Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava velikog finala između Phoenixa i Milwaukeeja

Phoenix Sunsi prvi put u povijesti ili Milwaukee Bucksi drugi put nakon daleke 1971. godine? Odgovor na pitanje tko će postati novi prvak najbolje košarkaške lige na svijetu, dobiti ćemo u narednim danima.

Rijetko tko je mogao na početku sezone predvidjeti ovakvo finale, ovo se naročito odnosi na ekipu Phoenixa koja uglavnom nije bila u kalkulacijama da ode do samog kraja. Obje momčadi veliko finale izborile su u 6 utakmica konferencijskog finala, međutim Phoenix je imao par dana odmora više nego Milwaukee.

Phoenix Sunsi dva su puta u povijesti do sada igrali NBA finale, prvi puta 1976. godine kada su poraženi od Boston Celticsa, te drugi puta 1993. godine kada su poraženi od Chicago Bullsa. S druge strane, Milwaukee Bucksi su također igrali dva puta u NBA finalu. Prvi puta 1971. godine kada su i osvojili svoj jedini dosadašnji naslov protiv Baltimore Bulletsa, a drugi puta 1974. godine kada su poraženi od Boston Celticsa u 7 utakmica.

U regularnom dijelu aktualne sezone, ove dvije momčadi snage su odmjerili dva puta i u oba susreta kao pobjednik je  izašla momčad Phoenixa. Treba spomenuti kako su obje utakmice bile iznimno napete, što možemo vidjeti po krajnjem rezultatu obje utakmice koje su završile pobjedom od „pola koša“ za momčad Phoenixa. Ovaj podatak pokazuje kako nas vrlo vjerojatno očekuje sjajna serija uz zanimljive utakmice i napetost do samog kraja. Ove dvije pobjede možda predstavljaju minimalnu psihološku prednost za Phoenix, međutim sasvim je jasno da će se sada igrati neka „druga“ košarka. Phoenix je imao bolju regularnu sezonu ostvarivši 51 pobjedu, dok je Milwaukee ostvario tek nekoliko manje, njih 46.

Kao blagi favorit po medijima ističe se momčad Phoenix Sunsa zbog nešto uvjerljivijeg nastupa u playoffu, ali i nešto bolje regularne sezone. Međutim, NBA finale sami je vrh košarkaškog svijeta, tako da će igrači iz obje momčadi sigurno igrati na krajnjim granicima svojih mogućnosti kako bi njihova momčad na kraju bila okrunjena NBA naslovom.

Puno će ovisiti o nastupu glavnih zvijezda obje momčadi. U Bucksima primarno mislimo na najveću zvijezdu, Giannisa Antetokounmpa koji je upitan za nastup u prvoj utakmici zbog nedavne ozljede. Stoga će u slučaju njegova izostanka, glavni teret ponovno morati preuzeti neke druge zvijezde poput Khrisa Middletona i Jruea Holidaya. U Sunsima će puno ovisiti o igri Chrisa Paula i Devina Bookera, a također treba spomenuti i DeAndrea Aytona koji igra sjajan playoff i ima jako važnu ulogu u pohodu Sunsa na naslov.

Zanimljiv je podatak kako niti jedan igrač iz obje momčadi još nema NBA prsten, tako da će svaki igrač iz pobjedničke momčadi prvi put u karijeri postati prvak NBA lige. Ovakva situacija dogodila se tek jednom u povijesti, 1977. godine. Također, treba spomenuti Torreya Craiga koji trenutno igra u Phoenixu, no prvi dio sezone proveo je u Bucksima koji su ga poslali u Sunse u ožujku. Ovaj podatak je zanimljiv iz razloga što Craig može dobiti svoj NBA prsten neovisno o pobjedniku, jer je bio dio obje momčadi u aktualnoj sezoni. Naravno, ostaje pitanje hoće li Torrey Craig prihvatiti prsten ukoliko Bucksi osvoje naslov. Slična je situacija bila u sezoni 2015-16, kada je Anderson Varejao u veljači postao igrač Golden State Warriorsa, a do tada je nastupao za Cleveland Cavalierse. Veliko finale spojilo je upravo ove dvije momčadi, a Varejao je istaknuo kako neće prihvatiti prsten ukoliko Cleveland postane prvak, što se na kraju i dogodilo.

Ispred nas je vrlo vjerojatno sjajno finale i neizvjesne utakmice Bucksa i Sunsa, a po mnogima ova serija bi mogla otići i u sedmu utakmicu. Prednost domaćeg terena u prve dvije utakmice imati će Phoenix Sunsi. Prva utakmica na rasporedu je u noći s utorka na srijedu u 3 sata po hrvatskom vremenu. 

Latest Posts

NE PROPUSTITE