Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najlegendarniji momenti NBA finala u zadnjih 20 godina

2001: NBA naslovom iz 2000. započela je vladavina Kobe Bryanta i Shaquillea O’Neala. LA Lakersi su došli do finala i godinu kasnije, gdje su ih čekali Philadelphia 76ersi, očiti underdog finala. No, Sixersi predvođeni Allenom Iversonom su uspjeli šokirati LA u prvoj utakmici finala. AI je imao odgovor za sve u toj utakmici, briljirao je zabivši 48 poena, a njegov potez, kada je nakon postignutog koša prekoračio Tyronnea Luea, koji je nedugo prije toga pao na parket nakon Iversonovog driblinga je ušao u povijest kao jedan od najupečatljivijih poteza u povijesti NBA finala. Philadelphia je pobijedila samo u toj utakmici.

2005: Detroit Pistonsi žele obraniti naslov, protivnici u finalu su San Antonio Spursi. U petoj utakmici (serija izjednačena 2:2), na 5,8 sekundi prije kraja produžetka, Pistonsi vode 95:93, ali zaboravili su u obrani na Roberta Horryja – kardinalna greška, prekaljeni Horry pogađa svoju petu tricu i donosi pobjedu kasnijim prvacima Spursima.

2008: Te sezone se napokon vratilo rivalstvo Lakersa i Celticsa. Boston vodi 2-1 u seriji, ali u utakmici broj četiri Lakersi vode s ogromnih 24 poena razlike. Senzacionalna igra Bostona u drugom poluvremenu preokreće utakmicu i zapravo odlučuje finalnu seriju.

2011: Dallas Mavericksi dolaze u finale potpuno iznenađujuće. Stvari nisu dobre, izgubili su prvu utakmicu, a u drugoj su dosta zaostajali. No, na scenu stupa Dirk Nowitzki te Mavsi serijom 22:5 okreću utakmicu u svoju korist, a Dallas kasnije postaje prvak.

2013: Spursi imaju vodstvo 3:2 protiv Miamija te imaju “meč loptu” u šestoj utakmici, malo prije kraja imaju tri poena razlike. Ray Allen ipak ne odustaje tako lako od NBA naslova te svojom legendarnom tricom iz kuta osigurava produžetak u kojem Miami – baš kao i kasnije u sedmoj utakmici pobjeđuje.

2016: James drugi put zaredom vodi Cavse u finale protiv Golden Statea. Nakon zaostataka u seriji 3:1, Cavsi uspijevaju izboriti sedmu utakmicu protiv favoriziranih Dubsa – u kojoj James, malo prije kraja, svojom blokadom na Iguodali spriječava Dubse da preuzmu vodstvo.

2016: Nekoliko trenutaka kasnije Irving odlučuje utakmicu tricom preko Stepha Curryja – najvažniji potez u karijeri Uncle Drewa i u povijesti franšize iz države Ohio. Cavsi su senzacionalno osvojili NBA naslov.

2017: Warriorsi se osvećuju godinu dana kasnije, kada su na svoju lađu »ukrcali« i Kevina Duranta. Dubsi imaju vodstvo 2-0, ali Cleveland dominira u trećoj utakmici – sve dok Durant nije oduzeo Cavsima i zadnju nadu u preokret serije svojom fantastičnom tricom preko LeBrona Jamesa.

2018: S 51 poenom u prvoj utakmici finala, LeBron je odigrao jednu od najboljih utakmica karijere. No, Hill prvo promašuje slobodno bacanje, a zatim J.R. Smith radi strašnu pogrešku kada je imao loptu te je mogao uputiti šut prema košu, ali nije jer nije bio svjestan koliko je vremena ostalo za igrati. Vrijeme je isteklo, a Cavsi su u produžetku izgubili, a nakon toga i cijelu seriju gube i Warriorsi postaju NBA prvaci treći put u četiri godine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE