Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: San Antonio Spurs

Dvadeset pobjeda zaredom, timska košarka, nezaustavljivi sistem i totalno nemoæna Oklahoma u prva dva susreta serije i to je bilo to. Parker zaustavljen, Ginobili nedovoljno zdrav, a Duncan ne dominira reketom kao nekada davno. Atletski nadarena ekipa Oklahoma City Thundera ugušila je sistem Spursa, igraèi s klupe su nestali i pred Spursima su veæ standardna pitanja – jesu li prestari i treba li poèeti ispoèetka, može li ova nekada obrambeno orijentirana ekipa doæi do naslova ili su samo mašina koja traje koliko i regularna sezona.

I kako smo veæ navikli u predsezoni San Antonio Spursi nisu napravili gotovo ništa. Dolazak Nanda De Cola jedino je pojaèanje za sada, ali to su još uvijek oni stari dobri Spursi. “Parker, Ginobili i Duncan jedini su sigurni èlanovi rostera”, izjava je kojom je Popovich nasmijao novinare ali istovremeno pokazao da stvaranje ispoèetka ili novije Spurse neæemo gledati niti ove godine. Pozivnice na trening kamp dobili su Eddy Curry, Derrick Brown, Sherron Collins, Josh Powell , Tyler Wilkerson i Wesley Witherspoon, a na njima je da pokušaju izboriti angažman u prvoj ekipi.

Trenutni roster za sezonu 2012/13:

DeJuan Blair, Matt Bonner, Tim Duncan, Manu Ginobili, Stephen Jackson, Cory Joseph, Kawhi Leonard, Gary Neal, Tony Parker, Tiago Splitter, Boris Diaw, Danny Green, Patty Mills, Nando De Colo

Došli:
Derrick Brown (Charlotte), Sherron Collins (Hacettepe), Eddy Curry (Miami), Nando De Colo (Valencia Basket), Josh Powell (Brujos de Guayama), Tyler Wilkerson (Maccabi Haifa) i Wesley Witherspoon (University of Memphis)

Otišli:
James Anderson (Atlanta) i Derrick Byars

Bez znaèajnih pojaèanja, u konferenciji sa svake godine boljim Thunderom i moænim Lakersima, a nemoguæe ih je nespomenuti meðu potencijalnim kandidatima za titulu. Voðeni ponajboljim trenerom lige, koji istièe obranu kao mjesto za veliki napredak Spursi tiho ulaze u novu sezonu, bez velikih najava, a svjesni svoje snage.

Parker je od prošle godine voða ove ekipe, oèekuje se zdraviji i spremniji Ginobili, te Duncan koji æe odraditi svoj dio posla i po moguænosti bez povreda i što odmorniji doèekati doigravanje. Kawhi Leonard je igraè od kojeg se oèekuje dodatni napredak, nakon odliène rookie sezone trebao bi postati jedan od kljuènih igraèa ekipe te buduænost organizacije. Sjajno je odigrao ljetnu ligu gdje je bio voða ekipe te æe sigurno njegove igre biti i bolje nego prošle sezone. Nando De Colo bi se trebao uklopiti u sistem u kojemu se igra košarka bez previše individualnih pokušaja te svojim dobrim vanjskim šutem pojaèati konkurenciju na niskim pozicijama. Sistem u kojem ne šutira igraè s najveæim ugovorom, veæ onaj u najboljoj poziciji nakon odraðene akcije još æe nam jednu godinu omoguæiti gledanje lijepe igre i stvarati noæne more protivnicima. Nesebiènost glavnih igraèa i vjera trenera u igraèe s klupe biti æe prilika velikom broju igraèa da se dokažu i izbore svoje mjesto u rotaciji.

No problemi ostaju isti, a s njima u vidu Lakersa stižu i novi. Igraèi s klupe koji su važna karika sistema nestaju u doigravanju. Rezultat je to nešto sporije košarke, s manjim brojem posjeda i otvorenih šuteva ove inaèe odliène šuterske ekipe. Ekipe imaju više vremena za pripremu susreta, te se kroz seriju mogu prilagoditi na sistem i mijenjati svoj naèin igre, što je uspješno pošlo za rukom Oklahomi prošle godine. Takoðer se igra u obrani diže na razinu više te se igra fizièki zahtjevnija košarka što ekipi u godinama koja se oslanja na šut ne ide u korist.

Prognoza: Treæe mjesto Zapadne Konferencije

Lakersi previsoki i kvalitetniji, a Durant i društvo brži, sustavno godinama sve bolji i atletski sve dominantniji. Ostale ekipe izuzetno jakog Zapada ipak bi trebale biti iza Spursa i sljedeæe sezone.

Latest Posts

NE PROPUSTITE