Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Orlando Magic

Ova analiza je o ekipi koja æe vjerojatno ponijeti titulu najlošije ekipe u NBA ligi sljedeæe sezone, samo je pitanje hoæe li pri tome i srušiti neke rekorde. Orlando Magic nije ista ekipa bez Dwighta Howarda, a njemu zauzvrat su dobili praktièki ništa. Prošle sezone su bili u zlatnoj sredini što se tièe napada i obrane (14. u poenima primljenim i 14. u poenima postignutim), a ove godine te æe brojke strmoglavo pasti. Magic je zadnjih 5 sezona imao uèinak pobjeda iznad 50 posto, a ove godine to spada u znanstvenu fantastiku.

Trenutni roster za sezonu 2012/13:
Arron Afflalo, Gustavo Ayon, Glen Davis, Christian Eyenga, Moe Harkless, Justin Harper, Al Harrington, Armon Johnson, Chris Johnson, DeQuan Jones, Josh McRoberts, E’Twaun Moore, Jameer Nelson, Andrew Nicholson, Kyle O’Quinn, J.J. Redick, Quentin Richardson, Ish Smith, Hedo Turkoglu, Nikola Vucevic.

Došli:
Arron Afflalo, Gustavo Ayon, Christian Eyenga, Moe Harkless, Al Harrington, Armon Johnson, Chris Johnson, DeQuan Jones, Josh McRoberts, E’Twaun Moore, Andrew Nicholson, Kyle O’Quinn, Nikola Vucevic.

Otišli:
Ryan Anderson, Earl Clark, Chris Duhon, Dwight Howard, Larry Hughes, DeAndre Liggins, Daniel Orton, Jason Richardson, Von Wafer.

Magic je prošle sezone ispao od Indiane u doigravanju rezultatom 4-1, ali do playoffa su i dogurali zbog Dwighta Howarda. Nedostatak Dwighta æe se strašno osjetiti, osim što su izgubili najboljeg igraèa, strijelca, skakaèa i blokera nisu dobili konkretnog igraèa zauzvrat. Magic je mogao prihvatiti ponude od Netsa i Rocketsa gdje bi dobili mlade igraèe i pokoji izbor na draftu, ali je vodstvo kluba odluèilo na iznenaðenje javnosti prihvatiti dosta skromniju ponudu Lakersa.

Na poziciji centra, gdje je Magic bio najdominantniji zadnjih sezona, ove godine æe zaigrati Gustavo Ayon. Ayon se ne bi smio ni spomenuti u istoj reèenici s Howardom, ali u tri predsezonske utakmice zabija 13 poena uz 63% šuta te prosjeèno ulovi 7,3 skoka. Znamo da te brojke neæe biti odraz regularne sezone, ali ukoliko bi imao sliène brojke Orlando bi imao koliko-toliko zakrpanu poziciju centra.

Ulogu startnog playmakera æe imati i dosadašnji, Jameer Nelson koji je produžio ugovor s Magicom i sad je miran što se tièe financijske strane. Što se tièe igraèke strane od Nelsona se oèekuje da podigne svoju statistiku koja opada veæ treæu godinu zaredom i da uzme barem mali dio napadaèkog tereta koji pritišæe ekipu Orlanda. Zamjene æu mu biti Ish Smith i Armon Johnson, to su mladiæi kojima je backup playmaker i vrhunac karijere i od njih ne trebate oèekivati èuda u narednim sezonama.

Pozicija beka šutera je rezervirana za najveæu ovoljetnu akviziciju Orlanda, Arrona Afflaloa. Afflalo æe definitivno dignuti svoje brojke, koje su lani bile 15 poena, uz 3 skoka i 2 asistencije po susretu. Afflalo æe takoðer donijeti obrambeni mentalitet na poziciji beka šutera što Orlando jako dugo nije imao, ali pitanje je koliko æe dugo trajati taj mentalitet u ekipi koja æe biti na dnu NBA lige. J.J. Redick æe biti zamjena Afflalou dok ga se ne tradea za neki izbor na draftu, a isto tako i Quentin Richardson.

Dolazimo do prenapuèene pozicije krilnih igraèa. Eyenga, Harkless, Davis, Harper, Harrington, Johnson, McRoberts, Nicholson, O’Quinn, Turkoglu i Vuèeviæ. Sve su to igraèi koji æe igrati na poziciji niskog i visokog krila. Meðu njima ima dosta mladih igraèa kojima treba puno minuta kako bi podizali svoju igru, a ima i veterana kojima se baš i ne igra (McRoberts i Turkoglu). Trener Jacque Vaugn æe imati dosta posla u raspodjeli minutaže, a i izgledu samih petorki.

Prognoza: Posljednja pozicija na Istoènoj konferenciji

Orlandu nitko u ovoj situaciji ne može pomoæi, bit æe dugo u rebuildingu i trebat æe im dobri potezi uprave uz sreæu na draft lutrijama. Odabrali su pravog trenera za rad s mladim igraèima, ali ovu fazu rebuildinga od strane Magica možemo oèekivati još niz sezona.

Latest Posts

NE PROPUSTITE