Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Utah Jazz

Nastavljamo s analizama momèadi sa Zapada, nakon juèerašnje najave sezone za Memphis Grizzliese danas æemo analizirati ekipu Utah Jazza.

Utah vuèe brojne sliènosti s Memphisom. Obje ekipe pripadaju u “srednju” klasu ekipa u NBA ligi, igraju timski bez velike zvijezde i ne uspijevaju se ubaciti meðu ekipe koje konkuriraju za naslov prvaka. Prošle je sezone Utah sezonu završila s omjerom 36-30, što je bilo dovoljno za osmo mjesto Zapada i dvoboj protiv San Antonio Spursa u doigravanju. Kao što se i oèekivalo, Spursi su pokazali da su kvaliteta više te su s èistih 4-0 izbacili Jazzere. Prošle sezone nisu imali veæih problema s ozljedama, gotovo svi važni igraèi odigrali su preko 60 utakmica, ali to im nije bilo dovoljno za više od osmog mjesta, što pokazuje da ekipa još nije spremna za borbu s najboljim ekipama lige.

Trenutni roster za sezonu 2012/13:
Alec Burks, DeMarre Carroll, Derrick Favors, Gordon Hayward, Al Jefferson, Enes Kanter, Paul Millsap, Earl Watson, Jeremy Evans, Brian Butch, Randy Foye, Trey Gilder, Darnell Jackson, Kevin Murphy, Chris Quinn, Maurice Williams, Marvin Williams, Jamaal Tinsley

Došli:
Brian Butch (Bakersfield Jam), Randy Foye (LA Clippers), Trey Gilder (Cañeros de La Romana), Darnell Jackson (Donetsk), Kevin Murphy (Tennessee Tech), Chris Quinn (Khimki Moscow), Maurice Williams (L.A. Clippers) i Marvin Williams (Atlanta)

Otišli:
Blake Ahearn (Indiana), Devin Harris (Atlanta) i C.J. Miles (Cleveland)

Jazzeri su napravili nekoliko promjena u ekipi u odnosu na prošlu sezonu i preostaje za vidjeti hoæe li im to donijeti kakav napredak. Otišla su dvojica važnih igraèa, Devin Harris u Atlantu i C.J. Miles u Cleveland, a od dolazaka treba istaknuti one Randy Foyea, Moa Williamsa i Marvina Williamsa. Harrisa æe na poziciji razigravaèa zamijeniti Mo Williams, koji je nešto bolji šuter, ali i lošiji razigravaè. Drugi Williams, Marvin, došao je iz Atlante gdje se dugo vremena muèio i nije uspio pronaæi “svoju” igru, te preostaje za vidjeti može li u Utah igrati bolje i ostvariti svoj potencijal. Roster Jazzera trenutno broji 18 igraèa, nekoliko njih æe otpasti nakon trening kampa ako ne zadovolje ukuse struke.

Jazzeri imaju mladu momèad u kojoj tek nekoliko igraèa ima preko 30 godina, dok nositelji igre, visoki dvojac Al Jefferson i Paul Millsap, s 27 ulaze u najbolje godine karijere. Njih dvojica su najbolji dio momèadi i svaka protivnièka obrana ima velikih problema zaustaviti ih. Prošle sezone su s 19,2 (Jefferson) i 16,6 (Millsap) poena po utakmici bili najbolji strijelci ekipe a tako æe se nastaviti i u buduæe. Dolazak Moa Williamsa æe popraviti njihove brojke u šutiranju za tri poena jer æe velik broj njegovih šuteva biti potpuno otvoren zbog dominantnog visokog para pod košem koji privlaèe najviše pažnje obrane. Oèekuje se dodatni iskorak u igri mladog Gordona Haywarda koji æe vjerojatno brojke iz prošle sezone od 11,8 poena, 3,5 skoka i 3,1 asistencije po utakmici dodatno poboljšati, a treba spomenuti i mladi dvojac Alec Burks i Derrick Favors koji æe s klupe biti prve dvije opcije zadužene za održavanje ritma i rezultata dok momci iz poèetne petorke odmaraju. Sve te mlade igraèe nadopunjavaju veterani poput Earla Watsona, Raje Bella i novopridošlog Randy Foyea te Utah ima dobro izbalansiranu momèad koja neæe trpjeti izlaskom startera s parketa. Veæ su prošle sezone postizali sjajne napadaèke brojke i s 99,7 poena po utakmici bili 4. najbolja momèad u ligi, a može se oèekivati da æe se tako visok plasman nastaviti i sljedeæe sezone.

Napad im je vrlo dobar, ali zato je problem u obrani. Vanjska linija teško se može nositi s brzim i eksplozivnim bekovima današnjice, te nemaju obrambenog “specijalca”, koji æe zaustaviti najbolje protivnièke igraèe. Problem predstavlja i visina visokih igraèa, koji unatoè svom velikom trudu ne mogu nadoknaditi manjak centimetara, što se najviše osjeti protiv ekipa koje imaju dobre napadaèke centre. Prošle sezone Enes Kanter, veliki talent u njihovim redovima, imao je mizernu minutažu i pitanje je hoæe li dobiti više šanse ove sezone. Veoma je dobar u skok igri, no sve ostalo je za sada pomalo razoèaravajuæe i više se oèekivalo od treæeg izbora drafta prošle godine. Ipak, tek je napunio 20 godina i ima puno prostora za napredak, tako da se može oèekivati njegov napredak u igri svake nove sezone. Odlaskom Harrisa ostaju bez pouzdanog razigravaèa te se može oèekivati da æe loptu u svojim rukama sada èešæe imati Hayward, koji je pokazao dobre razigravaèke osobine protekle sezone. Problem kod Jazzera je i nedostatak zvijezde, na koju se ekipa uvijek može pouzdati u kljuènim trenutcima utakmice. Imaju u momèadi nekoliko potencijalnih zvijezda, no još je puno rada pred njima da se uzdignu na stepenicu više i od momèadi “srednje” klase naprave skok u momèadi “više” klase.

Prognoza: Osmo mjesto na Zapadnoj konferenciji

Jazzeri su mlada momèad i može se oèekivati da æe napredovati u odnosu na prošlu sezonu, ali konkurencija na Zapadu je “strašna” i bit æe jedna od ekipa koja se bori za nastup u doigravanju. Predviðamo da æe u tome uspjeti, ali tek kao osma momèad koja teško da æe imati šanse protiv najbolje ekipa Zapada u doigravanju.

Latest Posts

NE PROPUSTITE