su ostali jedan korak prekratki u pohodu na NBA tron. Nakon što su redom izbacivali Dallas Maverickse (4:0), Los Angeles Lakerse (4:1) i San Antonio Spurse (4:2), prvak istoène konferencije, Miami Heat je ipak bio prejak u velikom finalu (1:4). Kevin Durant je opet bio prvi strijelac lige, dok je Russell Westbrook zacementirao status NBA zvijezde. Veliki razlog dobre sezone Thundera je bio i James Harden, koji se definitivno prometnuo u igraèa vrijednog 3. izbora drafta 2009. godine.

 Trenutni roster za sezonu 2012-13:
Cole Aldrich, Nick Collison, Daequan Cook, Kevin Durant, James Harden, Lazar Hayward, Serge Ibaka, Reggie Jackson, Perry Jones, DeAndre Liggins, Eric Maynor, Daniel Orton, Kendrick Perkins, Andy Rautins, Thabo Sefalosha, Hasheem Thabeet, Hollis Thompson, Russell Westbrook

Došli:
Perry Jones, DeAndre Liggins, Daniel Orton, Andy Rautins, Hasheem Thabeet, Hollis Thompson

 Otišli:
Royal Ivey, Nazr Mohammed

Oklahoma City Thunderi nisu ovog ljeta napravili nikakve drastiène “rezove” u rosteru što se razmjena igraèa tièe. Za to, ruku na srce, nije ni bilo realne potrebe. Oklahoma City, za razliku od drugih top momèadi lige, može u narednoj sezoni oèekivati napredak u kvaliteti i iskljuèivo kroz daljnji igraèki razvoj glavnih stupova momèadi. Naime, nitko od udarne èetvorke Durant, Westbrook, Harden i Ibaka nema više od 24 godine, što znaèi da njihovi najbolji igraèki dani tek predstoje.

Na draftu su kao i obièno birali jako dobro. U Perryju Jonesu su dobili možebitnu “kraðu” drafta s 28. pickom. Jones je trebao biti izabran u top 15 (da je nakon prošle freshman sezone izašao na draft, bi bi i top 10), no na dan drafta su se pojavile odreðene dijagnoze doktora o problematiènom koljenu koje su ga gotovo koštale prve runde drafta i garantiranog NBA ugovora.

Osim Jonesa, novopridošli igraèi su uglavnom nedokazani mladci, meðu kojima se istièe 2. izbor drafta iz 2009. godine, Hasheem Thabeet, kojem je ovo možda i posljednja prilika da barem minimalno opravda tako visok izbor.

Najveæi i najzahtjevniji zadatak za upravu Thundera ipak nisu bili tradeovi, veæ potpisi produženja ugovora Sergeu Ibaki i Jamesu Hardenu, èiji rookie ugovori su se poèeli približavati kraju. Generalni menadžer Sam Presti zasad je tek polovièno uspio u svom cilju potpisavši Ibaku na 4 godine u vrijednosti ukupno 48 milijuna dolara. Harden tako i dalje ostaje na “ledu”, s tim da Oklahoma ima još vremena kroz sezonu isposlovati novi ugovor s najboljim šestim igraèem lige prije no što postane zaštiæeni slobodan igraè sljedeæeg ljeta.

I u narednoj sezoni najveæa snaga Thundera æe biti All-Star dvojac Durant – Westbrook. Koliko god se mediji trudili prošle sezone stvoriti napetost izmeðu ova dva igraèa, ponajviše zbog ponekad nekontrolirane Westbrookove igre, èini se kako se momci odlièno slažu i spremno èekaju novi juriš na naslov NBA prvaka. Kad im se još pridoda James Harden, jasno je da Oklahoma City ima (po)najbolju vanjsku liniju u cijeloj ligi.

Osim spomenute trojke, Thunderi su i jedna od atletski najdarovitijih momèadi lige. Atletskim freakovima poput Westbrooka, Duranta i Ibake prikljuèit æe se i spomenuti rookie Perry Jones, koji se sa svojih 211 centimetara visine kreæe i skaèe poput beka.

Najveæa slabost od prošle godine bi mogla eventualno koštati konaènog trijumfa Thundere i ove sezone. Premda su Kendrick Perkins i Serge Ibaka odlièni obrambeni igraèi, ofenzivno se momèad na njihov konstantan uèinak neæe moæi osloniti. Dok je napadaèki napredak Perkinsa samo pusti san za navijaèe Oklahome, Ibaka je od svoje rookie sezone pa do sada pokazivao odreðeni napredak u igri u napadu, pogaðajuæi s veoma dobrom uspješnošæu šuteve s poludistance. Ako Ibaka nastavi s konstantnim napretkom u tom segmentu igre i poradi na igri leðima prema košu, Durant i društvo bi mogli biti veoma blizu tituli unatoè osnaženim Los Angeles Lakersima i Miami Heatom.

U svakom sluèaju, Oklahoma City æe i naredne sezone biti jedna od najzanimljivijih momèadi za praæenje, posebno ako se trener Scott Brooks odvaži èešæe na “laganiju” i atraktivniju postavu u kojoj bi Ibaka igrao centra, a Jones popunio mjesto “èetvorke”.

Prognoza: Prvo mjesto na Zapadnoj konferenciji.

Minimalne promjene u momèadi i mladost daju Oklahoma Cityju prednost nad ostatkom konkurenata na zapadu. Los Angeles Lakersi, kao najveæi rivali “na papiru”, trebat æe poèetak sezone da se uigraju s Nashom i Howardom, dok im ni godine stožernih igraèa izuzevši Howarda nisu najbolji saveznik.

Latest Posts

NE PROPUSTITE