Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najveće tučnjave NBA povijesti (1)

”Hokejaški” dani NBA lige su bili nešto posebno. Iako ih je danas sve manje zbog zaoštravanja pravila i gigantskih suspenzija, tučnjave u NBA ligi su na jedan način obilježili povijest u kojoj su se mlatili svi redom; bekovi, centri, krila, treneri, vlasnici franšiza, generalni menadžeri, pa čak i navijači s igračima.

Danas vam donosimo prvi dio najvećih NBA tučnjava.

 

10. Charles Barkley protiv Shaquillea O’Neala (1999)

Današnje kolege na televizijskoj kući TNT početkom sezone 99/00 su sudjelovali u legendarnom naguravanju kojega se i danas rado sjete u emisiji ”Inside The NBA”. Početak sezone i dvoboj Rocketsa i Lakersa ostao je poznat baš po ovoj tučnjavi. Nakon što je Barkley primio loptu ispod koša, učinilo mu se da ima lagano polaganje; međutim, s leđa ga je faulirao O’Neal, na što je Barkley odgovorio gađajući O’Neala loptom. Shaq istu sekundu pokušava Barkleya nokautirati desnicom, ali Barkley se u zadnju sekundu izmakao

”Vrlo je sretan što su me ti momci uhvatili, vrlo sretan. Mogao sam iz sebe izbaciti sve svoje frustracije, on je jedan jako sretan čovjek”, rekao je O’Neal nakon utakmice.

Centar Lakersa dobio je 10,000 dolara kazne i jednu utakmicu suspenzije, dok je Barkley dobio 5,000 dolara i jednu utakmicu suspenzije. Legendarno je i komentiranje Kevina Harlana koji je početak tučnjave ispratio u najmanju ruku kao da prati meč Tysona i Holyfielda.

9. Michael Jordan protiv Reggiea Millera (1993)

Nervirao je Johna Starksa, Patricka Ewinga, Spikea Leea, navijače Knicksa je dovodio do ludila, bio je jedan od najvećih trash-talkera ikada (obožavao je pogoditi tricu ispred suparničke klupe i ostati par sekunda gledati u trenere i igrače), ali ipak najveća tučnjava mu je ostala ona protiv ”najvećeg”, Michaela Jordana.

Prgavi i arogantni Pacer koji se smatra jednim od najboljih šutera NBA povijesti s Jordanom se potukao u regularnoj sezoni 92/93. Bullsi su kao back-to-back prvaci stigli u dom Indiana Pacersa, tijekom 90-ih jedno od najtežih gostovanja u ligi.

Iznervirani Jordan šaketa Millera

Igrala se prva četvrtina, Richardsonovo polaganje blokirao je MJ, Reggie je pogodio otpadak i show je mogao započeti. Nakon guranja Jordana, Miller se pokušavao vratiti u obranu, ali Michael gubi živce i napada ga. Nakon kratke izmjene i neuspjelih udaraca Miller je isključen, dok se Jordan izvukao i dobio samo tehničku. Uz negodovanje publike koja ga je kod svakog dodira lopte izviždala kao da im je smrtni neprijatelj, Jordan uništava Pacerse s 40 poena, 6 dodavanja, 8 skokova i 6 ukradenih lopti.

8. Tree Rollins protiv Danny Aingea (1983)

Doba kada se u NBA ligi za tučnjavu dobivala samo manja novčana kazna; Detroit Pistonsi, Atlanta Hawksi, Philadelphia 76ersi, LA Lakersi, Boston Celticsi, vrijeme kada su predsezonske utakmice zbog intenzivnih rivalstava znale završavati bez većine startera koji su započeli utakmicu.

Celticsi i Hawksi su laganim koracima započeli rivalstvo koje je kulminiralo 1988. godine i duelom Birda i Wilkinsa. No, na startu rivalstva, u prvoj rundi doigravanja 1983. godine u susretu koji je odlučivao tko ide dalje, potukli su se, NBA rječnikom, ”patuljak” i ”div”. Centar Hawksa Tree Rollins (216 centimetara) i bek Celticsa, ”čovjek kojeg su voljeli mrziti” Danny Ainge (193 centimetra) započeli su, što se visinske razlike tiče, jednu od nepravednijih tučnjava u NBA-u.

Centar Hawksa udario ga je laktom u lice na povratku u obranu, a hrabri Danny je uzvratio i bacio Rollinsa na tlo. U gužvi je Tree Rollins Aingea ugrizao za prst i skoro mu ga otkinuo. Doktori su nakon tučnjave Aingeu jedva spasili prst od amputacije.

