Saturday, December 9, 2023

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Phoenix Suns

Došao je kraj ere Stevea Nasha u Phoenix Sunsima. Momèad predvoðena Alvinom Gentryjem ide u novu sezonu s potpuno drugaèijim licem nego prošle godine, a nakon odlaska Amarea Stoudemirea i prvog rebuildinga, na red je došao i ovaj novi, vjerojatno i bolniji, potaknut odlaskom Nasha u Lakerse.

Ipak, struèni stožer ekipe nije oplakivao odlazak legende, nego je krenuo u doradu ekipe koja æe uæi u ljuti boj za pozicije u zapadnoj konferenciji. Trag æe ostaviti i odlazak prekaljenog veterana Granta Hilla, koji se takoðer zaputio u grad anðela, ali u Clipperse.  Prošlosezonski omjer od 30 pobjeda i 33 poraza pokušat æe popraviti s puno novih lica, što je znak da æe se i ove sezone u amerièkoj pustinji igrati dobra košarka. Phoenix æe od tipiène run’n’gun ekipe otprije par godina postati i defenzivno solidna momèad, a situacije u kojima æe svake veèeri moæi dati 120 poena, a isto toliko i primiti su otišle u prošlost.

Trenutni roster za sezonu 2012/13:
Michael Beasley, Shannon Brown, Goran Dragiæ, Jared Dudley, Marcin Gortat, Wesley Johnson, Kendall Marshall, Markieff Morris, Jermaine O’Neal, Luis Scola, Sebastian Telfair, P.J. Tucker

Otišli:
Steve Nash, Grant Hill, Robin Lopez, Hakeem Warrick, Earl Clark

Došli:
Michael Beasley, Wesley Johnson, Kendall Marshall, Jermaine O’Neal, Goran Dragiæ, Luis Scola.

Je li moguæe nadomjestiti Stevea Nasha i treba li Phoenix iæi u smjeru pokušaja traženja igraèa kao Steve? Odgovor je jednostavan, samo je jedan Steve, a Sunsi su poziciju playa popunili Goranom Dragiæem. Mladi Slovenac je prošle sezone pokazao da može biti odlièan startni playmaker pa je goruæe pitanje te pozicije solidno osigurano.

Za mjesto startnog beka najvjerojatnije se izborio Shannon Brown koji je partijama od prošle sezone zakapario svoje mjesto u poèetnoj petorci. Na poziciji niskog krila Dudley te donekle Beasley i Morris imat æe svoje minute.

Prije nesretne vijesti o Channingu Fryeu i njegovim problema sa srcem, mogli su se uzdati u dvije fantastiène ali igrom razlièite èetvorke. Frye æe nedostajati jer njegovim neigranjem osjetit æe se rupa u smislu otvaranja reketa koju æe donekle pokušati popuniti Beasley, polivalentno krilo sa solidnim šutem. Da Beasley ne bude jedini koji je došao iz Timberwolvesa, pobrinuo se Wes Johnson, solidan backup bek.

Odlaskom Lopeza, punu minutažu imat æe “Poljski èekiæ”, Marcin Gortat, koji je imao radno ljeto s reprezentacijom kroz kvalifikacije za Eurobasket i bio je naravno njihovo najubojitije oružje. Èovjek koji æe ga odmjenjivati bit æe Jermaine O’Neal, ozljedama uništeni veteran i èini se da na ovoj poziciji nemaju pravu alternativu Gortatu te æe ukoliko se ne dogodi neki trade biti izvjesna i brža igra s nešto nižom postavom u kojoj æe Scola glumiti “peticu”.

Za minute na poziciji razigravaèa borit æe se i ovogodišnji pick drafta Phoenix Sunsa, deèko sa Sjeverne Karoline, Kendall Marshall, koji ima sjajan pregled igre, dok na ostalim aspektima igre mora još puno raditi.

Pri prvom pogledu na roster Sunsa u oèi upada nedostatak još jednog solidnog centra i vrlo je vjerojatno da æe njihov sljedeæi potez iæi u tom smjeru, pogotovo ako Jermaine O’Neal ne reagira na pravi naèin, ili ako ga po tko zna koji put poènu naèimati ozljede.

Na rosteru imaju još tri slobodna mjesta i sigurno osluškuju vijesti s tržišta ne bi li još više produžili svoju klupu. Takoðer, nemaju niti prestaru niti premladu ekipu, svi nositelji igre veæ su donekle iskusni igraèi, ali i dovoljno mladi za još bolji napredak.

Radi se o ekipi u kojoj nema oèitog lidera, teško je reæi kome æe iæi kljuène lopte, velik teret past æe na Dragiæa, ali on je pokazao o kakvom se igraèu radi i sigurno æe nemilice dijeliti asistencije Gortatu, Brownu, Scoli i ostalim suigraèima.

Prognoza: Neuspješna borba za ulazak u playoff

Teško je prognozirati njihov položaj na kraju regularnog dijela sljedeæe sezone, ali sigurno da æe se smjestiti negdje na pragu ulaska u doigravanje. Zapad je svake godine sve jaèi, ali ne možemo reæi da su Sunsi jaèi nego prošle sezone. Dugo æe biti u borbi za osmom pozicijom koja vodi u doigravanje, ali ipak u tome neæe uspjeti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE