Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najbolja niska krila u povijesti NBA lige

Nisko krilo je jedna od najvažnijih pozicija u košarci jer tamo morate imate odličnog strijelca koji može napraviti razliku ili jednostavno nećete imati velike šanse pobijediti u utakmici.

To znači da su neki od najboljih košarkaša u povijesti igrali na toj poziciji i oni su samim time imali ogroman utjecaj za one koji dolaze nakon njih.

Danas vam donosimo naš izbor najboljih niskih krila u različitim desetljećima NBA povijesti:

1960te – Elgin Baylor

Elgin Baylor bio je dominantan igrač šezdesetih godina. Igrao je odlično na obje strane terena te je učinio igranje suigračima lakšim, no imao je nesreću da koegzistira s dinastijom Boston Celticsa, tako da nikada nije bio u stanju voditi svoje voljene Lakerse do NBA naslova. U stvari, osvojili su NBA prsten već sljedeće sezone kada je on zbog ozljede bio prisiljen umiroviti se.

Ipak, Baylor je karijeru završio kao jedan od najvećih igrača i strijelaca svih vremena. Prosječno je postizao 27,4 poena, uz po 13,5 skokova i 4,3 asistencije po utakmici tijekom svoje 13-godišnje karijere, pri čemu je cijelo vrijeme igrao u dresu Lakersa.

1970te – Julius Erving

Davno prije Michaela Jordana, Julius Erving bio je najutjecajniji košarkaš svih vremena. Svaki klinac koji je igrao košarku želio je biti poput Dr. J.-a. On je imao nevjerojatne poteze na parketu, a svakako i do tada neviđen atleticizam.

Erving je bio jedan od prvih doista “elektrificirajućih” dunkera u NBA povijesti. Mogao je učiniti sve u napadačkom dijelu igre izvodeći poteze koje liga nikad nije vidjela. Čak je i Jordan rekao da se ugledao na njega jer je kopirao neke njegove poteze.

Dr. J ima jedan od najimpresivnijih životopisa u povijesti profesionalne košarke (u ABA i NBA ligi), a prosječno je ubacivao 24,2 poena uz po 8,5 skokova, 4,2 asistencije i 2,0 ukradenih lopti po utakmici.

1980te – Larry Bird

Larry Bird je Kevin Durant 80ih godina. Većina mlađih ljubitelja košarke to neće priznati i čak će se i rugati njegovoj eri, ali realnost je kako je Larry Bird bio hladnokrvni košarkaški “ubojica” s nikad viđenim setom vještina.

Bird je bio jedan od prvih igrača koji je predstavljao pravu prijetnju s linije za tri poena. Imao je jedan od najljepših skok-šuteva koji ćete ikada vidjeti. Kombinacija odličnog šuta s vještim potezima, elitnim radom nogu i izvanrednom vizijom na parketu, su činili gotovo pa savršenog igrača koji je u tandemu s Kevinom McHaleom i Robertom Parishem činio “veliku trojku” koja je osvojila tri NBA naslova.

Prosječno je imao brojke od 24,3 poena, 10,0 skokova, 6,3 asistencije i 1,7 ukradenih lopti u ukupno 897 odigranih utakmica.

1990te – Scottie Pippen

Čini se da ne pričamo dovoljno o Scottieju Pippenu i njegovom utjecaju na vjerojatno najveći tim u povijesti košarke. Bez Pippena zasigurno ne bi bilo šest NBA naslova u riznici Bullsa i možda ne bismo Michaela Jordana smatrali najboljim košarkašem u povijesti.

Pippen je bio nevjerojatan all-around igrač, a osim odličnog napadačkog učinka, zahvaljujući svom atleticizmu, bio je i pravi obrambeni specijalac.

Scottie je bio u stanju zaustaviti najbolje NBA strijelce i još uvijek pružati nestvarne brojke u napadu. U prosjeku je u karijeri bilježio 16,1 poen, uz po 6,4 skokova, 5,2 asistencije i 2,0 ukradenih lopti po utakmici.

2000te- LeBron James

Otkako je došao u NBA ligu kao prvi sveukupni odabir legendarnog NBA drafta 2003. godine, LeBron James nikada nije skinuo nogu s papučice gasa. Tek u svojoj četvrtoj sezoni u ligi je vodio svoju momčad do NBA finala, gdje su Spursi ipak bili prejaki. James je nešto što liga nije vidjela još od Magica Johnsona. Međutim, on nije samo nisko krilo, doslovno može igrati na svakoj poziciji, često ulazi pod koš, a istovremeno je prijetnja i na šuterskoj poziciji.

LeBron James je “olujom osvojio” ligu ranih 2000-ih i od tada nije nimalo usporio.

2010te – LeBron James

Jedna od najimpresivnijih stvari kod LeBrona Jamesa je njegova dugovječnost. Gotovo nestvarno je izdržljiv, rijetko propušta utakmice i jednako je efikasan, dominantan i produktivan tijekom svoje 17. sezone kao i tijekom cijele svoje karijere.

LeBron nije samo najbolje nisko krilo u posljednja dva desetljeća. Najbolji je igrač na toj poziciji u NBA povijesti i jedan od najboljih pet igrača ikad, bez obzira na to što se njegovi protivnici misle o njemu.

Na stranu osobna priznanja, on je svakako pružao i još pruža impresivne brojke tijekom karijere. Do sada je imao prosjek od 27,1 poena, 7,4 skokova, 7,4 asistencije i 1,6 ukradenih lopti u 1258 odigranih utakmica.

Latest Posts

NE PROPUSTITE