7. New York Knicks vs Denver Nuggets (2006)

Jedna tučnjava iz novije ere NBA lige. Denver Nuggetsi i New York Knicksi su u sezoni 06/07 u ekipi imali podosta igrača koji su okarakterizirani kao ”čudne biljke”.

Nakon što je igrač Knicksa Marty Collins u kontri teško faulirao J.R. Smitha (inače, rezultat je bio 119:100 za Nuggetse minutu prije kraja), započela je borba koja se prenijela i u prve redove Madison Square Gardena.

Teški faul Collinsa koji je na kraju doveo do žestokog obračuna.

Nate Robinson, najmanji igrač na terenu, odmah je krenuo u dvoboj sa Smithom koji ga je bacio u redove gdje sjede fotografi, da bi nakon toga Carmelo Anthony skoro nokautirao Martyja Collinsa. Anthony je udaranjem Collinsa zaslužio 15 utakmica kazne, dok su Smith i Robinson zaradili po 10 utakmica suspenzije. Stern je u svom stilu obje ekipe kaznio s dodatnih 500,000 dolara.

6. Kermit Washington protiv Rudya Tomjanovicha (1977)

Udarac za kojeg je u to vrijeme čuo cijeli sportski svijet, udarac koji je promijenio živote dvaju ljudi, a bome ni NBA liga nakon ovog incidenta više nije blagonaklono gledala na problem sveprisutnih obračuna na terenu. Lakersi predvođeni mladim centrom Abdul-Jabbarom u popularni Western Forum ugostili su Rocketse kojma je najbolji strijelac bio 28-godišnji Rudy Tomjanovich (budući trener Rocketsa koji je osvojio dva NBA naslova).

Sve je započelo kada se Tomjanovichev suigrač Kevin Kunnert obračunao s Abdul-Jabbarom i Kermitom Washingtonom. Tomjanovich je tada bio lider ekipe i krenuo je pomoći suigraču, ali Washington ga je u zadnju sekundu vidio kako dotrčava i zadao mu gotovo smrtonosni udarac.

Na lijevoj slici je Tomjanovich nakon oporavka sa zaštitnom maskom, a na desnoj slici se vidi točan trenutak gotovo smrtonosnog udarca Kermita Washingtona.

Tomjanovich je ostao ležati u lokvi krvi koja se, po riječima sudionika, neprestano širila. Lider Rocketsa je brže-bolje odveden u bolnicu gdje je skoro izgubio život, a sljedeća tri tjedna je proveo u bolnici, većinom u stanju kome. Po riječima doktora silina udaraca je bila ista kao da ga je pogodilo auto koje ide brzinom 75 kilometara na sat. Washington je u to vrijeme dobio rekordnu suspenziju od 60 dana, dok je Tomjanovich nakon izlaska iz bolnice ostao samo pola igrača što je nekad bio te je već tri sezone nakon otišao u mirovinu.

5. Larry Johnson protiv Alonza Mourninga (1998)

Highlight karijere za nekadašnjeg trenera, a danas komentatora Jeffa van Gundyja. Igrala se prva runda doigravanja 1998. godine, a rivalstvo između Miami Heata i New York Knicksa je bilo na vrhuncu; susreti su zbog bolesno dobrih obrana redovno završavali ”europskim” rezultatima.

Pred sam kraj 4. utakmice obračunali su se bivši suigrači iz Charlotte Hornetsa, Alonzo Mourning i Larry Johnson. Centar Heata je šaketao sve što je na sebi imalo dres Knicksa, a Jeff van Gundy, tadašnji trener New Yorka, se u odijelu bacio na Mourninga, a ovaj ga je kao muhu vukao sa sobom i nastavio šaketati (legendarna slika). Nezaboravan trenutak i jedna od najsmješnijih scena NBA povijesti.

Mourning i Johnson su suspendirani i nisu igrali petu, odlučujuću utakmicu prve runde koju su Knicksi dobili 98:81.

4. Chicago Bullsi protiv New York Knicksa (1994)

Bez umirovljenog Jordana, Chicago Bullsi su u doigravanju 1994. godine opet naišli na rivale New York Knickse, ovoga puta u polufinalu Istoka. Serija je još jednom bila brutalna, a najveći incident se dogodio u trećoj utakmici (poznata po šutu za pobjedu našeg Tonija Kukoča).

Tučnjavu su započeli Derek Harper i Jo Jo English, a u incident su se ubacili zaštitari koji su se skoro potukli s Johnom Starksom. Sveopći nered se cijelo vrijeme događao ispred Davida Sterna koji je sve šokirano pratio iz prvog reda dvorane.

