Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Washington Wizards

Washington Wizardsi nisu vidjeli košarku u doigravanju još od 2008. godine kada su ih u prvom krugu izbacili Cleveland Cavaliersi predvoðeni LeBronom Jamesom, no èini se kako se njihovi navijaèi ove sezone s pravom mogu nadati igranju košarke u vrijeme kada veæina igraèa kreæe na godišnji odmor.

Wizardsi su prošlu sezonu završili kao pretposljednja ekipa Istoka s omjerom 20-46, što im je donijelo visok izbor (treæi) na draftu, gori od njih bili su jedino Charlotte Bobcatsi. Da kreæu u izmjenu momèadi Wizardsi su pokazali još tijekom prošle sezone kada su poslali dva mlada, talentirana, ali u glavi nezrela igraèa JaValea McGeea u Denver, a Nicka Younga u Los Angeles Clipperse, dok su u zamjenu dobili dokazanog brazilskog centra Nenea. Nene je u Washingtonu zbog problema s ozljedama odigrao samo 11 utakmica, no upisivao je bolje brojke nego dok je bio igraè Denvera, iako je u prosjeku igrao pet minuta manje po utakmici.

Trenutni roster za sezonu 2012/13:

Trevor Ariza, Bradley Beal, Trevor Booker, Brian Cook, Jordan Crawford, Shelvin Mack, Cartier Martin, Nene, Emeka Okafor, A.J. Price, Kevin Seraphin, Chris Singleton, Jan Vesely, John Wall, Martell Webster

Došli:

Trevor Ariza (New Orleans), Bradley Beal (Florida), Emeka Okafor (New Orleans), A.J. Price (Indiana), Martell Webster (Minnesota)

Otišli:

Morris Almond (Europa), Andray Blatche (Brooklyn), Maurice Evans, Rashard Lewis (Miami)

Wizardsi u novu sezonu ulaze s velikim oèekivanjima, u odnosu na prošlu sezonu roster im je kvalitetniji i iskusniji. Na draftu su treæim izborom izabrali najboljeg moguæeg šutera Bradleya Beala koji bi svojim odliènim šutom za tri poena trebao diæi prosjek asistencija razigravaèu Wallu. Drugo veliko pojaèanje je Trevor Ariza, koji je dokazano kvalitetan obrambeni igraè, dok u napadu može pogoditi tricu i završavati akcije atraktivnim zakucavanjima. Dolaskom Arize Wizardsi su riješili problem na poziciji niskog krila, dobili su kvalitetnog startera koji bi im od prve utakmice trebao biti od velike pomoæi. Još jedno veliko pojaèanje je i centar Emeka Okafor, takoðer odlièan obrambeni igraè, koji æe u paru s Neneom èiniti jak obrambeni blok pod košem Washingtona. Wizardsi su doveli i odliènog tricaša Martella Webstera koji æe ulaziti s klupe i tricama kažnjavati protivnièke obrane. A.J. Price je doveden kako bi odmorio Johna Walla od kojeg se ove sezone puno oèekuje.

Najvažniji igraè Washingtona ove sezone bit æe razigravaè John Wall. Prvi izbor drafta 2010. ulazi u treæu sezonu u NBA ligi, te se s pravom oèekuje velik napredak u njegovoj igri. Wall ima odlièan osjeæaj za asistenciju što govori i prosjek od 8 asistencija po susretu iz prošle sezone, dok svakako mora popraviti postotak šuta pogotovo za tri poena, naime prošle sezone je šutirao oèajnih 7,1 % iza linije 7,25. Takav postotak šuta igraèa koji bi trebao biti voða ekipe i na kojem æe se temeljiti igra Washingtona narednih sezona je nedopustiv i zbog toga Wall ove sezone mora dokazati pripada li meðu najbolje igraèe lige. Rekao je da želi slijediti primjer razvoja Derricka Rosea, a Rose je u svojoj treæoj sezoni bio MVP, pa se od Walla ove sezone oèekuje da postane igraè koji æe redovito ubacivati 20-ak poena i dijeliti 10-ak asistencija po susretu. Na žalost juèer je ozlijedio koljeno i propustit æe prvih mjesec dana sezone, tako da æemo nešto duže morati prièekati da ga vidimo u pravom svijetlu sljedeæe sezone.

Washington pod košem ima spoj mladosti i iskustva, uz Nenea i Okafora za minute æe se boriti Kevin Seraphin, Trevor Booker i Jan Vesely. Seraphin i Booker takoðer ulaze u treæu sezonu, te su svojim igrama u prošloj sezoni vodstvu Washingtona pokazali da na njih mogu raèunati u buduænosti. Vesely nije odigrao prvu sezonu kako se od njega oèekivalo, no sezona je zbog lockouta bila skraæena i momèadi nisu imale vremena za uigravanje, pa bi Vesely ove sezone trebao dokazati da mu je mjesto u NBA ligi. Najvažniji igraè s klupe bit æe mladi Jordan Crawford koji je prošle sezone odlièno suraðivao s Wallom, te je bio drugi strijelac ekipe. Chris Singleton bio je starter u veæini utakmica prošle sezone, no ove æe imati zadaæu mijenjati Arizu i pokazati napredak u svojoj igri.

Prognoza: Deseto mjestu na Istoènoj konferenciji

Wizardsi su osnažili ekipu u odnosu na prošlu sezonu, svojim mladiæima dodali su nekoliko iskusnih igraèa, te sada u svojoj ekipi imaju spoj mladosti i iskustva. Dolaskom Arize i Okafora dodatno su pojaèali obranu. Wizardsi su prošle sezone s 32% bili meðu lošijim tricaškim ekipama u ligi, no sada dolaskom Beala i Webstera trebali bi se maknuti s dna. Vodit æe dugu bitku za doigravanje, ali ipak zbog ozljede Walla predviðamo da æe na kraju ostati izvan najboljih osam momèadi Istoka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE