Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

NAJAVA: Warriors vs. Thunder

Danas kada se vratite iz maskiranog izlaska ima da upalite u 03:00h utakmicu Warriorsa i Thundera koja bi nam mogla dati puno odgovora. Govorim to iz razloga jer su Warriorsi sve potencijalne konkurente za naslov pošteno naprašili. Spursi su dobili porciju prije desetak dana, Warriorsi su ih iz Bay Arene ispratili s plus 30, a tjedan dana prije su presudili treneru Cavsa, Davidu Blattu jer su mu momčad izrešetali 132:98 (sigurno se sjećate da su ih i na Božić svladali 89:83 u totalno suprotnoj utakmici, s malo posjeda i puno dugih napada preko izolacija).

Večeras je red na Thunder da nam pokaže što oni mogu. Prvenstveno bi trebali igrati što manje minuta s dva visoka igrača koja nisu u stanju napadački praviti probleme ekipi Warriorsa. Ovdje mislim da što manje minuta na terenu gledamo kombinaciju Serge Ibaka-Steve Adams-Nick Collison jer nitko od njih nije u stanju lupiti s loptom o pod, a gdje još da tražimo njihovu kreaciju u bilo kojem smjeru, scorerskom ili kao dodavače. Nadam se da će Billy Donovan više vremena razbijati glavu kako izdržati s Enesom Kanterom u obrani jer njegovo ne snalaženje u pick igri dovodi trenere do ludila, ali zato bi im u napadu bio od velike važnosti kao šuter, igrač u low postu i kao igrač koji u ovoj sezoni skuplja najviše napadačkih skokova. Zasigurno bi Draymond Green s njim imao ozbiljnih problema.

Međutim, Kanter je u isto vrijeme najlošiji obrambeni igrač na poziciji centra u ligi, te će tu Warriorsi uvijek tražiti priliku za poene. Jednostavno ga izvučete izvan reketa i priča tu završava jer svaki igrač Warriorsa je vrhunski u kontroli lopte i napadanju obruča. Možete li samo zamisliti druge postave na terenu gdje Leandro Barbosa zove blok svog centra, a Kanter se mora pomaknuti bar do lakta jer inače ostavlja “penal” Barbosi. Mogu ovo bolje odigrati ako će se Thunderovi igrači koji drže šutere u kornerima više povući prema sredini, ali onda vam sretno jer Andre Iguodala i Harrison Barnes ostaju na korner tricama koje realiziraju bolje nego Andre Drummond slobodna bacanja (to nije teško, ipak je na 39%). Warriorsi svoju pažnju u obrani osim na Kanteru bi trebali usmjeriti prema Cameronu Payneu, rookie igraču koji sada ima sve elemente prave combo opcije – odličan šuter, pristojan kreator s dobrim ulazom.

Dosta bi bilo o rezervnim igračima, trebalo bi prijeći na one zbog kojih i gledamo ovakve utakmice. Tko će dobiti kakav zadatak i zašto.  Prije toga ćemo vidjeti tko nedostaje. Warriorsi su bez Festusa Ezelija, a Thunder nema najboljeg obrambenog igrača Andrea Robersona i njega će u startnoj petorci zamijeniti Dion Waiters.