Knicksi su na kraju slavili u ovoj seriji i otišli u svoje zadnje veliko finale NBA lige u kojem su u sedam utakmica izgubili od Houston Rocketsa.

3. Charles Barkley protiv Billa Laimbeera (1990)

Ne može bolji old-school video od ovoga, jednostavno ne može. Kada na istom parketu istovremeno imate Charlesa Barkleya i Ricka Mahorna na jednoj, a Dennisa Rodmana, Billa Laimbeera i punu vojsku ”Bad Boysa” na drugoj strani, onda su šanse da utakmica završi bez tučnjave minimalne.

76ersi su u goste Pistonsima došli tražeći pobjedu koja bi ima potvrdila prvo mjesto divizije Atlantic na kraju regularne sezone. Dvadesetak sekunda prije kraja imali su +10 i pobjeda je bila sigurna. No, tada Rick Mahorn iz nekog svog zadovoljstva zakucava preko Rodmana koji mu pokušava blokirati zakucavanje kao da se radi o zadnjem napadu sedme utakmice finala pri izjednačenom rezultatu.

Dva ”zločesta dečka” NBA lige u konačnom obračunu. Navodno je Laimbeer i nakon utakmice Barkleya čekao na parkingu da nastave, ali ovaj se nije pojavio.

Laimbeer odmah u svom stilu uskače i Mahornu se unosi u lice, a tada na scenu stiže Charles Barkley koji je Laimbeeru zadao par dobrih udaraca, dok se na drugoj strani James Edwards mlatio s Mahornom.

Barkley i Laimbeer su dobili po 2,000 dolara kazne, a Barkley je nakon susreta legendarno izjavio: ”Nije me briga ako me kazne, godišnje zaradim 3 milijuna, što mi je sada platiti par tisuća dolara?”.

2. Larry Bird protiv Juliusa Ervinga (1984)

Tučnjava koja je u to vrijeme šokirala košarkašku javnost, ne zbog toga što u njoj sudjeluje Bird, nego zbog Juliusa Ervinga koji je bio klasa u svakom pogledu, na parketu i izvan njega.

Međutim, Bird je kao igrač bio toliko nevjerojatan da je Ervinga u ovom susretu doslovno ubio svojom igrom u napadu. Legenda Celticsa je za manje od tri četvrtine igranja već zabio 42 poena (točnije, 42 poena i 7 skokova za 30 minuta), dok je Erving zabio samo 6. Naravno, Larry je bio jedan od kreativnijih trash-talkera u povijesti pa je inače mirnog i staloženog Ervinga ubio i psihički te mu dao do znanja što se dešava na parketu.

”Ljubavni zagrljaj” Birda i Ervinga. Iako su ova dva velikana imali bezbroj fantastičnih duela, ova slika je ostala zaštitni znak njihovog rivalstva.

Eksplozija se dogodila u trećoj četvrtini, Bird i Erving su krenuli i započeli izmjenjivati udarce. Barkley i Moses Malone su Birda držali dok ga je Erving udarao. Klupa Bostona se umiješala i rastavila ih. Do danas ova tuča Birda i Ervinga ostaje kao slika i pokazatelj mržnje i rivalstva između ova dva kluba u ranim 80-ima kada su se u finalu Istoka našli čak četiri puta uz neke od najboljih playoff serija i utakmica ikada.

1. Detroit Pistonsi protiv Indiana Pacersa (2004)

Ben Wallace je guranjem Rona Artesta započeo najveću tučnjavu u povijesti NBA lige, i to bez ikakvog premca. Možda događaji među igračima na parketu nisu bili toliko strašni, ali Artestovo hvatanje navijača i pomicanje nevidljivog zida između navijača Pistonsa i igrača Pacersa su ušli u anale ne kao najveći sportski incident u NBA povijesti, već možda u povijesti američkog sporta uopće. Momčad Indiana Pacersa koja je na startu te sezone bila favorit za finale, odjednom se našla u srcu skandala koji je momčad i razvijanje ekipe bacio u jamu iz koje se nisu izvukli.

Popularni ”Malace at the Palace” iznjedrio je rekordan broj suspenzija i kazni; Ron Artest je suspendiran cijelu sezonu, Stephen Jackson je dobio 30 utakmica neigranja, dok je sveukupno liga svim sudionicima dala čak 146 utakmica. David Stern je bio prisiljen dijeliti nevjerojatne kazne zbog malih naguravanja; na neki način ovoj tučnjavi možemo zahvaliti i današnja ”mekana” pravila zbog kojih se radi krivih pogleda dobivaju tehničke i leti van s parketa. Sva zaoštravanja pravila su krenula s ovom šokantnom tučnjavom.

Latest Posts

NE PROPUSTITE