Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Pregled rostera New York Knicksa

Već dugi niz godina u listopadu mjesecu se počinjem pripremati i fizički i psihički za nešto što je tako daleko od mene, a toliko vremena i pažnje pridajem tome, a to je nova NBA sezona. Svake godine je isto, s nestrpljenjem očekujem početak nove sezone, s velikim očekivanjima od određenih igrača, ali i s nadom da će ova sezona biti bolja od prethodne za „moju“ ekipu, a to su New York Knicksi. Što se tiče Knicksa i njihove prethodne sezone, nemam namjeru analizirati što se dogodilo, s nekoliko ozljeda i nekoliko razmjena, prošla sezona je bila osuđena na propast. Svi znamo da su Knicksi prošle sezone “osvojili” nagradu za najgori omjer u povijesti franšize, ali su pomalo glupim i ne shvatljivim pobjedama u posljednjih nekoliko susreta, predali Minnesoti dno NBA lige, te si tako smanjili šanse za prvi pick drafta 2015.godine.

Da ne dužim s uvodom, idemo se okrenuti narednoj sezoni kluba koji po mom mišljenju ne može biti gori od prethodne sezone.

Ljetna kupovina

Ovo ljeto je bilo dosta burno na NBA tržnici i bilo je dosta vrhunskih igrača, koji su čekali najbolje ponude i najbolje situacije za sebe. Knicksi su se tijekom sezone oslobodili velikih ugovora, te su bili spremni pridodati još jednu veliku zvijezdu, svojoj najvećoj zvijezdi, Carmelu Anthonyju. Da ne nabrajam sve reći ću samo nekoliko velikih imena, LaMarcus Aldridge, DeAndre Jordan, Greg Monroe, Marc Gasol su bili na užem popisu želja, ali nažalost nisu uspjeli dovesti nikoga od navedenih. Nakon propalih planova, Phil Jackson je morao mijenjati listu želja, te se odlučio na dovođenje igrača koji nisu All-star razina, ali koji bi se mogli dobro uklopiti u njegov sustav igre.

Najviše me oduševilo dovođenje Robina Lopeza, vrlo dobrog defenzivnog centra, koji bi trebao biti “sidro” u reketu, te su s njime Knicksi osigurali centra za startnu petorku. Kako sljedeće sezone sav teret u napadu ne bi nosio Anthony, doveli su njegovog bivšeg suigrača iz Denvera, Arrona Afflala, bek šutera koji je prošlu sezonu završio kao igrač Portlanda. Od ostalih prinova u ekipi Knicksa, izdvojio bih, Kevina Seraphina i Kylea O’Quinna za koje mislim da će biti vrlo dobra podrška s klupe.

Što se tiče drafta, tek ćemo vidjeti da li je uzimanje Kristapsa Porzingisa kao 4. picka bilo pametno ili ne. Pokazao je tijekom ljetne lige i ovih nekoliko utakmica predsezone, da za sad nije bust, ali to naravno nije mjerilo. Meni draži igrač na draftu kojeg su birali Knicksi je Jerian Grant, playmaker koji će biti jedan od krađa ovogodišnjeg drafta ( napisao sam to prije par mjeseci u analizi drafta ).

Čak ga uskoro vidim i u startnoj petorci Knicksa, jer je trenutno bolja opcija od Jose Calderona i Langstona Gallowayja. Još je tu došlo nekoliko novih igrača od kojih vrijedi spomenuti Derricka Williamsa koji igra vrlo dobro ove pripremne utakmice, te Sašu Vujačića, povratnika u NBA ligu, koji je već igrao pod vodstvom Jacksona u Lakersima, te zna kako se igra triangl napad.

Tako da je ovo totalno nova slika New York Knicksa, u ovu sezonu ulaze bez ozljeda, te s posve novom ekipom, koja ima mogućnosti, a vjerujem i želje da se bori za playoff ove sezone. Nisu uspjeli dovesti veliko ime ovo ljeto, ali su doveli nekoliko vrlo dobrih igrača, za koje vjerujem da mogu napraviti nešto veliko u kompletu s Anthonyjem. Naravno ako Anthony bude još uvijek prva violina kluba iz New Yorka.

Je li trade Anthonyja potreban Knicksima?

Vrlo bitno pitanje koje muči mnoge zaljubljenike u NBA, ali uglavnom nas navijače Knicksa. Za dovođenje Anthonyja 2011. godine, Knicksi su dali gotovo sve svoje igrače koji su tada vrijedili, pitanje je da li sada žele dati Mela za neke nove i mlađe igrače i tako krenuti u ozbiljni rebuilding.

Melo je i dalje jedan od najboljih scorera trenutno u ligi, igrač za kojeg su mnogi velikani rekli da ga je najteže čuvati. Iako mu je prošlo ljeto trideseto, mislim da u njemu još ima nekoliko godina na vrhunskoj razini, te zbog toga mislim da nema potrebe za rješavanjem Mela. Teško je danas naći tako napadački raznolikog igrača, s toliko brzine i snage, te iskustva na leđima.

Ali i postoji problem u vezi tradea, jer u njegovom ugovoru postoji no trade klauzula, što znači da kada bi došlo do nekih pregovora Knicksa s nekim drugim klubom, Melo mora pristati na to da bi bio mijenjan u taj klub. Što znači da jedino on odlučuje da li želi otići iz New Yorka ili ne. Nedavno je Melo dao izjavu kako ne razmišlja o nikakvom tradeu, te ne razmišlja o odlasku iz New Yorka. Jer da je htio mogao je napustiti Knickse prošle sezone kada je bio slobodan igrač, te tražiti bolju ekipu s većim šansama za naslov. Ali nije, ostao je u klubu u koji je i htio doći sad već davne 2011. godine.

Mislim da je ostanak Mela najbolja opcija trenutno, ali i treba vidjeti kako će se naredna sezona odvijati i kako će Knicksi stajati s ovom novom ekipom.

Ne bi se trebalo podcjenjivati Knickse ove sezone, s ovom novom ekipom mislim da imaju šanse za ulazak u playoff, naravno ne baš lako, ali vrlo moguće. Iako je Istočna konferencija iz godine u godinu sve jača, i dalje su tu mlade i neiskusne ekipe, tako da jedna pretežito veteranska ekipa kao što su New York Knicksi ima šanse.

Latest Posts

NE PROPUSTITE