Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Portland Trail Blazers

Portland bi prošlu sezonu trebao vrlo brzo zaboraviti. Prošlu sezonu su završili na razoèaravajuæem 11. mjestu konferencije s omjerom pobjeda i poraza 28-38. Brojne ozljede igraèa su ih sprijeèile u naumu da doðu do playoffa te su odigrali jednu od najgorih sezona u posljednje 24 godine.

Trenutni roster za sezonu 2012/2013:
LaMarcus Aldridge, Luke Babbitt, Will Barton, Nicolas Batum, Victor Claver, Joel Freeland, Demonte Harper, J.J. Hickson, Justin Holiday, Jared Jeffries, Coby Karl, Dallas Lauderdale, Meyers Leonard, Damian Lillard, Wesley Matthews, Adam Morrison, Sasha Pavlovic, Ronnie Price, Craig Smith, Nolan Smith, Elliot Williams

Došli:
Will Barton, Victor Claver, Joel Freeland, Demonte Harper, Justin Holiday, Coby Karl, Dallas Lauderdale, Meyers Leonard, Damian Lillard, Adam Morrison, Sasha Pavloviæ, Ronnie Price

Otišli:
Marcus Camby, Jamal Crawford, Raymond Felton, Jonny Flynn, Armon Johnson, Chris Johnson, Joel Przybilla, Hasheem Thabeet, Kurt Thomas, Gerald Wallace

Nakon razoèaravajuæe prošle sezone u kojoj su igrali dosta promjenjivo, playoff ipak nisu doèekali. Izgubili su i Wallacea, koji je bio standardni èlan prve petorke. Tu su momèad prošlih godina uglavnom obilježile ozljede glavnih uzdanica poput Roya i Odena. Najviše su problema imali sa završetkom tijesnih utakmica u kojima su znali redovito gubiti. Jedan od glavnih razloga loše sezone je bio odlazak Roya koji je bio njihova uzdanica u posljednjim minutama te nemoguænost Aldridgea da napravi nešto više u clutch trenutcima zbog redovitih udvajanja. Nedovoljna širina na centarskim pozicijama, brojne ozljede od kojih treba izdvojiti onu Aldridgea pred sam kraj sezone te lošija forma bekova, bili su neki od razloga loše sezone. Umirovljenog Roya je trebao zamijeniti Jamal Crawford, ali se oèito nije dovoljno snašao u novome sistemu, pa je tako bilježio nešto lošije brojke od onih što se oèekuju od najboljih šestih igraèa lige. Uz Aldridgea, jedini koji se iskazao prošle sezone je Batum koji je bilježio najbolje brojke svoje karijere.

Portland je ovoga ljeta dosta mijenjao i klupa im je potpuno drugaèija od one iz prošle sezone. Na draftu su dobili 6. i 11. izbor prve runde u obliku Damiana Lillarda i Meyersa Leonarda. Posebnu pozornost treba obratiti na Lillarda. On je iznenadio na vježbama prije drafta, pogotovo kada se zna da je došao sa slabijeg sveuèilišta. Pokazao je da može konstantno zabijati šuteve za 3 poena te da posjeduje odliènu motoriènost i fizièke predispozicije da bude jedan od najboljih playmakera u ligi. Može se èak reæi da je najbolji pick and roll bek na draftu. U ljetnoj ligi je dokazao da Portland ozbiljno može raèunati na njega te æe sigurno imati mjesto u prvoj petorci sljedeæe sezone. Leonard je klasièni centar  te se u njegovoj igri vidi da bi trebao puno napredovati. Njih dvojica su igraèi All-Star kalibra te buduænost kluba. Od njih se puno oèekuje u Portlandu.

Nova lica u momèadi su dvojica internacionalaca u obliku Victora Clavera (Valencia) i Joela Freelanda (Unicaja Malaga). To su igraèi bez NBA iskustva te treba vidjeti kako æe se snaæi u novoj ligi. Uz njih treba nadodati i Adama Morrisona koji je nakon Lakersa (2010.) imao kratku turneju po Europi te se vraæa nazad u NBA ligu. Od ostalih “pomoænih kotaèiæa” koji su došli treba izdvojiti  Willa Bartona koji je došao u Portland kroz drugu rundu drafta, mladog Dallasa Lauderdalea, Sašu Pavloviæa, Ronnieja Pricea, Justina Holidayja, Cobyja Karla te Demontea Harpera, koji je prošle sezone igrao za Cibonu. Glavnu rijeè bi trebali imati Aldridge, Batum i Matthews, a lijepo je vidjeti Batuma koji je prošle umalo završio u Minnesoti Timberwolvesima. No, Portland je izjednaèio njihovu ponudu zbog njegovog statusa slobodnog igraèa i tako ga zadržao. Ovaj je potez bio oèekivan od strane Portlanda, jer imaju velika oèekivanja od njega. Treba izdvojiti i krilnog centra J.J. Hicksona koji je potpisao ugovor na još jednu godinu. Prošle sezone je iznenadio svojim igrama za Portland te je bilježio najbolje brojke u svojoj karijeri. Treba nadodati i da je Terry Stotts novi trener Portlanda. Zamijenio je Natea McMillana koji je bio trener Portlanda 7 godina.

Prognoza: Neuspješna borba za doigravanje

Portland je velika nepoznanica za sljedeæu sezonu. Momèad koja sigurno može iznenaditi bilo koga, ali isto tako i neugodno iznenaditi. Konkurencija na Zapadu je “strašna” te tek treba vidjeti kako æe promijenjena momèad reagirati. Ipak, smatramo kako Blazersi neæe uspjeti izboriti doigravanje u nadolazeæoj sezoni.

Latest Posts

NE PROPUSTITE