Oba izostanka su veliki udarci za ekipe jer su to članovi najuže rotacije, te su redovno na terenu minimum 20 minuta. Rekao bi da je Robersonov izostanak veći udarac jer Thunder sada nema pouzdanog obrambenog igrača kojeg možen staviti na Stepha Curryja. Očekujem da Donovan krene prvo s Russellom Westbrookom, a kasnije da ovaj odvratno težak zadatak preuzme Waiters jer im je Russ puno potrebniji u napadačkom dijelu igre kao prvi kreator i glavni slash/drive and kick igrač. U ovom slučaju bi Russa “sakrio” na Barnesu ili Iguodali kada bi Warriorsi složili svoj super small ball postavu, a u protivnom bi mi Russ držao Curryja jer ga ne želim gledati kako se probija kroz blokove u nadi da će negdje pronaći Klaya Thompsona za koga bi bio zadužen. Mislim da ne trebam govoriti kako bi Ibaka full time bio na Greenu jer Thunder nema dovoljno bočnih igrača da proba s odličnom ludom idejom s Kevinom Durantom na centru. Obranu Thundera smo složili, Russ-Steph, Waiters-Thompson, Durant-Barnes, Ibaka-Green, a kada u igri budu niske petorke onda smo Waiters-Curry, Russ-Iggy, Durant-Barnes, Ibaka-Green, Bože mi pomozi, Kyle Singler mi je na Thompsonu. Ostale opcije ne postoje za mene, nikakav Kanter ne može biti u igri zbog obrane, niti Adams zbog loše napadačke igre.

Warriorsi imaju puno “lakši” zadatak jer na Duranta i Westbrooka mogu poslati cijelu ergelu defendera. Kako u startnoj postavi nije Iguodala onda će posao na Durantu odrađivati Barnes, a ne bi se iznenadio da Steve Kerr gurne Greena na njega, te bi Barnesa tada prebacio na Ibaku kojem može parirati snagom (dokazao je to nebrojeno puta u doigravanju protiv moćnijih visokih krila). Naravno da bi Russ zadatak bio za dugonju Klaya, a Curry bi imao “odmor” na Waitersu. Kada bi na terenu bila niža postava onda Duranta preuzima MVP finala, Iguodala koji je tu nagradu zaslužio baš na račun fantastične obrane. No mene kopka jedan problem. Ako je Westbrook srce napada Thundera i glavni kreator za ostale igrače onda bi trebao svog najboljeg igrača staviti na njega. Da, to je moja ideja, Iguodala bi u small ball postavi bio zadužen za Westbrook, dok bi Duranta držao Thompson jer sa svoji 6’7 i rasponom ruku od 6’9 je sposoban smetati Durantu.

Napadačke setove će Warriorsi miksati. Prvo će vjerojatno tražiti od Curryja da zapali sve s pull up jumperima nakon pick igre s Greenom, a kasnije bi se trebali prebaciti na motion napad u kojem će svi kreirati za Thompsonove i Curryjeve izlaske iz blokova. Sve to uz uobičajenu i neobranjivu pick igru Curry-Green za koju u ovom trenutku niti jedna NBA obrana nema odgovora. Moramo shvatiti da niti jedan roster u ligi nije opremljen za taj njihov napad gdje dva triple threat igrača jedan drugome postavljaju blok i u stanju su s loptom sve napraviti.

Thunder će s druge strane igrati kroz 1-5 pick igru Adams-Westbrook što je također jedna od najtežih akcija za braniti u ligi. Zašto? Adams se profilirao kao iznadprosječan roll igrač, a na weak strani napada vas čeka Durant, dok ako želite pomoći s bilo kojeg drugog igrača oni će vas kazniti jer su Ibaka i Waiters iznadprosječni šuteri u spot up akcijama. Oni još imaju dva izrazito jaka igrača iz izolacija, Durant i Westbrook, a možda se Donovan sjeti pozvati pick igru Westbrook-Durant više od 2 puta na utakmici koju isto kao spomenutu akciju Warriorsa je gotovo nemoguće braniti.

Favoriti u utakmici su Warriorsi, ipak imaju 40 uzastopnih pobjeda pred svojim navijačima, a i Thunder nema dovoljno kvalitetnog obrambenog igrača u kojeg bi se mogli pouzdati da će bar usporiti Curryja ili vrućeg Thompson.

Za one što večeras ne luduju pod maskama imaju u 23:00 utakmicu Rocketsa i Trail Blazersa gdje mogu pozornost obratit na C.J. McColluma ili light Hardena, a isto mogu očekivati Harden show. Da bi preživjeli do derbija preporučam sudar playoffs ekipa s Istoka, Pacersa protiv Pistonsa.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE